הופעת וריאנטים בווירוסים, ובפרט בווירוסים שהחומר הגנטי שלהם הוא RNA דוגמת הקורונה, היא תהליך מוכר וידוע. לווירוסים אלו כושר גבוה לרכוש שינויים גנטיים, והלחץ האבולוציוני בורר את הווריאנטים ה"מוצלחים" יותר וגורם להפצה מהירה שלהם. הלחץ האבולוציוני יברור תמיד זנים שהם יותר מדבקים, ובטווח הארוך הציפיה היא לזנים פחות אלימים, מאחר וזן "אלים מדי" יגביל את הנושאים אותו ויפגע ביכולת ההפצה שלו. עם זאת בטווח הקצר יכולים להיווצר גם זנים אלימים יותר.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
זן האומיקרון הנוכחי, ה-BA1, הוא דוגמה לתהליך זה. נוצר זן שהוא גם יותר מדבק וגם פחות אלים והדבר מאפשר לו להתפשט בצורה מהירה מאוד. אם בעבר היכולת לעקוב אחרי שינויים בווירוסים הייתה מבוססת על תכונותיהם, והאפיון הגנטי בא רק בשלב מאוחר, הרי שכיום במספר רב של מדינות, ובהן ישראל, הוקמו מערכי ריצוף המאפשרים לזהות מהר את הזנים, ולקבל עליהם מידע עוד לפני שהם מתפשטים.
BA.2: מה אנחנו יודעים על תת הזן החדש של האומיקרון?
תת הזן BA2, שהתפרסם בימים האחרונים, הוא דוגמה נוספת ליכולת ההשתנות המהירה של וירוס הקורונה. תת הזן קרוב במספר פרמטרים לאומיקרון מסוג BA1 הנפוץ כעת, אך יש בו גם מספר לא קטן של שינויים. תת הזן הזה התפשט במהירות במספר מדינות שהבולטת בהן היא בדנמרק, והפך שם לזן העיקרי על חשבון האומיקרון. יש סימנים להתפשטות משמעותית שלו במדינות נוספות, דוגמת בריטניה וארה"ב, אם כי עדיין מוקדם לקבוע מה יהיה קצב ההתפשטות בהן.
בישראל אותרו עד כה מספר מאות ריצופים מזן זה וההערכה היא שהוא מהווה כבר בין 5-10% מההדבקות. גם כאן לא ידוע קצב ההתפשטות ביחס לזן BA1 השולט כעת.
BA2 - כמה הוא מדביק והאם הוא מסוכן?
השאלה המעניינת לגבי כל וריאנט היא מה יהיו תכונותיו בשני היבטים עיקריים – יכולת ההדבקה, ורמת האלימות. לגבי שני פרמטרים אלו עדין אין תשובות חד משמעיות.
מהנתונים עד כה נראה שמבחינת יכולת ההדבקה לווריאנט ה-BA2 יכולת הדבקה הגבוהה ב-30-50% מווריאנט ה BA1. אם אכן זה המצב, סביר שווריאנט זה ישתלט על האוכלוסייה בתקופה הקרובה. מבחינת רמת האלימות של הווירוס מדובר בעיקר בהערכות, עם זאת המידע המגיע מדנמרק מצביע כי רמת האלימות דומה לזו של הווריאנט הנפוץ כיום, רמה נמוכה בכ-50% מווריאנט הדלתא שהיה בגל הקודם.
שאלה נוספת שעולה היא האם אנשים שנדבקו באומיקרון יכולים להידבק פעם נוספת בווריאנט החדש. אין עדיין נתונים לענות על שאלה זו, אך על פי הידע שיש לנו לא נראה סביר שתהיה הדבקה משמעותית של אנשים שכבר נדבקו באומיקרון, ואם תהיה, סביר שהתחלואה תהיה קלה מאוד.
וריאנטים חדשים גם בעתיד
כאמור, הופעת וריאנטים בווירוסים היא תהליך מוכר, ויש לצפות שימשיך ויתרחש. היכולות הגבוהות בריצוף גנטי מאפשרות לנו כיום לדעת מהר על הופעת זנים חדשים. למרות שלכל וריאנט מאפיינים שונים מקודמיו, להערכתי היכולות הגבוהות שיש לנו כיום בגילוי וטיפול במחלה, החיסונים והתרופות החדשות לטיפול במחלה מאפשרים לנו להתמודד עם הזנים החדשים בצורה טובה. אם יושקעו המשאבים הנכונים בחיזוק מערכי הרפואה בקהילה, באשפוזי הבית ובבתי החולים נוכל להמשיך את החיים לצד המחלה גם עם הופעת וריאנטים חדשים, שבוודאות תקרה גם בעתיד.
*כותב המאמר - ד"ר יותם שנהר, מנהל אגף המעבדות לאומית שירותי בריאות