לפני כמה ימים תקף נשיא ארה"ב דונלד טראמפ את ארגון הבריאות העולמי ואף איים להשהות את המימון עבורו (אף שלאחר מכן חזר בו). זאת, לדבריו, בשל 'ניהול כושל' של הארגון בנושא משבר הקורונה. שוחחנו עם ד"ר אורי לרנר, המנהל המקצועי של עמותת "מדעת", כדי לנסות להבין אם יש אמת בהאשמות החמורות.
הארגון מאגד בתוכו מומחים גדולים מ-194 מדינות ברחבי העולם. הוא חובק מעל 150 משרדים ולמעלה מ-7000 עובדים. בשגרה, הארגון הוא למעשה הגוף שמפקח וקובע תקנים ונוהלי עבודה בכל הקשור לבריאות. יש לו ועדות שמייעצות לו בענייני קרינה, טכנולוגיה, חומרים מסרטנים ועוד. בין השאר, הוא מקדם מחקרים גדולים בתחומי הרפואה והמדע, ומייעץ לגופים רגולטוריים שונים, כמו האו"ם. כל ארגון בריאות במדינה ספציפית פועל בהתאם להנחיות שונות שמוציא הארגון.
"ייתכן שאם ארגון הבריאות היה מכריז על המגפה מוקדם יותר, תמונת המצב העולמית היתה אופטימית יותר"
"מעט תמוה בעיני שדווקא מי שניהל בעצמו את המשבר בצורה לא מאוד יעילה, בלשון המעטה, הוא שמפנה את האצבע המאשימה כלפי הארגון", אומר ד"ר לרנר. "אוזלת היד של טראמפ עלולה לעלות לארה"ב במתים רבים, ואין ספק שהנתונים היו יכולים להיות פחות דרמטיים לו היה מתייחס למגפה בכובד ראש, ולא מכנה אותה 'השפעת הסינית'".
לעניין הביקורת עצמה טוען ד"ר לרנר: "הטענה המרכזית של טראמפ הייתה שארגון הבריאות לא הכיר בקורונה כמגפה בשלב מספיק מוקדם כפי שהיה נדרש. ואכן, ייתכן שאם הארגון היה יוצא בהכרזה כזאת כבר בתחילת פברואר, ולא ב-12 במרץ כפי שעשה, מדינות כמו איטליה ובלגיה היו נערכות לכך בהתאם וכל תמונת המצב העולמית הייתה אופטימית יותר. אני חושב שגם בארץ היה קל יותר להחליט על החלטות דרמטיות וגם להשיג שיתוף פעולה הדוק יותר מצד משרד האוצר".
ד"ר לרנר מציין כי למרות זאת, ארגון הבריאות בהחלט נקט צעדים חיוביים: "לאורך המשבר אנשי הארגון הקפידו להעביר לציבור את המידע הרלוונטי העדכני, נלחמו בחדשות הכזב והיו בקשר עם אמצעי המדיה השונים בסוגיות חשובות שהעסיקו את הציבור, למשל – בעניין יעילות המסכות".
אז מה באמת גרם להם להתמהמה עם ההכרזה?
"אני מניח שהסיבה העיקרית הייתה מחסור בידע – היה קשה לצפות את המגפה ואת העובדה שניקלע למצב כזה. מדובר בנגיף חדש ולא מוכר ואף אחד לא היה יכול להעריך שהוא יוביל לשעורי תמותה כאלה. נוסף לכך, צריך לזכור שמדובר באותו הארגון שמיהר להכריז על שפעת החזירים כמגפה, שבסופו של דבר לא התפתחה לממדים עצומים כפי שחזו. לכן, אני מניח שננקטו צעדי זהירות בטרם ההחלטה על הכרזה דרמטית כזאת. יכול להיות שהארגון לא פעל באופן האידיאלי, אבל אני לא מכיר את מערכת השיקולים הפנימית שלהם ולכן אפשר רק לשער. בגדול, אני מניח שאם היו מתייחסים לקורונה באופן חמור יותר, העולם היום היה במצב טוב יותר".
למעשה מדובר בארגון שתפקידו הוא בעיקר לייעץ, זה לא מתנגש עם הצרכים הנוכחיים לניהול משבר עולמי?
"אני חושב שפה טמונה הבעיה העיקרית. ארגון הבריאות יכול לייעץ ולכוון, אך מי שקובע בסופו של דבר את המדיניות בפועל הם מנהיגי המדינות. בהיעדר יד מכוונת ברמה הגלובלית - בעיקר מבחינת הקצאת משאבים לטובת המלחמה בנגיף ומיגורו, או מבחינת סגירת גבולות וכו', התחושה היא שהרלוונטיות של הארגון מצטמצמת. במילים אחרות, בהחלט קיים פער בין מהות הארגון הנוכחית כגורם מייעץ לבין הצרכים בשטח והתקוות למצוא בו גורם שפותר את הבעיות העולמיות".
עוד על נגיף הקורונה:
>> רופאים צרפתים: מצאנו תסמין חדש לנגיף
>> כך תדעו אם חסר לכם ויטמין D
>> בהולנד מצאו סימן אזהרה מקדים נוסף לקורונה
"קל להיות חכמים בדיעבד"
פרופ' יוסי הראל פיש, מומחה לבריאות הציבור באוניברסיטת בר אילן ופרופ' אורח במרכז לבקרת מחלות של ממשלת סין בבייג'ין, מוסיף: "תמוה בעיני שמר דונלד טראמפ בחר לתקוף את הארגון, בייחוד כעת, כשזה לא הזמן להפיק לקחים. אמנם אין גוף שחסין מפני טעויות. עם זאת, אני מכיר את פועלו של הארגון ויכול להעיד על כך שהוא גוף מקצועי מאוד, המעסיק את מיטב המוחות בעולם. לאורך השנים הוכיח הארגון בכל פעם מחדש את נחיצותו ופועליו הרבים: הוא אוסף מידע מגורמים מקצועיים ובאמצעותו מכוון את תהליך קבלת ההחלטות בנושאי הבריאות העולמיים.
"צריך להבין שהכרזה על פנדמיה אינה עניין של מה בכך. יש להכרזה כזאת השלכה אדירה על הכלכלה העולמית. אני לא חושב שהעיכוב בהכרזה נבע מהססנות, אלא מפני שננקטו כל צעדי הזהירות המתחייבים. כל עוד הנתונים בשטח אינם מעידים על כך שאכן מדובר במגפה, ארגון כל כך אחראי, מסודר וגדול לא ייקח על עצמו את האחריות לצאת בהכרזה כזאת. מובן שתמיד קל יותר להיות חכמים יותר בדיעבד.
"מי שמממן את הארגון הן המדינות החברות באו"ם, לרבות ישראל. מובן שארה"ב משלמת באופן יחסי לגודלה ולכן משמעות השהיית התקציב מצידה היא מכה עצומה לארגון. בעיני אמרה כזאת היא חסרת אחריות בימים אלה".