מספר המתים בסין מהגל הנוכחי של הקורונה הגיע באופן רשמי לסביבות 60 אלף קורבנות, כך עדכנו הסינים את העולם אתמול. מתוכם כ-5,000 ישירות מקורונה והשאר משילוב של קורונה ומחלות הרקע של הנפטרים, כך לפי הדיווח הרשמי. המספרים כוללים רק אנשים שמתו בבתי החולים ולא ידוע בשלב זה כמה מתו מקורונה בבתיהם. ארגון הבריאות העולמי שהתחנן בשבועות האחרונים לממשלת סין שתשתף את העולם במתרחש, מודה לממשלה ומבקש ממנה לשחרר עוד מידע. הסינים טוענים שהגל שהחל בדצמבר עם שחרור פתאומי של רוב ההגבלות שהרכיבו את מדיניות אפס הדבקה שלהם, מתחיל לדעוך ושנרשמת ירידה בפניות למרפאות בשל מחלות חום. מומחים רבים כמובן מפקפקים גם במספרים הללו. לסין יש היסטוריה של הסתרת מספר המתים האמיתי עוד החל מימי התפרצות הסארס בשנת 2003, דרך מגפות שפעת והתפרצות הקורונה המקורית בסוף 2019, וכלה גם בהתפרצות האומיקרון הנוכחית. החשש העיקרי כעת הוא ממחיר גבוה במיוחד שישלם הדור המבוגר יותר בסין, בני הגיל הפגיע במיוחד לנגיף שגם פחות מחוסן, ומהמחיר שישלמו אלה הגרים באזורים הכפריים שבהם מערכות הבריאות טובות פחות מכפי שהן בערים הגדולות.

קורונה בשאר העולם

בשבדיה יש כעת גל תחלואה שלא רואים בנתוני ההדבקות כי, בדומה לנו, גם הם כבר לא בודקים, אך רואים אותו היטב בנתוני התמותה הגבוהים. בממוצע מתים שם כ-50 חולים מדי יום, כמו בשיא מגפת האומיקרון הראשונה של תחילת 2022, ולאחר שבחצי השנה האחרונה ממוצע המתים היה כ-15 ליממה. כזכור שבדיה התפרסמה בתחילת המגפה כאחת המדינות הבודדות שנקטו את שיטת ההתעלמות מהנגיף, שיטה שלא עבדה היטב והובילה לאלפי מתים בתקופה הראשונה למגפה בזמן שבמדינות שנקטו צעדים מספר המתים היה נמוך פי 10 ואף יותר. לאחר מכן השבדים חזרו בהם מגישה זו והטילו הגבלות שונות, חלקן קשוחות למדי, על האוכלוסייה בניסיון לשלוט טוב יותר בגלי התחלואה, שבשיאם הובילו את השבדים לאשפז חולים במצב קשה במדינות שכנות. בתחילת החודש הנוכחי החליטו השבדים להחזיר חובת הבדיקות לבאים מסין, כתגובה לביטול מדיניות אפס ההדבקה שם. בסך הכול נספרו בשבדיה עד היום 22,610 קורבנות, מספר שלא כולל עדכונים חסרים מהשבועות האחרונים ומתים מימי תחילת המגפה העמוסים שלא נבדקו לקורונה.

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

בראש טבלת התחלואה העולמית, למעט סין שלא חושפת נתונים, עדיין עומדת יפן עם כ-245 אלף חולי קורונה מדי יום ותמותה המתקרבת ל-500 נפטרים מדי יום. ביפן חיים מעל 125 מיליון איש ועד היום ידוע בה על מותם של 62,679 כתוצאה ממגפת הקורונה. במדד התמותה יחסית למספר האוכלוסין יפן ממוקמת במקום ה-136, מעל מדינות שכבר ידוע היטב שהנתונים הרשמיים שלהן הם רק מעט ממספר המתים האמיתי במדינה, כמו הודו ומצריים. לפי מדד זה שבדיה נמצאת במקום ה-45.

בארצות הברית מתפשט בקצב מהיר וריאנט קורונה חדש, המסומן כ-XBB.1.5 ואחראי כבר ל-43 אחוזים מהיקף ההדבקות, ובאזור הצפון מזרחי של ארצות הברית ל-75 אחוזים. לפי ארגון הבריאות העולמי הווריאנט החדש, שזכה לכינוי הלא רשמי "קרקן" בפי כמה מהמדענים ומצליח להיות מידבק אפילו מכל קודמיו, זוהה כבר ב-38 מדינות בעולם. בינתיים לא נראה שהווריאנט החדש מסוכן יותר מווריאנטים מסוג אומיקרון קודמים, ונראה שהחיסונים עדיין עוזרים למנוע תחלואה קשה גם איתו. הווריאנט החדש רק מתחיל את דרכו באירופה, ובדצמבר האחרון זוהה גם בישראל.

ואצלנו

פה בישראל התעדכן מספר המתים בימים האחרונים והגיע ל-12,111. מספר המתים הממוצע ליממה עומד כעת על בין 5 ל-6 אנשים, לאחר שבשיא הגל הנוכחי הגיע ל-7.5 אנשים בממוצע שבועי ליממה. מספר החולים במצב קשה ממשיך בירידה האיטית שלו והגיע לפני סוף השבוע לסביבות 140 חולים במצב קשה. רוב החולים במצב קשה מעל גיל 60, ורובם (יחסית לחלקם באוכלוסייה) לא מחוסנים. גם כרגע ניתן לגשת ולהתחסן בחיסון מותאם לאומיקרון בכל קופות החולים.

  למאמרים נוספים באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי