"מחלת קורונה ממושכת" הוא הכינוי שניתן לתופעה שהולכת ונעשית נפוצה יותר בקרב מחלימי קורונה. חולי קורונה רבים שהחלימו מהמחלה מדווחים על תסמינים ממושכים שפוגעים באיכות חייהם גם שבועות לאחר שהנגיף כבר עזב את גופם. כעת מחקר חדש חושף אילו קבוצות באוכלוסייה נמצאות בסיכון גבוה יותר לסבול מתסמינים ממושכים.
המחקר נעשה באוניברסיטת "קינגס קולג' לונדון", בהובלתם של ד"ר קלייר סטיבס ופרופ' טים ספקטור. במהלכו, החוקרים התמקדו במידע שנאסף ממעל ל-4,000 אנשים שהשתמשו באפליקציה ייעודית שמטרתה לעקוב אחר תסמינים של חולי קורונה. המשתמשים דיווחו באופן שוטף על התסמינים שסבלו מהם.
צוות החוקרים מצא כי אנשים מבוגרים, נשים ומטופלים שדיווחו על כמות גדולה יותר של תסמינים בשבוע הראשון למחלתם נמצאים כולם בסיכון גבוה יותר לסבול מ"קורונה ממושכת", מצב שבו מחלימי קורונה ממשיכים לסבול מתסמינים כמו תשישות, קשיי ריכוז ודופק מהיר גם חודשיים לאחר ההחלמה.
הם השתמשו במידע שאספו מהאפליקציה ופיתחו מודל שמאפשר לנבא מי נמצא בסיכון גבוה יותר ל"קורונה ממושכת", בהתאם לגיל, מין ומספר התסמינים הראשוניים שסבלו מהם בתחילת המחלה. התוצאות הראו כי המודל הצליח לזהות מראש כ-69 אחוז מהאנשים שלאחר מכן סבלו מ"קורונה ממושכת".
הם מצאו כי בעוד שמרבית חולי הקורונה דיווחו על חזרה לשגרה לאחר 11 ימים או פחות, כ-13 אחוז מהמשתתפים (בערך 1 מכל 7) סבלו מתסמיני קורונה במשך ארבעה שבועות. נוסף לכך, הם מצאו כי אחד מכל 20 חולי קורונה נשארו חולים במשך שמונה שבועות ואחד מכל 50 סבל מזה במשך 12 שבועות. נראה שגם משקל משחק תפקיד, כיוון שאנשים שפיתחו "קורונה ממושכת" היו לרוב בעלי BMI (מדד מסת גוף) גבוה יותר בהשוואה לחולי קורונה שסבלו מזה במשך ימים ספורים בלבד. נשים נמצאו בסיכון גבוה יותר ב-50 אחוזים לסבול מ"קורונה ממושכת" בהשוואה לגברים, אך בעיקר בקרב צעירים.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שקנאביס עושה לנגיף הקורונה
>> הפעולה הפשוטה הזאת יכולה להגן עליכם מקורונה
>> מחקר חושף: זה הגיל שבו המוח מתחיל להתדרדר
החוקרים מאמינים כי ממצאים אלו יוכלו לעזור לייעל את הטיפול בחולי קורונה וגם יסייעו להבין טוב יותר את תופעת הקורונה הממושכת, שעדיין יש סביבה לא מעט סימני שאלה. "חשוב שנשתמש בידע שהשגנו מהגל הראשון של המגפה כדי להפחית את ההשפעה ארוכת-הטווח של הגל השני. זה צריך לסלול את הדרך להתערבות רפואית מוקדמת במטרה להפחית את ההשפעות ארוכות הטווח", ציינה ד"ר סטיבס בהצהרה לתקשורת. יש לציין כי המחקר טרם עבר ביקורת עמיתים ועתיד להתפרסם באתר Medrxiv, המפרסם אונליין מחקרים רפואיים לפני שעברו ביקורות עמיתים.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (26.10.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.