בישראל הגל הרביעי של מגפת הקורונה ממשיך לדעוך, אך באירופה הוא דווקא מתחיל לגאות. הגל החל במזרח היבשת, במדינות כמו רומניה, אבל עכשיו רואים עלייה בתחלואה גם בגרמניה, בלגיה והולנד, שהגיבו לו בהחזרת הגבלות התו הירוק וחובת עטיית מסכות. נראה כי העלייה בתחלואה קשורה לדעיכת החיסון, לצד שיעור נמוך מאוד של מתחסנים במנת הדחף (המנה השלישית). כך שאירופה נמצאת במצב דומה לזה שהיינו בו בישראל לפני חודשים אחדים, פרט לכך שכעת מתחיל שם החורף, עונה שבה מחלות נשימתיות מתפשטות ביתר קלות.
בריטניה הפכה היום (4 בנובמבר) למדינה הראשונה שאישרה את הטיפול האנטי-ויראלי של חברת מרק (Merck) שלאחרונה הגישה את ממצאי הביניים של הניסוי הקליני שהיא עורכת לאישור חירום של מינהל המזון הותרופות האמריקאי (FDA) בעקבות תוצאות טובות. מדובר בטיפול שניתן בעיקר לחולים מקבוצות סיכון ופוגע ביכולת של הנגיף להתרבות על ידי שינויים בחומר התורשתי שלו ובכך מקטין את הסיכון של החולה להתדרדר למצב קשה. גם בישראל כבר הזמינו את התרופה, אך סביר שיאשרו אותה רק לאחר שתקבל אישור מה-FDA, בדומה לחיסון.
בריטניה לא חיכתה ל-FDA ואישרה את הטיפול בהליך פנימי של רשויות הבריאות שלה. המהלך הגיע על רקע גל התחלואה הארוך שבריטניה נמצאת בו כבר כחצי שנה. התמותה מקורונה בממלכה המאוחדת עומדת כעת על כמאתיים מתים ביממה בממוצע, ולא רואים כל סימן לדעיכה באופק. נכון לעכשיו חיסנו שם רק 11 אחוז מהאוכלוסייה במנת דחף. אולי האצת ההתחסנות לצד טיפול בחולים בתרופה החדשה יעזרו לצמצם את ממדי התחלואה הקשה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
ארה"ב: חיסוני הילדים יוצאים לדרך
בארצות הברית אישור החיסון של חברת פייזר לילדים צלח בשלום את כל שלבי הרגולציה וקיבל אישור חירום. בשבוע שעבר אישרה הוועדה המייעצת למינהל המזון הותרופות (FDA) האמריקאי, ברוב של 17 תומכים מול נמנע אחד, שהתועלת של החיסון עולה על הסיכונים הנדירים שלו. קצת אחר-כך אימץ ה-FDA את ההמלצה ואישר את החיסון. בהמשך אישרה גם הוועדה המייעצת למרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) פה אחד את המהלך וראשת ה-CDC רושל ולנסקי (Walensky) חתמה על האישור לחיסון ילדים בגיל 11-5.
בדיון ב-CDC, שהועבר בשידור חי ביוטיוב, הוצגו נתוני הניסוי הקליני של פייזר שנדונו בשבוע שעבר. כמו כן הוצגו נתוני תחלואת ילדים בקורונה בארצות הברית, שם הקורונה כבר הפכה לגורם השמיני בגודלו לתמותת ילדים בשנה האחרונה (1.7 אחוז). במספרים מדובר "רק" ב-66 ילדים, אבל זה מוות בר-מניעה ומיותר. אכן המחלה ממעטת לפגוע קשה בילדים, אך כשמספר החולים גבוה כל כך, גם אחוזים מעטים הופכים למספרים משמעותיים.
בדומה לדיון שערכה הוועדה המייעצת ל-FDA שבוע קודם, גם ב-CDC עסקו בניהול סיכונים, וכצפוי גם הם הגיעו לאותה מסקנה: שהתועלת שלו עולה בהרבה על הסיכונים הנדירים. על פי הערכות ה-CDC, חיסון ילדים יכול למנוע מאות מקרים של דלקת רב-מערכתית ואשפוזים במחלקות טיפול נמרץ.
בנוגע לתופעת הלוואי המטרידה ביותר של החיסון – דלקת בשריר הלב (מיוקרדיטיס) – דווח במהלך הדיון ב-CDC ששכיחותה אצל בני נוער עד גיל 15 נמוכה עוד יותר מאשר אצל מבוגרים צעירים, עד גיל 30. מאחר שמינון החיסון לילדים נמוך פי שלושה, הציפייה היא שהשכיחות של תופעת הלוואי תהיה נמוכה אפילו יותר.
טיעון נוסף בזכות החיסון היה שגם חיסונים אחרים הניתנים לילדים הם נגד מחלות שמספר המתים מהם נמוך מאוד, כמו אבעבועות רוח, רוטה, אדמת וכו'. הטיעון הזה פחות רלוונטי משום שאף אחת מהמחלות האלה לא הייתה מגפה בהיקף של הקורונה. בסופו של דבר, הסיבות העיקריות לאישור החיסון היו שמירה על בריאות הילדים והחזרתם לשגרה שנפגעה קשות בשנתיים האחרונות. זמן קצר אחרי אישור החיסון, מבצע החיסונים יצא לדרך, בברכת איגוד רופאי הילדים בארצות הברית.
חיסוני ילדים בישראל
בינתיים אצלנו, צוות הטיפול במגפות (צט"מ) של משרד הבריאות דן היום בסוגיית מתן החיסון של פייזר לילדים מגיל חמש ומעלה בישראל. המצב פה שונה מבארצות הברית, משום שהתחלואה בקורונה נמצאת כעת בירידה בישראל, ופחות דחוף לחסן את הילדים. אך כפי שראינו בקיץ האחרון, מגמה כזאת יכולה להתהפך תוך שבועות אחדים. בנוסף, בשל הנגישות הגבוהה שירותי הבריאות הישראלים (ביחס למדינות אחרות) כדאי ורצוי לבחון את נתוני תחלואת הילדים ותופעות הלוואי של החיסון בקרב בני נוער כדי לקבל אומדן כמה שיותר אמין לגבי מועילות החיסון מול הסיכונים שלו. הדיון התחלק למספר מצגות. תחילה הציגה סמנכ"ל פיתוח חיסונים בחברת פייזר את נתוני הבטיחות והיעילות של החיסון כפי שהוצגו בשבוע שעבר ב-FDA. בהמשך הציגה ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי פרייס את נתוני התחלואה בילדים בישראל, ומהם עלה כי לא רק מספר הילדים החולים עלה לאורך המגפה אלא גם האחוז שלהם מתוך המאומתים. על פי סקר שהתפרסם על למעלה מעשרת אלפים ילדים בישראל, כשני אחוזים מהילדים המחלימים סובלים מתסמינים מתמשכים של קורונה גם חודשים לאחר ההחלמה.
מבחינת מועילות החיסון, מהנתונים שהציגה אלרעי-פרייס, עולה כי מחוסנים נוטים הרבה פחות להידבק בקורונה, ואם הם נדבקים הם הרבה פחות מדביקים מאשר לא מחוסנים. הנתונים מבוססים על מחקר שהתפרסם לאחרונה בארכיב הרפואי MedRxiv ועוד לא עבר ביקורת עמיתים. אלרעי-פרייס הדגישה כי ההחלטה על ההתחסנות היא של ההורים בלבד, ואין כפייה של חיסונים.
בדיון הוצגו גם נתונים עדכניים מישראל שמפורסמים כעת לראשונה, ובהם נתוני בטיחות של חיסוני הנוער. אחד החששות הגדולים של הורים רבים הוא מדלקת שריר הלב, שנצפתה בעיקר אצל גברים צעירים, בשכיחות נמוכה של אחד ל-6,600. הנתונים העדכניים מראים כי שכיחות התופעה מתחת לגיל 16 היא פחות ממחצית, אחד לכ-14,000 אצל נערים, ורק אחת לכ-170,000 אצל נערות. כאמור הציפייה היא שאצל ילדים צעירים יותר התופעה תהיה נדירה אף יותר, בהתאם למגמה ולאור המינון המופחת. אלרעי-פרייס סיכמה שיש חשיבות גדולה להתחיל להתחסן לפני שמתחיל הגל הבא. התחלואה בעולם גואה, זה רק עניין של זמן עד שהגל הבא יגיע, וחשוב לזכור שלוקח חודש עד שהאפקט החיסוני מגיע לשיאו.
איגוד רופאי הילדים פרסם נייר עמדה הסוקר את נתוני תחלואת הילדים בקורונה, וממנו עולה כי הסיכון לתחלואה משמעותית, שתצריך אשפוז בקרב ילדים עד גיל 18 עומד על כ-1:900, ישנה תחלואה משמעותית אך היקפה עדיין אינו ברור בתסמינים מתמשכים (Long Covid) ברמה שפוגעת באיכות חיי הסובלים ממנה. מכיוון שתופעות הלוואי של החיסון בצעירים פחותות בהרבה מסיבוכי המחלה, המלצת איגוד רופאי הילדים לצט"מ היתה:
"במדינת ישראל, במיוחד, בהינתן מערכות חינוך פתוחות, ילדינו יחשפו לנגיף SARS-COV-2 במוקדם או במאוחר. לפיכך, הבחירה המציאותית הינה בין חשיפה לנגיף כמחוסנים, לבין חשיפה ללא חיסון. לאחר בחינה מעמיקה של כלל הספרות, ושקלול היתרונות מול החסרונות, אנו, באיגוד רופאי הילדים, קוראים להמליץ על החיסון, תוך מתן מידע מהימן ומתוקף, מונגש, ובשקיפות ובבהירות מלאה, להורה ולילד".
אמנם הצוות עוד לא הצביע, אבל בהתאם לנתונים שהוצגו, ולהמלצות הגופים המקצועיים בארץ ובעולם, ככל הנראה הוא ימליץ למשרד הבריאות לאשר את החיסון, וחיסוני הילדים בישראל יצאו לדרך בקרוב.