בשנות השבעים נערך אחד המבצעים הגדולים בהיסטוריה של הרפואה, כאשר רופאים נשלחו לכל קצווי תבל כדי לאתר את מוקדי מחלת הפוליו במטרה לחסן את כל האוכלוסייה. למרות כל המאמצים, המחלה אמנם הפכה לנדירה אולם לא חלפה מן העולם. גם פיתוח החיסון לקורונה, הביא לתקווה גדולה שהמגיפה מאחורינו, אך ככל שהזמן עבר, הבנו שהקורונה עדיין כאן ובד בבד עם התפתחות הטיפול בה, גם הקורונה השתכללה, צברה מוטציות ומצאנו את עצמנו במרוץ מול הווירוס.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
החיסון יעיל למחלות קשות. מה קורה אחרי?
בשנה האחרונה פורסמו אלפי מחקרים, מכל העולם, המראים כי החיסון הפחית את ההדבקה בצורה משמעותית ואף הפחית את התחלואה הקשה והתמותה, בוודאי בקבוצות הסיכון ובגילאים מבוגרים. גם בארץ, לאחר כל אחד ממבצעי חיסונים חלה ירידה במספרי המתים, המאושפזים והחולים קשה. האם החיסון מפחית גם את הסיבוכים ארוכי הטווח של הקורונה?
אחד מכל שבעה צעירים יסבול מתסמינים ארוכי טווח של הקורונה
למה לא להידבק באומיקרון ולסיים עם זה?
מהן התופעות העיקריות של לונג קוביד?
אחת התופעות המשמעותיות של התחלואה בקורונה היא התפתחות תסמינים ממושכים לאחר ההחלמה.התופעות לא פוסחות על אף מערכת בגוף וכוללות החל מכאבי ראש, עייפות, חולשה, קשיי ריכוז, קשיי נשימה גם כאבי שרירים, דיכאון, כאבי פרקים, הפרעות במערכת העיכול ועוד ועוד.
לחלק מהחולים שסבלו מהתופעה הסימפטומים היו קלים, אך לאחרים הסימפטומים גרמו לפגיעה קשה באיכות החיים, קיימים דיווחים על כך שהפגיעה בריכוז ובזיכרון כל כך משמעותית עד שחלק מהמחלימים נאלצו לשנות את עבודתם וחלק סבלו מקוצר נשימה שמנע מהם לעשות פעולות יומיומיות פשוטות. חולים אלו נזקקים לשיקום ממושך לאחר ההחלמה.
כמה זמן נמשך לונג קוביד?
חולים רבים התלוננו על סימפטומים שנמשכו עד 3 שבועות מההחלמה וחלפו. בקרב 13% מאלו שהחלימו מהמחלה התלונות נמשכו הרבה מעבר לשלושה שבועות. חולים אלו המשיכו להתלונן על תופעות שונות שנמשכו חודשים רבים גם לאחר ההחלמה. במחקר שנעשה בשנה האחרונה ב'לאומית' שירותי בריאות, נמצא כי 13% מהחולים המשיכו לסבול מתופעות אלו יותר משלושה חודשים מההחלמה.
האם החיסונים משפיעים על הלונג קוביד?
בנובמבר התפרסם מחקר אמריקאי שבחן מעל 10,000 מחוסנים שחלו לאחר החיסון בקורונה. במחקר נמצא, כי מי שקיבלו חיסון בודד אמנם חלו פחות, ומחלתם הייתה קלה יותר אך לא נמצאו הבדלים בשכיחות התסמינים ארוכי הטווח. לעומת זאת, מי שקיבלו שני חיסונים סבלו פחות מתופעות ארוכות טווח של קורונה.
עבודה נוספת מבריטניה שפורסמה החודש בעיתון המוביל LANCET הגיעה למסקנה דומה. מנה אחת מפחיתה את התחלואה החדה בקורונה אך לא מפחיתה את הסיבוכים ארוכי הטווח של הקורונה, לעומת זאת כבר מהמנה השנייה ניתן לראות הפחתה משמעותית של 50% בשיעור החולים שהתסמינים שלהם נמשכים מעל חודש ימים.
ייתכן שהסיבה לירידה בתופעה של LONG COVID נובעת מכך שההדבקה בקרב מחוסנים פחות קשה ולכן הוירוס גורם פחות נזקים למערכות השונות בגוף.
לסיכום, החיסון לא מסוגל למנוע לחלוטין את ההדבקה והתחלואה בקורונה אך הוא מפחית את ההדבקה ואת התחלואה הקשה ובנוסף הוא מפחית ב-50% את סיבוכי הקורונה. סיבוכים אלו עלולים להיות משמעותיים בחלק מהחולים ולגרום לפגיעה קשה באיכות החיים.
ד"ר אילן גרין, מומחה ברפואת המשפחה ומנהל המחלקה לרפואת משפחה בלאומית שירותי בריאות.