בזמן שמגפת הקורונה ממשיכה להתפשט בעולם, יותר אנשים רוצים לדעת כיצד הם יכולים להגן על עצמם מפני הנגיף המסוכן. המלצות שונות ומשונות רצות ברחבי האינטרנט והמדיה החברתית וקשה לדעת אילו המלצות יעילות ואילו פחות. לאחרונה רבים מדברים על גרגור מי מלח כשיטה יעילה להילחם בנגיף, אבל האם זה באמת אפקטיבי?
לפי ד"ר ניל ניטו, מוסמך בבריאות הציבור ולשעבר מנהל בריאות הציבור בחיל הים האמריקאי שכתב על הנושא לניו יורק טיימס, טרם נעשה מחקר רחב-היקף שבדק את היעילות של גרגור מי מלח במניעת זיהומים נשימתיים שנגרמו על ידי נגיף הקורונה (או נגיפים וחיידקים אחרים). אמנם מחקרים קטנים הראו שמי פה ונוזלים אחרים שמיועדים לגרגור אכן יכולים להרוג חיידקים, אבל הם לא מוכיחים שגרגור יכול למנוע או לטפל במחלות.
עם זאת, גרגור עדיין נפוץ במדינות מסוימות, למשל ביפן – שם הממשלה מעודדת בעונת השפעת גרגור כאמצעי מניעה היגייני, לצד שטיפת ידיים, חבישת מסכות וריחוק חברתי. בהתאם לכך, מחקרים רבים שמצביעים על יעילותו של גרגור מי מלח הגיעו מיפן.
גם מחקרים ממדינות אחרות בעולם הצביעו על יתרונות בריאותיים בפעולת הגרגור, אך ישנן גם כמה הסתייגויות. ראשית, כיוון שמדובר בניסויים שנעשו בתנאי מעבדה, קשה לדעת אם הממצאים יהיו זהים בתנאים אחרים. נוסף לכך, חלק מן המחקרים הללו מומנו על ידי חברות המייצרות נוזלי חיטוי המיועדים לגרגור, כך שלפחות בחלק מהמחקרים קיים ניגוד אינטרסים. חלק מהמחקרים הללו הראו שתמיסות מסוימות אף הצליחו להשמיד 99 אחוז מנגיפי הקורונה שגרמו לסארס ו-MERS ("קרובי משפחה" של נגיף הקורונה COVID-19).
עוד על נגיף הקורונה:
>> בת 21 ללא מחלות רקע מתה מנגיף הקורונה
>> "היה להם רק את התסמין הזה ואז הם מתו"
>> מומחים מסבירים: הסיבה שאתם צריכים לחבוש מסכה
מחקר שפורסם לאחרונה באנגליה שכלל 66 מטופלים הראה כי תמיסת סליין היפרטוני לשטיפת אף ותמיסה לגרגור הפחיתו באופן משמעותי את הסיכון לשפעת. בעוד ששטיפת אף דורשת סטריליזציה, גרגור לא. תמיסת הגרגור שהשתמשו בה במחקר כללה כפית גדושה של מלח בכוס מים, שהמשתתפים התבקשו לגרגר 6 פעמים ביום. מחקר נוסף שנעשה מאוחר יותר על ידי אותם חוקרים חשף מה עשוי להיות המנגנון שמאחורי יעילות תמיסת המלח. מתברר שתאים בגרון משתמשים בכלורין מתמיסת המלח לטובת ייצור תרכובת בעלת יכולת אנטי-ויראלית.
מחקרים קטנים אחרים הראו יתרונות מסוימים אנטי-ויראליים בגרגור תה ירוק או תמיסות המכילות קטצ'ינים (מרכיב פעיל בתה ירוק), או בגרגור חומץ תפוחים. אך כמו מחקרים אחרים, מדובר בניסויים שנעשו בתנאי מעבדה ולא נבדקו קלינית על מטופלים.
אז לגרגר או לא לגרגר? יעילות השיטה אמנם מוטלת בספק, אך זה בהחלט לא יכול להזיק. זו שיטה שהיא זולה ופשוטה והיא כן יכולה לסייע במקרה של כאב גרון. האם גרגור ימנע או יעזור לטפל בנגיף הקורונה? נצטרך לחכות למחקרים קליניים כדי לקבל תשובה חד משמעית לכך, אבל עד אז, אם אתם רוצים לגרגר ולו רק ליתר ביטחון, זה ככל הנראה לא יזיק, גם אם לא יביא הרבה תועלת.