לצד עשרות תסמינים חשודים שמזוהים עם תופעת הלונג קוביד, אחד הסימפטומים שההערכות לגבי היקפו וחומרתו עדיין לא ברורות היא אימפוטנציה. גברים רבים מדווחים בחודשים שלאחר המחלה על בעיות זיקפה וכעת המדענים והרופאים מנסים להבין טוב יותר את היקף ושורש הבעיה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
ההערכות לגבי גודל הבעיה משתנות מאוד. על פי מאמר של ד"ר רמסאמי, אורולוג ממיאמי, הסיכון לבעיות זיקפה עלה ב-20% בקרב גברים שנדבקו בנגיף הקורונה. חוקרים אחרים דיווחו על עלייה משמעותית יותר. כאשר מטופלים התחילו להגיע לראשונה למרפאתו של ד"ר רמסאמי, כשהם מתלוננים על בעיות זיקפה - "דחינו את זה, מתוך מחשבה שהכל פסיכולוגי או כתוצאה מלחץ", סיפר לאחרונה לניו יורק טיימס.
אך עם הזמן, הוא ורופאים אחרים החלו לזהות דפוס שחוזר על עצמו. "חצי שנה לאחר ההדבקה המחלה נעלמה, אך הם המשיכו להתלונן על הבעיות הללו כולל הפרעות זקפה וספירת זרע נמוכה".
גורמים פיזיולוגיים ונפשיים לתופעה
בתחילת המגיפה, ד"ר עמנואל ג'אניני, פרופסור לאנדוקרינולוגיה וסקסולוגיה רפואית באוניברסיטת רומא דיווח על קשר חזק בין תפקוד לקוי של זיקפה לקורונה. כשהשווה בין גברים שחלו בקורונה לבין אלה שלא, הוא גילה שלאלה שנדבקו יש סיכוי גבוה כמעט פי שישה לדווח על אימפוטנציה ביחס לאלו שלא נדבקו.
הדעה הרווחת בקרב הרופאים שעדיין מוקדם להסיק על קיומו של קשר סיבתי בין הקורונה לאימפוטנציה, מכיוון שכל כך הרבה גורמים - פסיכולוגיים וגם פיזיולוגיים - ממלאים תפקיד בייצור ושימור של זקפה. המגיפה הובילה לבידוד חברתי ולעלייה בחרדה ודיכאון וגם אלו עשויים לשחק תפקיד.
אך ממה שידוע עד כה עולים מספר קשרים אפשריים, חלקם פיזיולוגיים, שעלולים להוביל להשפעות ארוכות טווח על מערכת הרבייה הגברית. מחקרים מסריקות הדמיה וביופסיות מראים שנגיף הקורונה יכול להדביק רקמות בתוך דרכי המין הגברי, שם הוא עשוי להתעכב זמן רב לאחר ההדבקה הראשונית.
חלק מהחוקרים משערים שייתכן ובעיות זיקפה קשורות לאובדן של חושי הטעם והריח שנפוץ בקרב חולי קורונה, מכיוון שחושים אלו ממלאים תפקיד חשוב בעוררות מינית. "באמצעות ריחות נדלק מנגנון הגירוי במוח", כתבו שלושה אורולוגים איטלקים במכתב תגובה למאמרו של ד"ר ג'אניני.
בנוסף חשוב לציין בהקשר הזה שכל מערכת כלי הדם שלנו מחוברת ומקושרת. באופן כללי, נדרשים כלי דם בריאים וזרימת דם טובה על מנת לפתח ולקיים זקפה. נגיף הקורונה עלול לפגוע בכלי הדם וברירית הכלים, הנקראת אנדותל, מכיוון שהוא נקשר לקולטנים המולקולריים הנמצאים בשפע על תאי האנדותל ומשם אף להשפיע על תפקוד הפין.
טיפול בלונג קוביד
בהקשר הזה יתכן ותפקוד לקוי של זיקפה עשוי להצביע על דרך אפשרית לאבחון טוב יותר של לונג קוביד. "אם יש לך חולה ששרד את הקורונה, ואתה רוצה לדעת אם יש לו לונג קוביד או לא, פשוט שאל אותו איך הולך לו במיטה", אמר ד"ר ג'אניני. "אם הוא מקיים חיי מין נורמליים, הסיכוי שיהיו לו לונג קוביד נמוך מאוד".