עדן פינס שיתפה אתמול כי היא נדבקה בקורונה וכתוצאה מכך היא חווה התפרצות של אקנה עקב ההשפעות ההורמונליות של הנגיף. היא גם סיפרה כי רופאי עור וקוסמטיקאיות הסבירו לה שבזמן המחלה המערכת החיסונית שלנו מוחלשת אך "מתפקדת אקסטרה", מה שגורם להורמונים להשתולל ולכל הרעלים לצאת החוצה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
האם הקורונה אכן יכולה לגרום לאקנה ואלו שינויים גופניים אחרים עלולים לגרום להתפרצות? "הקורונה היא לא זו שגורמת לאקנה אלא המסכה. אנחנו עדים לעליה של30% במקרים הסובלים מפריחה באיזור המסכה- maskne", אומרת ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור. "מעבר לאקנה, המסכה גם גורמת לאודם, פריחה וגירוי של העור להרבה מאוד אנשים. המסכה למעשה יוצרת סביבה אטומה, לא מאווררת, לחה וחמה, שלעתים רבות גורמת לפריחות ולגירויים העלולים להוביל לגרד, לקילופים ואדמומיות בעור".
מי בעיקר סובל מאקנה?
אקנה הינה תופעה שכיחה בקרב בני נוער. עד כ 85% יסבלו מאקנה בדרגה כזו או אחרת בגיל ההתבגרות. אצל הרוב המוחלט זה חולף במהלך שנות העשרים אבל אצל בערך 15%, זה ימשיך גם בחיים הבוגרים.
מהי הסיבה להתפרצות אקנה?
הסיבה העיקרית לאקנה טמונה לרוב במפץ ההורמונלי שמופיע בשנות ההתבגרות. השינויים ההורמונליים הפתאומיים גורמים לעליה בהפרשת חלב מבלוטות החלב, שגשוג חיידקי ודלקת קלינית שנראית כמו אקנה. כמו כן יש נטייה גנטית לאקנה וידוע שיש גורמים אחרים המשפיעים על כך כמו איפור, או קרמים עתירי שומן שיכולים לעורר או להחמיר אקנה, מסיכות, והסרת שיער מהפנים.
אלו עוד שינויים הורמונליים יכולים לגרום לאקנה?
מחלות או גידולים מפריי הורמונים יכולים להחמיר אקנה, תרופות מסוימות גם כן ולפעמים גם הריון אצל נשים. כמו כן, כל דבר הגורם לשינוי באיזון ההורמונים יכול להחמיר אקנה, אפילו החלפה של גלולה רגילה.
הפרעה הורמונלית כמי שינוי בגלולה או הפרעה הורמונלית אחרת גם יכולה לגרום לאקנה, כמו כן גם תרופות כמו סטרואידים ותרופות לסרטן.
האם יש אנשים שחשופים יותר לאקנה?
מעבר לגנטיקה ולשימוש בתכשירים שומניים, בגדול מי שיש לו עור שמן, נוטה להפרשת חלב מוגברת יותר ונמצא בסיכון לפתח פצעונים ואקנה לאחר גיל ההתבגרות. במקרה כזה מומלץ לסגל שגרת טיפוח מותאמת אישית של קרמים, איפור ומסנני קרינה נטולי שומן.
האם יש מזונות או מחלות שמעודדות אקנה?
הרבה דובר על הקשר בין תזונה לבין אקנה, אולם מעט מאוד מוכח בהקשר זה. אצל אנשים ספציפיים מאוד יש קשר בין תזונה עתירת שומן לבין החמרה באקנה, אולם אצל הרוב אין קשר שכזה. כנ"ל לגבי תזונה עתירת חלב ולכן אם שמים לב אצל בנאדם ספציפי שהאקנה מחמיר לאחר תזונה כזו, מומלץ למעט.
האם צריך להיבדק אצל רופא?
בגיל ההתבגרות אין צורך לעשות בירור להופעת אקנה, אבל אם מופיע לפתע אקנה בשנים מבוגרות יצריך לוודא שאין הפרעה הורמונלית, שאין איזה טריגר כמו קרם או מייקאפ שומני או אפילו מסנן קרינה שמכיל שומן הגורם לזה.