מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי JAMA Internal Medicine חושף ממצאים מדאיגים לגבי חיסוני הקורונה שנמצאים בפיתוח בימים אלה. לא מעט חברות שמפתחות חיסונים נגד נגיף הקורונה דיווחו בתקופה האחרונה כי הן נמצאות בשלב הניסויים הקליניים, שלב קריטי בפיתוח חיסון שבמהלכו נבדקת יעילותו על אלפי אנשים ובין היתר נבחנות גם תופעות לוואי אפשריות, כמו גם כמה מנות חיסון נדרשות כדי לספק הגנה מפני הווירוס.
אך למרות התחזיות האופטימיות שמשערות כי יהיה חיסון לנגיף הקורונה כבר ב-2021, ייתכן שהחיסון העתידי לא יהיה יעיל במיוחד עבור אוכלוסיית הקשישים, שנמצאת בסיכון הגבוה ביותר לתמותה מנגיף הקורונה. הנתון העולמי עומד על כמיליון מקרי מוות כתוצאה מנגיף הקורונה, מרביתם קשישים. לפי חוקרים מאוניברסיטת מסצ'וסטס, ביותר ממחצית הניסויים הקליניים שנעשים היום כלל לא נכללים קשישים.
"אם קבוצות הגילים המבוגרות יותר לא יכללו בניסויים הקליניים לחיסון, המאמצים להבטחת יעילות, מינון נכון או תדירות (קבלת החיסון) והערכת תופעות לוואי חמורות בקבוצות הרגישות ביותר לקוביד-19 לא יהיו אפשריים", כתבו החוקרים במאמרם. התגובה לחיסון יכולה להיות שונה בגילים שונים ולכן חשוב שהחיסונים הפוטנציאליים יכללו אנשים מקבוצות גיל שונות.
עוד ב-mako בריאות:
>> רופאים חושפים: זה המקרה הכי מדהים שנתקלתי בו השנה
>> מודל קנדי מגלה: מה עדיף - סגר כללי או סגרים מקומיים?
>> בעקבות מירית הררי: אלה התסמינים של סרטן הלבלב
עם זאת, הם ציינו במאמרם כי חוקרים מסוימים טענו כי חיסון לאוכלוסייה הצעירה יותר הוא הכרחי לטובת חסינות עדר. כלומר, גם אם רק או בעיקר צעירים יחוסנו נגד הנגיף, זה יכול להביא לחסינות עדר שתגן גם על האוכלוסיות המבוגרות יותר. מחברי המאמר מציינים כי הכנות מוקדמות, אימון צוותים ושילוב של מומחים להזדקנות – יוכלו לאפשר השתתפות של קשישים בניסויים קליניים ובכך לעזור לחיסון להיות רלוונטי עבור האוכלוסיות הרגישות הללו.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (29.09.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.