כשמגפת הקורונה פרצה לפני שנה, חשבנו שמדובר במחלה שתוקפת רק את דרכי הנשימה. אך היום אנחנו יודעים שמחלת הקורונה היא לא כמו שפעת ושנגיף הקורונה יכול להשפיע גם על מערכות נוספות בגוף, כמו המוח ומערכת הלב וכלי הדם. כעת מחקר חדש חושף עד כמה הסיכון לשבץ בקרב חולים שהתאשפזו בשל קורונה גבוה יותר בהשוואה לחולים במחלות דומות, כמו שפעת.
המחקר הוצג לאחרונה בכנס בינלאומי של האגודה האמריקאית לשבץ והוא נעשה על ידי חוקרים מאגודת הלב האמריקאית (American Heart Association). לטובת המחקר, החוקרים קיבלו גישה למאגר מידע של חולי קורונה שלקו במחלות לב וכלי דם, במטרה לבחון את הסיכון לשבץ בקרב מטופלי קורונה שאושפזו בבתי חולים, את הנתונים הדמוגרפיים שלהם, כמו גם מחלות רקע. המחקר כלל מידע שנאסף מ-20 אלף מטופלים שאושפזו בארה"ב בין החודשים ינואר עד נובמבר 2020.
הממצאים הראו כי מתוך 20 אלף המטופלים, 281 סבלו משבץ - מתוכם 148 לקו בשבץ איסכמי, 7 מהם לקו באירוע מוחי חולף ו-127 מהם סבלו משבץ כתוצאה מדימום מוחי או מסוג אחר של שבץ שלא צוין ברשומה הרפואית.
שבץ איסכמי הוא סוג השבץ השכיח ביותר והוא מתרחש כאשר ישנה חסימה בעורק המוביל דם למוח. כתוצאה מכך תאי המוח באזור זה שלא הגיע אליו דם מתחילים למות. וזה יכול להוביל לפגיעה ביכולות מסוימות, בהתאם לאזור במוח שנפגע. קרישי דם הם מבין הגורמים הנפוצים ביותר לחסימת כלי דם במוח וייתכן מאוד שהם גם הגורמים לכך בקרב חולי קורונה, שכן ידוע כי נגיף הקורונה יכול לתרום להיווצרות של קרישי דם בגוף, גם בקרב מטופלים צעירים.
עוד ב-mako בריאות:
>> אוהבים תרד? יש משהו שאתם צריכים לדעת
>> מחקר מצא יתרון נוסף לחיסון הקורונה
>> יש לכם טעם מוזר בפה? זו עלולה להיות הסיבה
מבחינה דמוגרפית, נראה כי מקרי השבץ היו נפוצים יותר בקרב מבוגרים יותר ובקרב אנשים שסבלו מסוכרת מסוג 2 (44 אחוזים מהם), כמו גם אנשים שסבלו מיתר לחץ דם. בנוסף לכך, נראה כי יותר גברים סבלו משבץ - 64 אחוזים מחולי הקורונה. החוקרים מצאו כי חולי קורונה שסבלו משבץ נאלצו לשהות יותר זמן בבית החולים והיו בסיכון גבוה יותר לתמותה, בהשוואה לחולי קורונה שלא סבלו משבץ.
החוקרים מציינים במאמרם כי נראה שחולי קורונה נמצאים בסיכון משמעותי יותר לשבץ, אך המנגנון שעומד מאחורי לא לגמרי ידוע לקהילה הרפואית. "ככל שהמגפה נמשכת, אנחנו מגלים שנגיף הקורונה הוא לא רק מחלה נשימתית, אלא מחלה של כלי הדם שיכולה להשפיע על מערכות איברים רבות", ציינו החוקרים במאמרם.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (21.03.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.