כמעט שנה עברה מאז פרצה הקורונה בסערה לחיינו ושיבשה את כל מה שידענו. שנה שהתחילה בסגר ראשון מפחיד (והמשיכה בסדרת סגרים קצת פחות מפחידים) ונסגרת בחיסון ובאופטימיות זהירה. עבור חולי הסרטן שבינינו השנה הזאת היתה אפילו יותר מאתגרת – התמודדות עם וירוס חדש ולא מוכר, שידוע שחולים במחלות רקע נפגעים ממנו בצורה קשה יותר אבל לא ברור עד כמה ומה ניתן לעשות.
אז עברה שנה, ובאנו לבדוק מה השתנה. או לפחות מה אנחנו יודעים היום שלא ידענו אז. האם חולי הסרטן באמת בסיכון מאוד גבוה מול הקורונה? אולי בכלל באופן מפתיע יש לחולי הסרטן אפילו איזה יתרון או שניים?
"בתור אונקולוגים, כמובן שעם פרוץ הקורונה מיד רצינו לדעת מה סיכויי ההידבקות של חולי הסרטן", אומר פרופ' גיל בר סלע, מזכיר האיגוד הישראלי לאונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה. "בשנה החולפת בוצעו כמה מחקרים שבדקו את זה. מחקר גדול מסין הראה שאחוז חולי הסרטן מקרב מאומתי הקורונה היה בין 1 ל-2 אחוז, בעוד ששיעור חולי הסרטן באוכלוסיית סין הוא 0.3 אחוז. מחקרים נוספים מהעולם הראו תוצאות דומות. כלומר, כן, לפי המספרים האלה נראה שלחולי סרטן יש סיכון מוגבר, אם כי לא קטסטרופלי, להידבק בקורונה. חשוב גם לזכור שהמחקרים היו כלליים ביותר והגדירו חולי סרטן גם ככאלה שהחלימו ממנו כבר לפני כמה שנים, כך שהשאלה מי נחשב חולה סרטן ועד כמה הסיכון באמת גבוה די פתוחה. כנראה הסיכון מוגבר, אבל קטן ממה שחושבים".
ומה לגבי חומרת המחלה? לחולה סרטן שנדבק בקורונה תהיה מחלה סוערת יותר?
"גם לגבי השאלה הזאת בוצעו לאורך השנה מחקרים, ונראה שלחולה סרטן שנדבק מקורונה יש סיכוי מוגבר להגיע לאשפוז, כלומר לחלות קשה יותר. היה מחקר איטלקי שהראה ששיעור החולים המאושפזים עם מחלת קורונה שהיה להם גם סרטן היה 8 אחוזים, ומחקר מניו יורק הראה ששיעורם היה 6 אחוזים. זהו אכן אחוז גבוה יחסית לשיעורם באוכלוסייה הכללית, אבל עדיין הנתונים לא מצביעים על קטסטרופה".
הקורונה מבדילה בין סוגי סרטן שונים?
"מבחינת הסיכונים לא בוצעו מחקרים שיכולים להצביע על הבדל בין סוגי הסרטן. אבל באופן מקרי ומפתיע, אנחנו מגלים עם הזמן שלחולי סרטן מסוגים שונים עשויים להיות דווקא יתרונות מול הקורונה. למשל, חוקרים שמו לב שבמדינות מסוימות שעדיין מחסנות לשחפת בחיסון שנקרא BCG יש פחות קורונה ועלתה ההשערה שה- BCGמעורר תגובה חיסונית שנלחמת בקורונה. לחולים בסרטן שטחי של כיס השתן, לאחר כריתה של הגידול, עושים שטיפות עם BCG כדי לעורר תגובה חיסונית שמורידה את חזרת הסרטן. עכשיו בודקים אם החולים האלה פחות חלו בקורונה".
"דוגמה נוספת היא סרטן הפרוסטטה, שהטיפול במחלה גרורתית כולל תרופות המדכאות את האנדרוגנים. התרופות האלה משפיעות על חלבון שמופיע בביטוי יתר בסרטן הערמונית ויש לו גם תפקיד חשוב במחלת הריאות הקשורה לקורונה. עדיין לא ברור אם דיכוי אנדרוגנים משפיע גם על ביטוי החלבון הזה בריאות, אבל מחקר של איסוף נתוני חולים מאיטליה הראה שאנשים שחולים בסרטן פרוסטטה גרורתי ולוקחים את התרופות שחוסמות את האנדרוגנים פחות חלו בקורונה בהשוואה לחולים עם סרטן הערמונית שלא לקחו את התרופות האלו או לחולים עם סוגי סרטן אחרים. עכשיו בודקים את התרופות האלה כתרופות לקורונה. ויש כמובן דוגמאות נוספות. סביר מאוד שנגלה עם הזמן שכל מיני טיפולים לסרטן מועילים גם לקורונה".
יש טיפולים לסרטן שדווקא עושים את ההפך, מחמירים את הקורונה?
"כל נושא האימונותרפיה, שהיא בין הטיפולים המובילים בסרטן, נמצא בבחינה של העניין הזה. מה שגורם לכשל נשימתי בקורונה הוא תגובה אימונית מוגזמת של הגוף, ועלה החשש לסיכון מוגבר לקורונה כשמטפלים באימונותרפיה. בוצעו בנושא שני מחקרים. הראשון הראה סיכון מוגבר לזיהומים בקורונה בזמן טיפול אימונותרפי, והמחקר השני לא מצא סיכון כזה. לכן לא ברור אם יש סיכון או לא. כן היה מחקר שהראה שבחודש אחרי ההחלמה מקורונה היו יותר סיבוכים לחולי סרטן שנאלצו לעבור טיפולים כימותרפיים או ניתוחים, ולכן כדאי לשקול לדחות ניתוחים וטיפולים לפחות לחודש לאחר ההחלמה מקורונה, כשזה אפשרי כמובן".
עוד ב-mako בריאות:
>> יותר מ-50 מקרי שבץ מתרחשים בישראל מדי יום
>> החומרים המסוכנים שנמצאים בחלב בישראל
>> אין פסק זמן: מחלת הסרטן במספרים
אם מדברים על דחיית טיפולים, בתחילת הקורונה היה חשש שחולי סרטן יפחדו להגיע לטיפולים מפחד להידבק. משהו השתנה בנושא?
"באמת היה בהתחלה חשש גדול להגיע לבתי החולים, אבל עברה כמעט שנה וכולנו הסתגלנו לחיים עם קורונה. הדברים התאזנו ואנשים המשיכו להגיע לטיפול. בכל עולם הרפואה תפיסת הטיפול משתנה ויש מעבר לייעוץ דיגיטלי כאשר ניתן ומתאים. כך גם באונקולוגיה נפתחה האפשרות לפגישות ייעוץ טלפוניות והגישה הזו תלך ותתרחב בכל ענפי הרפואה בשנים הקרובות. זוהי בשורה מבורכת שקרתה דווקא בעקבות הקורונה".
"בשורה התחתונה, השנה האחרונה הראתה לנו שאפשר לחיות עם סרטן גם בזמן הקורונה. הסיכוי לחלות קשה אמנם מוגבר אבל כאמור לא קטסטרופלי, חלק מהתרופות של סוגי הסרטן השונים ייתכן שעוזרים גם לקורונה, וכמובן שחולי הסרטן קיבלו קדימות בתור להתחסן לקורונה. אני חושב שאנחנו יכולים להיות אופטימיים".