ידוע כי מחלת הסוכרת נחשבת לגורם סיכון לתסמינים חמורה של קורונה. אך כעת יותר מחקרים חושפים מקרים שבהם אנשים שלא היו חולי סוכרת לפני כן - מאובחנים במחלה לאחר שהחלימו מנגיף הקורונה. לפי מחקר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism, כ-14.4 אחוזים ממטופלי קורונה אובחנו בסוכרת לאחר שהחלימו מהמחלה שנגרמה על ידי הנגיף. המחקר למעשה כלל ניתוח של שמונה מחקרים בנושא, שכולם סך הכל כללו קרוב ל-4,000 מטופלים.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
לפי החוקרים, ייתכן כי הסוכרת התפתחה אצל מחלימי קורונה כתוצאה מדלקת ובעיות אינסולין בשל נגיף הקורונה. עם זאת, לא בטוח עד כמה הווירוס אחראי לזה, שכן חלק מהמקרים כוללים אנשים שהיו כבר במצב של טרום-סוכרת לפני שחלו בקורונה - ונראה שההידבקות בנגיף החמירה את מצבם והובילה להתפתחות סוכרת. בחלק אחר מהמקרים, ייתכן שהמטופלים לקו בסוכרת לפני שנדבקו בנגיף, הם רק לא היו מודעים לזה. והם גילו זאת רק לאחר שהתאשפזו בשל הקורונה.
למרות זאת, לפי אותם מחקרים, נראה שיש ראיות לכך שלנגיף הקורונה יש השפעה מסוימת על מחלות מטבוליות ונראה שהוא יכול להחמיר אותן עד לכדי התפתחות של סוכרת מסוג 2, כך לפי ד"ר חוסה אלמן, מרצה זוטר במחלקה לאנדוקרינולוגיה במרכז הרפואי NYU Langone Health.
"מצבים מעוררי סטרס גורמים לרמות גבוהות של הורמונים המעלים את רמת הסוכר בדם כדי לעזור לגוף להילחם במחלות או פציעות", הסביר ד"ר אלמן למגזין Insider. אצל אנשים עם מחלות רקע, הוא מוסיף, זה יכול להיות מספיק כדי להחמיר את מצבם ולהוביל לסוכרת. מחלות רקע שיכולות להוביל להתפתחות של סוכרת בעקבות נגיף הקורונה כוללות טרום-סוכרת, עודף משקל, תנגודת לאינסולין ולחץ דם גבוה. זה למעשה מה שיכול להסביר למה הנגיף קשור לסוכרת מסוג 2.
עוד ב-mako בריאות:
>> סקר רופאים: מתי נחזור לחיים שהכרנו?
>> סבלה מכאבים בבטן התחתונה - וזה מה שהתגלה
>> מחקר חושף עוד תסמינים פחות ידועים לקורונה
ההמלצה לאנשים בקבוצות סיכון: לשפר את אורח חייהם
אך נצפו גם מקרים שבהם נראה כי הנגיף יכול להוביל לסוכרת מסוג 1, שאלה מבלבלים אף יותר את המומחים. בעוד שסוכרת מסוג 2 מתפתחת כאשר הגוף נעשה פחות רגיש לאינסולין, סוכרת מסוג 1 מתרחשת כאשר הגוף לא מייצר מספיק אינסולין מלכתחילה, בשל מחסור בתאים מסוימים שנקראים תאי בטא בלבלב.
לפי ד"ר אלמן, ההסבר הסביר ביותר לקשר שבין נגיף הקורונה לסוכרת מסוג 1 הוא שהנגיף יכול לגרום לתגובה חריפה של המערכת החיסונית, שעלולה לגרום לנזקים בחלק מהתאים בגוף, כחלק מהמלחמה בנגיף. אכן חוקרים מצאו כי התגובה של המערכת החיסונית לווירוס הקורונה יכולה לשבש את פעילותם של תאי בטא בלבלב ולפיכך עלולה להוביל להתפתחות של סוכרת מסוג 1.
עם זאת, לא ידוע עד כמה המצבים הללו, גם של סוכרת מסוג 1 וגם של סוכרת מסוג 2 לאחר החלמה מקורונה, הם בלתי הפיכים ועד כמה הם זמניים. ישנה סבירות גבוהה לכך שהתפתחות של סוכרת עשויה להיות אחד מאותם תסמינים ארוכי טווח שסובלים מהם חלק ממחלימי קורונה. "אני חושב שזה הולך להיות אחד מהסיבוכים ארוכי-הטווח של נגיף הקורונה", מוסיף ד"ר אלמן.
הוא ממליץ לאנשים בסיכון לסוכרת להתחיל לטפל במחלות רקע, כמו השמנת יתר, כאמצעי מניעה. הוא מאמין שהסיכון לכך שתתפתח סוכרת בקרב אנשים אלו לאחר שחלו בקורונה יכול להוות מוטיבציה עבור אנשים בסיכון לסוכרת מסוג 2 לשפר את אורח חייהם ואת מצבם הבריאותי.
באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו להתחסן נגד קורונה: