פסוריאזיס, היא מחלת עור כרונית אשר גורמת לתאי העור להתחלק בקצב מהיר יותר מהקצב הנורמלי. נראותה על העור מתבטאת בנגעים מחוספסים ועבים המורכבים מקשקשי עור, אולם אופי הביטוי שלה שונה מאדם לאדם, הן בעוצמת המחלה והן באזור בו היא פורצת. בכל המקרים היא כרונית ומהרגע שהיא מופיעה היא נשארת בגוף ופורצת לסירוגין. כיום שכיחות המחלה עומדת על 3% מהאוכלוסייה, כ- 240,000 איש בארץ על פי אגודת הפסוריאזיס הישראלית.
סקר שערכה הקרן הלאומית לפסוריאזיס בארצות הברית (NPF), בקרב 250 אנשים חולי פסוריאזיס מציג נתונים מדאיגים על הקשר בין מגפת הקורונה להתפרצות המחלה. 28% מהנשאלים דיווחו שהקורונה הפריעה ליכולת שלהם להתנהל 'כמו שצריך' עם התסמינים של המחלה, 33% דיווחו על יותר מקרי התפרצויות של פסוריאזיס במהלך הקורונה. ו- 31% סיפרו שהמקרים שחוו במהלך המגפה היו חמורים יותר.
אחת הסיבות להחמרת התסמינים היא שאנשים רבים הפסיקו לקחת את התרופות לפסוריאזיס במהלך המגפה, 1 מכל 10 נשאלים הפסיקו ליטול אותן בגלל חשש להידבק. נתונים עדכניים מצביעים על כך שנטילת תרופות לפסוריאזיס אינה מגבירה את הסיכון להידבק בקורונה. גורם נוסף הוא הריחוק החברתי במהלך הסגרים שגרם לרבים להעביר את הפגישות שלהם עם הרופא לזום או אף לבטל אותן לגמרי.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
"נפלא שיש אנשים בסביבה שיזכירו לך מי אתה באמת"
הזמרת ליאן ריימס שחיה עם פסוריאזיס מאז גיל שנתיים, שיתפה לאחרונה כי המגפה גרמה לה להחמרת הפצעים, מה שגרם לה לשתף את העולם בתמונות שלה כחלק מתהליך הריפוי הנפשי שלה. "זה היה מרפא להפליא לעשות את זה, והיו כל כך הרבה אנשים מכל העולם שהגיעו והחלו לחלוק את המסע שלהם. אני הייתי המומה. לא ציפיתי לזה בכלל. אני עדיין נהיית ממש רגשית כשאני חושבת על זה, כי זה היה קטע מאוד פגיע עבורי. אבל שאנשים אחרים בכל העולם יהיו פגיעים באותה מידה וישתפו תמונות של עצמם, זה פשוט דבר כל כך יפה".
בנוסף, היא חשפה כי בשנה שעברה הייתה הפעם הראשונה שבעלה ראה אותה עם פסוריאזיס על הגוף שלה, אחרי 11 שנות נישואים. "דיברתי על זה, הוא יודע על זה, הוא ראה תמונות שלי עם זה, אבל הוא מעולם לא חווה את זה".
במהלך הראיון היא נשאלה מה לדעתה חברים ובני משפחה יכולים לעשות כדי לתמוך בחולה פסוריאזיס, בעיקר בזמנים של לחץ? "אני חושבת שאחד הדרכים החשובות ביותר הוא אימות הכאב שלהם והחוויה שלהם. להיות שם ולהיות במחיצת מישהו שמקשיב בלי צורך לתקן. זה נפלא כשיש סביבך אנשים שמתייחסים אליך אותו הדבר, בין אם יש לך התפרצות או לא. זה נפלא שיש את האנשים האלה בסביבה שיזכירו לך את המהות האמיתית שלך, את מי שאתה באמת".
היא גם שיתפה מה עשתה במהלך הסגרים כדי להקל על המחלה: "מדיטציה הייתה דבר עצום עבורי, כמו גם הליכה ושהייה בטבע. כולנו היינו כלואים הרבה, אז כולנו זיהינו את החשיבות של אוויר צח, משהו כל כך פשוט שכולנו לקחנו כמובן מאליו. להיות מסוגל להיות בחוץ ולהתחבר לטבע זה דבר עצום עבורי".
מחקרים מראים כי הקורונה משפיעה על העיניים והאוזניים
הקשר בין הקורונה לפסוריאזיס. גם עכשיו
בתחילת המגפה היו לא מעט גורמים שהגבירו את הסטרס. "סגרים ארוכים, אי וודאות בריאותית וכלכלית החמירו את הלחץ, מה שגרם לכל המחלות האוטואימוניות, כשהפסוריאזיס בראשן, להיות במגמת החמרה והחרפה". מתארת ד"ר סיון מרסר, מומחית לרפואת עור אסתטיקה ולייזר. "דלקות עור מכל הסוגים ובכל הרמות התפרצו כפטריות לאחר הגשם, והעומס במרפאות ובבתי החולים בעניין זה, בהחלט היה מורגש".
לדבריה, גם כיום עדיין ישנם כמה גורמים שקשורים לקורונה שעלולים להחמיר את המצב. "בתקופה הזו לצד מזג האוויר של עונת המעבר, יש מגוון גורמים שמגרים את העור. שימוש יתר באמצעי הגנה כמו מסכות, אלכוהול שמייבש ומגרה מאוד וגם ניקיון יתר וחיטוי יתר של הידיים, עלולים לגרום לפסוריאזיס להתפרץ".
איך ההתפרצות באה לידי ביטוי?
"חשוב לא לאבחן ולטפל עצמאית. מספיקה העובדה שזוהו התסמינים בעור כדי להיוועץ ברופא עור מומחה שיאבחן האם זו אכן התפרצות פסוריאזיס ואיך ניתן לטפל בה. הביטוי הנפוץ שלה, יאופיין בפריחות עבות, קשקשת וגרד, כשהמראה הוא אדום וכסוף כאחד, בצורת מקבץ תאים שהתגודדו לערמה שנבנתה על העור בצפיפות. היא עלולה להופיע באזורים בהם יש קפלים, מפשעות, ציפורניים כפות רגליים וידיים קרקפת מרפקים ובירכיים.