קבוצת החוקרים של מכון המחקר של לאומית שירותי בריאות בהובלת ד"ר יבגני מרזון וד"ר אילן גרין, חברו יחד עם חוקרים מהפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי של אוניברסיטת בר-אילן בהובלת ד"ר מילאנה פרנקל-מורגנשטרן, כדי לבדוק אם קיים קשר בין רמת ויטמין D בדם לבין הסיכוי להידבקות בנגיף הקורונה.
החוקרים איתרו את כל המבוטחים בלאומית שירותי בריאות שנבדקו לנגיף הקורונה וגם ביצעו בדיקת רמת ויטמין D בדם (סה"כ 7,807 אנשים), מתוכם 782 (10.1%) התגלו כחיוביים לנגיף הקורונה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
במחקר, שפורסם בכתב העת המדעי FEBS, נמצא שבקרב מטופלים שנדבקו בנגיף הקורונה הרמה הממוצעת של ויטמין D בדם הייתה נמוכה משמעותית מאשר אלו שלא נדבקו. מטופלים עם רמת ויטמין D נמוכה מ-30 נ"ג/מ"ל היו בעלי סיכוי גבוה יותר להידבק בנגיף לעומת מטופלים עם רמת תקינה של ויטמין D.
>> לוקחים ויטמין D? תאכלו גם בננה
"הממצא העיקרי של המחקר שלנו הוא הקשר המובהק בין רמת ויטמין D נמוכה בדם לבין הסיכוי להידבק בנגיף SARS-CoV-2 אשר גורם למחלת הקורונה COVID-19," אומר ד"ר יבגני מרזון, מנהל מחלקה לרפואה מנוהלת של לאומית שירותי בריאות. "יתר על כן, בניתוח הנתונים של קבוצת המטופלים החיוביים לנגיף נמצא שבקרב מטופלים עם רמה נמוכה של ויטמין D בדם היה סיכוי גבוה יותר לתחלואה קשה יותר ולצורך באשפוז. גיל מעל 50 היה גורם סיכון משמעותי נוסף לתחלואה קשה".
"לפי הניתוח שלנו, מטופלים החיוביים ל-COVID-19 היו צעירים יותר מאשר אלה שלא נדבקו. שיאי ההדבקה היו בגילאי 25 ו-50", אומרת ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן, ראש המעבדה למחלות מורכבות בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן. "ייתכן שאת השיא הראשון סביב גיל 25 אנו מזהים עקב מנהגי ההתקהלות בגילים צעירים אלו. השיא מסביב לגיל 50 עשוי להיות קשור לאורח החיים שמערב הרבה קשרים חברתיים בשילוב עם מחלות כרוניות".
ידוע כי ויטמין D חשוב לבריאות העצם ומחסור בו יכול להוביל למחלות כמו רככת אצל ילדים ומצבים דומים אצל מבוגרים כמו אוסטאומלציה (ירידה/פגיעה במינרליזציה של העצם החדשה) ואוסטאופורוזיס (ירידה במסת העצם וחוזקה, ונטיה לשברים. ישנן גם השערות שהוויטמין משפר את מערכת החיסון ועוזר להילחם בזיהומים ווירליים שונים. קיימות עדויות מדעיות לתרומת ויטמין D להקטנת הסיכון לזיהומים חריפים בדרכי הנשימה.
עוד ב-mako בריאות:
>> הפעילות הזאת יכולה להגן עליכם מפני הקורונה
>> המזון הזה מוריד את מפלס החרדה ומעלה את מצב הרוח
לאחרונה אנו עדים לשיח רחב המתקיים בנושא הקשר בין ויטמין D לטיפול או מניעת תחלואה במחלת הקורונה. בתחילת חודש מאי התפרסם מחקר קטן משוויץ אשר הראה כי אצל מטופלים חיובים לנגיף הקורונה (סה"כ 27 איש) הייתה רמת וויטמין D נמוכה יותר מאשר אצל מטופלים עם תוצאה שלילית (סה"כ 80 נבדקים), אך ההבדל לא היה משמעותי סטטיסטית.
במחקר אחר פורסמו נתונים אשר מצביעים על קשר בין אזורים באירופה שלתושביהם רמות נמוכות של ויטמין D ובין שיעורי תמותה גבוהים יותר ממחלת הקורונה, אך במחקר זה לא נבדקו באופן ישיר רמות בדם בקרב מטופלים שנפטרו מקורונה בהשוואה לאנשים שהחלימו מהמחלה.
"מפתיע כי מצבים כרוניים, כגון שיטיון, מחלות לב וכלי דם ומחלות ריאה כרוניות, שנחשבו כגורמי סיכון במחקרים הקודמים, לא נמצאו במחקר שלנו כגורם המגביר את שיעור ההידבקות", אומר פרופ' שלמה וינקר, ראש חטיבת רפואה של לאומית שירותי בריאות. "אנו מניחים כי ממצא זה קשור להקפדה על הנחיות משרד הבריאות על ריחוק חברתי בקרב חולים כרוניים".
>> כל הסיבות שאתם צריכים ויטמין D ואיך לדעת שאתם סובלים מחוסר
החוקרים השותפים למחקר, ד"ר דמיטרי טבורובסקי וד"ר אלסנדרו גורוחובסקי מהמעבדה של ד"ר פרנקל-מורגנשטרן, חושבים כי המחקר הינו בעל משמעות קלינית רבה. עם זאת יש לציין שאמנם מדובר במחקר אפידמיולוגי גדול ומבוסס אוכלוסייה, אך הוא אינו ניסוי קליני אקראי אשר יכול לקבוע קשר סיבתי בין מתן ויטמין D לבין מניעת הדבקות בנגיף קורונה.