מעל שנתיים מאז פרצה מגפת הקורונה ונדמה שהנעלם הכי גדול ומסקרן מכלל סימני השאלה שהנגיף מפזר אחריו היא יכולת ההדבקה "השרירותית" שלו, שגורמת לאנשים רבים להידבק שוב ושוב בעוד שאחרים יוצאים שליליים בדיקה אחרי בדיקה. נתונים שמתפרסמים כאן לראשונה משקפים את ההבדלים הגדולים בין הנדבקים הסדרתיים אל מול "הטפלונים" שמוכיחים יכולות הישרדות מרשימות אל מול הנגיף והווריאנטים השונים, גל אחרי גל.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מנתונים רשמיים של משרד הבריאות שהגיעו ל-mako-בריאות עולה כי לא מעט ישראלים שנדבקו פעמיים וגם כאלו שנדבקו שלוש וארבע פעמים. נכון להיום, 232,355 חלו פעמיים, 1,170 בני אדם נדבקו 3 פעמים ופחות מ-5 בני אדם הספיקו לחלות כבר 4 פעמים. המספרים האלו מצטרפים לקרוב ל-4 מיליון ישראלים שנדבקו לפחות פעם אחת מה שאומר שיש, לפחות באופן רשמי, קצת יותר מ-50% ישראלים שלא נדבקו בכלל.

גם בבריטניה פורסם השבוע על עשרות אנשים שנדבקו 4 פעמים מתחילת המגפה, כאשר רוב ההדבקות החוזרות התרחשו במהלך גל האומיקרון. על פי הנתונים של סוכנות הבריאות הבריטית 74 אנשים בבריטניה נמצאו חיוביים לקורונה ארבע פעמים מאז תחילת אפריל 2020. בנוסף, יותר מ-8,700 אנשים נדבקו שלוש פעמים, וכמעט 800 אלף בריטים נדבקו בנגיף פעמיים.

ישראלים הולכים בשוק מחנה יהודה בירושלים (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
קורונה בישראל, ארכיון | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

מה משפיע על הפערים הגדולים?

הנסיבות המדויקות ל"אפליה" הזאת לא ברורות עדיין. אילו גורמים ביולוגיים וסביבתיים משפיעים על סיכויי ההדבקה, והאם יש כאלו שמוגנים באופן טבעי מהנגיף? יש מקרים נדירים כמו זה של ליאן לסטר בן 37 מבריטניה שלוקה בתמונת נדירה שגורמת למערכת חיסונית מוחלשת ונותר חיובי לקורונה במשך 7 חודשים עד שחוסן. אך באופן כללי הגורמים שהופכים אנשים מסוימים לחסינים יותר או פחות לנגיף עוד לא ידועים. כן, אנחנו יודעים שחיסונים והקפדה על כללי הזהירות משפיעים במידת מה על הסיכוי להדבקה אך זה עדיין לא מסביר את הפערים הגדולים בין חברים ובני משפחה רבים שחלקם מוצאים את עצמם נדבקים שוב ושוב מול אלו שנותרים מוגנים.

"יש לכך כמה סיבות", הסביר בעבר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן. "לא לכולן אנחנו מודעים. אפשר להגיד שישנן סיבות שקשורות לחסינות האישית ול'מפגשים' שחווינו עם גורמי מחלות; יש סיבות שקשורות לגנטיקה שלנו וכאלה שקשורות לסביבה".

בנוסף, מחקרים שכבר פורסמו מצביעים על מספר גורמים ביולוגיים אפשריים שמונעים הדבקה ויוצרים חסינות טבעית חזקה החל מכמות גבוהה של תאי T ורמות שונות של החלבון ACE2 בגוף שמשפיעות על העמידות לנגיף.