בעוד שברחבי העולם מתמודדים עם התפשטות הווריאנטים BA4 ו-BA5, שגורמים לעלייה עקבית במדדי התחלואה ובמספרי האשפוזים - מדענים עוקבים בימים האחרונים בדאגה אחרי זן חדש, BA.2.75 שכבר מזוהה כבעל מוטציות מסוימות המאפשרות לו להתחמק מנוגדנים, מה שמעניק לו את היכולת להדביק גם אנשים שחלו בעבר בקורונה וגם את אלה שחוסנו. "שווה לפקוח עין על תת-הגרסה הזו", צייץ תומס פיקוק, מדען באימפריאל קולג' בלונדון.
מספר המוטציות החדשות בזן החדש בהשוואה לווריאנט המקורי הובילו מדענים לתאר את הגרסה הזו כ"מדאיגה". לגרסה החדשה יש תשע מוטציות בחלבון הספייק שלה ועד כה זוהו 85 מקרים בשמונה מדינות. רוב המקרים בהודו אך הוא דווח על ידי שבע מדינות נוספות: יפן (1), גרמניה (2), בריטניה (6), קנדה (2), ארה"ב (2), אוסטרליה (1) וניו זילנד (2).
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
BA.2.75 update – 02.07.2022
— shay fleishon (@shay_fleishon) July 2, 2022
85 sequences have been uploaded so far, mainly from India (from 10 states) and 7 other countries.
No transmission could be tracked based on sequences outside India yet.
"רוב המוטציות שלה הן ייחודיות"
ד"ר שי פליישון מנהל מרכז ביו ירושלים של הרשות לפיתוח ירושלים כינה את תת הווריאנט החדש "מדאיג", והדגיש כי למרות שמוקדם מדי לדעת אם זו תהיה הגרסה הדומיננטית הבאה, זה עשוי לרמוז על מגמה חדשה.
פליישון הסביר כי בחודשים האחרונים יש מגמת התפשטות של גרסאות דור שני המבוססות על תת-שושלות של אומיקרון, כלומר BA.1, BA.2, BA.3, BA.4 ו-BA.5. כל אלו התבססו על מוטציות בקטע S1 של חלבון הספייק ובמיוחד בחלק של חלבון הספייק שבו משתמש הנגיף כדי להתחבר לתאים ולהשיג כניסה לתאים.
עד כה גרסאות הדור השני הללו נמצאו רק במקרים בודדים באזור אחד. זו הפעם הראשונה שגרסה מהדור השני של אומיקרון מתפשטת למספר אזורים. "העובדה שגרסה כה שונה מהדור השני יכולה כך להתפשט היא מדאיגה. זה אומר שבין אם BA.2.75 ימשיך להתפשט ובין אם לא, דור שני אחר עשוי לגדול עוד ועוד עם הזמן", כתב פליישון.
Surveillence minded folks - worth keeping a close eye on BA.2.75 - lots of spike mutations, probable second generation variant, apparent rapid growth and wide geographical spread...https://t.co/sY0edKoQHX
This new #SARSCoV2 Omicron subvariant (BA.2.75) flagged here by @PeacockFlu is worth tracking, as it has appreciable antigenic change relative to its parent BA.2. Key mutations: G446S & R493Q
Here is summary of what those mutations imply for antibody escape & ACE2 affinity (1/n) https://t.co/88XYhGc7V9
מדוע הגרסה הזו צפויה להדביק אנשים מחוסנים?
גרסת BA.2.75 כוללת מוטציות חדשות בחלבון הספייק, בנוסף למוטציות שכבר קיימות בגרסת האומיקרון. יש שתי מוטציות מדאיגות במיוחד - 'G446S' ו-'R493Q', שתיהן קשורות לשינויים משמעותיים במבנה החלבון של חלבון הספייק, עם פוטנציאל להעניק לווריאנט את היכולת לחמוק ממספר נוגדנים. כתוצאה מכך, הגרסה צפויה להדביק אנשים שחוסנו, או נדבקו בעבר. עד כה, אין מספיק נתונים כדי לוודא אם לגרסה יש גם פוטנציאל לגרום לזיהום חמור.
מכון המחקר Bloom Lab צייץ ביחס לתת הגרסה החדשה כי: "שווה לעקוב אחריה, מכיוון שיש לה שינוי אנטיגני ניכר ביחס ל-BA.2". על פי המכון, המוטציות החדשות שזוהו בגרסה הזו מגבירות את יכולתו של הנגיף להיצמד ל-ACE2 - החלבון שבו משתמש נגיף הקוביד כדי לחדור לתאים.
ליפי תוקרל, מדען במכון למחקר מדעי ותעשייתי בדלהי מסר כי: "השושלת הזו עשויה לדרוש תשומת לב דחופה מכיוון שרוב המוטציות שלה הן ייחודיות והן גם שינו את האופי הפיזי-כימי שלה".