על פי נתוני רויטרס, נכון להיום (א'), מקרי הקורונה במזרח אירופה עומדים מעל ל-20 מיליון, בזמן שהאזור מתמודד עם ההתפרצות הגרועה ביותר עד כה ומאמצי ההתחסנות מפגרים מאחור.
הונגריה נמצאת במקום הראשון באחוזי ההתחסנות באזור, עם 62% מהאוכלוסייה שקיבלו לפחות זריקה אחת. אוקראינה נשארת מאחור - רק 19% מהאזרחים קיבלו מנת חיסון בודדת, לפי דיווחים ב"Our World in Data".
מקרי ההדבקה באזור עולים בהתמדה, וכעת הממוצע הוא מעל 83,700 נדבקים חדשים ביום: זו הרמה הגבוהה ביותר מאז נובמבר 2020. למרות שרק 4% מאוכלוסיית העולם חיה באזור, במזרח אירופה אובחנו 20% מכל מקרי ההדבקה החדשים ברחבי העולם.
לפי הניתוח של רויטרס, שלוש מחמש המדינות שמדווחות על הכי הרבה מקרי מוות בעולם נמצאות במזרח אירופה: רוסיה, אוקראינה ורומניה.
ד"ר מייק ראיין, אפידמיולוג ומנהל תוכנית החירום של ארגון הבריאות העולמי (WHO), אמר ביום חמישי האחרון כי העלייה במקרי ההדבקה בקורונה במדינות רבות ברחבי אירופה נובעת מהשילוב בין הסרת המגבלות, תחילת החורף והעלייה במספר ההתקהלויות במבנים סגורים.
ככל שגל התחלואה מתגבר, אנשים רבים במזרח אירופה נקרעים בין התנגדות לחרטה על כך שלא התחסנו. מאות הפגינו בסופיה ובערים אחרות נגד מתווה תעודות החיסון שנכנס לתוקף בשבוע שעבר, שמגביל את הגישה לחללים ציבוריים רבים.
ה-Eurobarometer, סקר שערכה הנציבות האירופית, הראה שלפחות אדם אחד מכל שלושה ברוב המדינות במזרח אירופה לא סומך על מערכת הבריאות, לעומת ממוצע של 18% בכלל מדינות הגוש.
יותר מ-40% מכלל המקרים החדשים שדווחו במזרח אירופה היו ברוסיה, עם 120 אנשים שנמצאים חיוביים כל חמש דקות. לדברי שר הבריאות הרוסי, מיכאיל מורשקו, מערכת הבריאות במדינה נמצאת ב"מתח רב". יום שישי האחרון היה היום הרביעי ברציפות שבו רוסיה דיווחה על שיא במקרי מוות כתוצאה מקורונה. לפי אתר worldometer, עד כה מתו מקורונה כ-230 אלף אזרחים במדינה.
עד כה, 36% מאזרחי רוסיה קיבלו מנת חיסון אחת. בשבוע הבא כל העסקים למעט חנויות חיוניות כמו סופרמרקטים ובתי מרקחת ייסגרו במוסקבה על מנת לבלום את התפשטות הנגיף.
סלובקיה דיווחה ב-19 באוקטובר על 3,480 מקרים חדשים של תחלואה בקורונה - המספר היומי הגבוה ביותר מאז מרץ, לפי נתוני משרד הבריאות במדינה. בסלובקיה יש את אחד משיעורי ההתחסנות הנמוכים ביותר באיחוד האירופי, עם קצת יותר ממחצית האוכלוסייה המבוגרת שמחוסנת באופן מלא.
ברומניה, בה שיעור ההתחסנות נמוך, בתי החולים עמוסים, ומיטות הטיפול הנמרץ תפוסות במלואן ברחבי המדינה. חדרי המתים פועלים גם הם במלוא התפוקה. בבוקרשט דיווחו ביום שלישי האחרון על מספר שיא של מקרי מוות והדבקה. בממוצע, בכל חמש דקות מת אזרח רומני כתוצאה מהדבקה בנגיף הקורונה.
אוקראינה רשמה בשבוע שעבר שיא יומי של מקרי הדבקה ומוות, מה שהוביל להארכת מצב החירום במדינה, שמאפשר לרשויות להטיל מגבלות עד סוף השנה כדי לרסן את התחלואה.