עוד כמה ימים, מספר מנות החיסון נגד נגיף הקורונה שהופצו עד כה בעולם יחצה את רף השני מיליארד, וקצב ההתחסנות העולמי עומד כבר על כ-36 מיליון מנות ביממה – למעלה ממחציתן בסין, ואחריה בפער ניכר הודו וארצות הברית. בארצות הברית, שרשויות הבריאות בה אישרו כבר לפני למעלה משבועיים את החיסון של חברת פייזר לילדים מגיל 12 עד 16, הספיקו לחסן כבר למעלה משלושה מיליון בני נוער במנה אחת, ובשבוע הבא יתחילו לתת את המנה השנייה. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) עוקב מקרוב אחר תופעות הלוואי ויספק לשאר העולם מידע רב חשיבות שישלים את הנתונים שהתקבלו מהניסויים הקליניים.
משרד הבריאות הישראלי הצטרף לארצות הברית, קנדה, האיחוד האירופי וכמה מדינות נוספות ואישר אף הוא את מתן החיסון של פייזר גם לבני נוער מגיל 12 ומעלה. החיסון זהה לחלוטין לזה שניתן למבוגרים ותוצאות הניסוי הקליני בו פורסמו לאחרונה גם במאמר בכתב עת מדעי, לאחר שעבר ביקורת עמיתים. על פי ממצאי הניסוי נראה שהחיסון יעיל לגילאי 16-12 לפחות כמו שהוא יעיל למבוגרים ולא התגלו בו תופעות לוואי חריגות.
בישראל החיסון לבני נוער אושר אתמול (2 ביוני) אך משרד הבריאות נמנע מלהמליץ עליו לכל קבוצת הגיל, והסתפק בהמלצה עליו למתבגרים שנמצאים בקבוצות סיכון לחלות במחלה קשה אם יידבקו בנגיף הקורונה, וכן מתבגרים המתגוררים עם קרובי משפחה שנמצאים בסיכון למחלה קשה ומשפחות שצפויות לנסוע לחו"ל.
למה כן? למה לא?
הזהירות שמפגין משרד הבריאות נובעת מחשש לקיומה של תופעת לוואי נדירה של דלקת בשריר הלב (מיוקרדיטיס) שאולי מתפתחת אצל גברים צעירים אחרי קבלת המנה השנייה. בין החודשים דצמבר למאי התופעה נצפתה בישראל אצל 275 בני אדם סה"כ, מהם 148 שחוו אותה בסמוך למועד קבלת החיסון, ובעיקר בסמוך לקבלת המנה השנייה (121 מקרים). בגלל מיעוט המקרים קשה להעריך את ההיקף האמיתי של התופעה.
ברוב המקרים התופעה התבטאה בתסמינים קלים כגון לחץ בחזה, דופק מואץ וקשיי נשימה והסתיימה באשפוז של כמה ימים. כמובן, אם חוויתם את התסמינים הללו, עם או בלי קשר לחיסון, חשוב מאוד שתפנו מהר לרופא. התופעה, כאמור, נדירה מאוד ורוב מי שסבלו ממנה חוו אותה בצורה קלה, אך נזקקו לאשפוז קצר. די היה בכך כדי להעלות סימני שאלה על הצורך במתן החיסון לבני נוער בארץ במצב התחלואה הנוכחי.
כששוקלים להמליץ על חיסון לבני נוער צריך להביא בחשבון שני פרמטרים עיקריים: הסיכון לחלות במחלה ולהסתבך, ותופעות הלוואי האפשריות של החיסון עצמו. כדי שתהיה הצדקה לתת חיסון לאוכלוסייה זו או אחרת, עליו לתת הגנה טובה למחוסנים ולהציע להם יתרון משמעותי על פני סכנות המחלה שמפניה הוא אמור להגן, אחרת שכרנו ייצא בהפסדנו. מחקרים מראים שבטווח הקצר נגיף הקורונה פוגע משמעותית פחות בצעירים, אך איננו יודעים עדיין מהן השלכותיו לטווח הרחוק. בנוסף, אסור לנו לטעות ולחשוב שצעירים חסינים מהמחלה: שיעור הסיבוכים אצלם אמנם נמוך, אבל אינו אפסי, גם אם נדיר מאוד שהוא גורם למוות בגילים האלה.
אילו התחלואה בארץ הייתה כעת ברמה דומה לזאת שראינו בינואר, ההמלצה להתחסן הייתה כנראה הרבה יותר רחבה וגורפת. לשמחתנו, ישראל נמצאת כיום במצב ייחודי שבו התחלואה במדינה כולה נמוכה מאוד ושיעור ההתחסנות גבוה מאוד. במצב הזה אנו נהנים מזכות היתר להמתין. תופעות לוואי מתגלות בדרך כלל בשבועות שאחרי מתן החיסון, כך שבקרוב נוכל ללמוד עוד הרבה על השפעות החיסון מהנתונים שיגיעו ממבצע החיסונים הנרחב בארצות הברית.
האם לחסן את המתבגרים שלנו? כמו במקרים רבים אחרים, כל אדם וכל משפחה צריכים לשקול את הסיכונים לעומת התועלת. במצב הנוכחי בארץ, הסכנה לחלות נמוכה מאוד אם אינכם מתכוונים לנסוע בקרוב לחו"ל, ואם אתם או קרובי משפחתכם אינכם נמצאים בקבוצת סיכון למחלה קשה, כגון חולי סרטן או מדוכאי מערכת החיסון. על כן כל אחד יכול לשקול בעצמו אם חשוב לו ליהנות כבר עתה מיתרונות החיסון, או לחכות עד שנדע יותר על תופעות לוואי אפשריות. אך אם אתם מתכננים נסיעה לחו"ל, הסיכון שלכם להידבק עולה משמעותית, ואיתו גם הסיכון להיפגע מסיבוכי המחלה. במקרה כזה עדיף יהיה להתחסן.
זאת כמובן רק התמונה הנוכחית, והיא עלולה להשתנות בכל רגע. החשש העיקרי כעת הוא מפני וריאנטים מדבקים חדשים שיגיעו לארץ וישנו את יחסי הכוחות במאבק בין בני האדם לנגיף. בבריטניה לדוגמה, שגם בה שיעור המחוסנים גבוה יחסית, הווריאנט ההודי אחראי לחלק ניכר מהתחלואה כיום. לכן רואים שם עלייה בשיעור המאושפזים הצעירים בבתי החולים – פועל יוצא של התחסנות גבוהה הרבה יותר של האוכלוסייה המבוגרת יותר.
עוד ב-mako בריאות:
>> חשבה שזה צינון – והתברר שמדובר במחלה נדירה
>> חוקרים גילו שאנשים מסוימים מזדקנים מהר יותר
>> קולות לעיסה משגעים אתכם? מחקר חושף את הסיבה
אם נגיף כזה יגיע לארץ, הוא עלול להתפשט במהירות בקרב ילדים ובני נוער שעדיין לא חוסנו. יש סבירות גבוהה שמי שחוסנו יהיו מוגנים גם מפני וריאנטים חדשים, אך מי שלא חוסנו יישארו חשופים. במצב כזה שוב יהיה יתרון מובהק להתחסן. עם זאת, הנגיף כמובן לא ייתן לנו התרעה מראש לפני שיגיע ולחיסון נדרש זמן להתחיל להשפיע. גם את זה צריך להביא בחשבון.
בשנה האחרונה מגפת הקורונה לימדה אותנו היטב שהמציאות תמיד מורכבת וההחלטות לא פשוטות. גם אם כרגע אנחנו יכולים לנוח על זרי הדפנה וליהנות מהסרת ההגבלות, עדיין מוקדם מאוד להניח שזה נגמר.