הבדיקה יצאה שלילית? צאו מנקודת הנחה שאתם חיוביים.
משפחת כהן היא משפחה בת 4 נפשות, כולם פיתחו תסמינים של חום ושיעול והיו בקרבת דודם שהוא חולה קורונה מאומת ולכן כל הארבעה ביצעו את בדיקות ה-PCR שאנו עורכים היום במדינת ישראל. כשהתשובות הגיעו והתברר כי רק 3 מהם חיוביים ואחד שלילי. האם הוא באמת שלילי? האם הם באמת חיוביים? לאיזה תשובה צריך להאמין?
כדי להבין קצת לעומק, חייבים להבין את המושג רגישות של בדיקה, שמשמעותה מספר החיוביים בבדיקה ביחס למספר החיוביים האמיתי (שחלקם קיבל תשובה שלילית כוזבת). אם נחזור למשפחת כהן, במקרה שארבעתם חיוביים ורק 3 קיבלו תשובה חיובית ואחד קיבל תשובה שלילית בעודו חיובי, רגישות הבדיקה היא ¾ , ז"א 75 אחוז.
כשאני נשאל לאחרונה על ידי מטופלים ועל ידי רופאים מטפלים על משמעות הבדיקות, אני חוזר ואומר כי יש לצאת מנקודת הנחה שאם הקליניקה מתאימה לווירוס הקורונה, יש להתייחס למטופל כחיובי לקורונה בין שיצא חיובי או שלילי בבדיקה, ולמעשה אופן הטיפול במטופל הבודד לא אמור להשתנות באופן משמעותי.
ממידע שהולך ומצטבר נראה כי רגישות הבדיקה לקורונה אינה מושלמת, ובעולם, בעיקר ממחקרים שנעשו בסין (אך גם בעולם המערבי), ההערכות הן כי רגישות הבדיקה הינה 80-70 אחוז, מה שאומר בפועל שעל כל 10 חיוביים שנבדקו יתכן שישנם 3-2 אנשים שיקבלו תוצאה שלילית (בעודם חיוביים). היו מחקרים שאף הראו כי בדיקה של דרכי הנשימה התחתונות שנעשית באמצעים פולשניים יותר (ברונכוסקופיה) מובילה לרגישות גבוהה יותר (סביב 90 אחוז).
הבשורה הטובה יותר היא שאנשים חיוביים הם כמעט בוודאות "חיוביים" וברוב המוחלט של המקרים לא יקבלו תשובה חיובית כשהם שליליים לווירוס.
מה הסיבות לבדיקה שלילית כוזבת?
הסברה אומרת כי באחוז ניכר מהאנשים שיעשו את הבדיקה ללא אינדיקציה ברורה (ללא סימפטומים) נגלה תשובות שליליות גם אם הם חיוביים, אולי כיוון ש"כמות" החומר הגנטי של הווירוס אינה מספקת כדי שהמערכת תזהה אותו. נוסף לכך יש משמעות לטכניקת הבדיקה ולפקטורים הקשורים לתנאי סביבה ותנאי מעבדה שיכולים להפריע לאמינות הבדיקה.
מדוע קבלת בדיקה שלילית במטופל מתאים קלינית לקורונה הנה בעייתית?
במצב שבו מטופל מקבל בדיקה שלילית אך יש לו סמפטומים מתאימים לווירוס הקורונה הוא עלול להרגיש בטוח ונינוח לצאת מהבית ולהסתובב בין אנשים מתוך המחשבה שהוא באמת שלילי, למרות שבפועל ייתכן שהוא חיובי.
עוד על נגיף הקורונה:
>> בהולנד מצאו סימן אזהרה מקדים נוסף לקורונה
>> כנראה זו הסיבה שגברים מתים יותר מקורונה
>> מחקר חדש: נגיף הקורונה מסוגל להישאר באוויר
אז אם יש למטופל סמפטומים מתאימים והבדיקה שלילית מה עליו לעשות?
במקרה זה אנו עדיין יוצאים מנקודת הנחה כי ייתכן שהמטופל חיובי ולכן עליו להישאר מבודד בביתו לפחות 48 שעות, יש שיאמרו 72 שעות לאחר תום התסמינים.
אז מה השורה התחתונה?
אם יש לכם.ן חום ואו שיעול, צאו תמיד מנקודת הנחה, בייחוד כעת שעונת השפעת חלפה, כי מדובר בווירוס הקורונה והתנהגו בהתאם הן מבחינת בידוד והן מבחינת יידוע רופא המשפחה בכל החמרה שדורשת המשך בירור רפואי במיון. אל תשבו בבית ותחכו לבדיקת הקורונה כאילו היא התרופה.
* ד"ר רועי צוקר הוא מנהל רפואי, מוקד הקורונה הארצי , מגן דוד אדום, ומומחה למחלות זיהומיות, קופת חולים כללית.