מספר המתים הנמוך שתועד לאחרונה בשוודיה שם אותה בכותרות ראשיות ברחבי העולם. מומחים רבים טוענים כי ייתכן מאוד ששוודיה, שידועה בניהול מגפת הקורונה עם מעט מאוד מגבלות, הצליחה להגיע למצב של חסינות עדר באוכלוסייה. בזמן שמדינות שונות באירופה כמו ספרד ואנגליה (וגם ישראל) נכנסות למה שנראה כגל שני – רבים תוהים אם המודל השוודי, למרות התמותה הרבה שהוא גרר, עשוי להיות מוצלח יותר בניהול המגפה.
שיעור ההדבקה בשוודיה נותר נמוך ויציב, בשונה ממדינות שונות באירופה שרואות עלייה בכמות הנדבקים. שיעור ההדבקה בצרפת גבוה פי 7 משיעור ההדבקה בשוודיה – בספרד הוא גבוה פי 10.
קים סנפן, מרצה במכון נילס בוהר באוניברסיטת קופנהגן, אמר בראיון לעיתון Politiken כי "יש כמה ראיות לכך שהשוודים פיתחו מידה מסוימת של חסינות לווירוס, שיחד עם דברים נוספים שהם עושים כדי לעצור את ההתפשטות, הספיקה כדי לשלוט במחלה".
מגזין The Times הבריטי מציין כי מחקר שפורסם לאחרונה על ידי אוניברסיטת סטוקהולם מצא כי אחוז הדבקה של 43 אחוזים באוכלוסיית שוודיה עשוי להיות מספק כדי להגיע לחסינות עדר. עם זאת, ישנם גם מומחים הטוענים אחרת. "אני לא חושב שאפשר לשלול גל נוסף עתידי בשוודיה", אמר אלן רנדרופ-תומסן, מרצה לווירולוגיה באוניברסיטת אורהוס בקופנהגן. בשוודיה, לעומת מדינות רבות אחרות, ניהלו את המגפה עם מעט מאוד הגבלות ובעיקר תוך מתן דגש על האחריות האישית של האזרחים.
עוד ב-mako בריאות:
>> רופאים חושפים: זה המקרה הכי מדהים שנתקלתי בו השנה
>> מודל קנדי מגלה: מה עדיף - סגר כללי או סגרים מקומיים?
>> בעקבות מירית הררי: אלה התסמינים של סרטן הלבלב
למרות שמדינות רבות פוזלות לעברה של שוודיה בחיפוש אחר השראה, לא בטוח שהמודל השוודי ניתן ליישום במדינות אחרות. בעיקר מכיוון שהסתמכות על אחריות אישית של התושבים לא יכולה לעבוד במדינות אחרות באותה מידת הצלחה כמו בשוודיה, מדינה שתושביה מורגלים לטקטיקות כאלה ולכן גם הם גם ממושמעים. בנוסף לכך, שוודיה היא מדינה הרבה פחות צפופה מישראל ולמרות שמספר התושבים דומה – קשה להשוות בין השתיים בשל ההבדלים ברמת הצפיפות. סיבה נוספת שלא כדאי למהר לחקות את השוודים, היא שכמו שמומחים אמרו, ייתכן שמוקדם מדי לדעת אם ההצלחה של שוודיה תחזיק לאורך זמן.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (22.09.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.