השימוש במסכות פנים בתקופת הקורונה מקשה מאוד על אוכלוסיית כבדי השמיעה והחרשים
להבין את הנאמר - כפי שהיו רגילים בעבר על-ידי קריאת תנועות השפתיים.
בתקופת הקורונה נוצר מצב שהשפתיים של כולנו מכוסות ואין באפשרותם של כבדי שמיעה וחרשים לקרוא את תנועות השפתיים עם המסכות.
הפתרון הטוב ביותר הוא כמובן מסכה שקופה, כזו שתאפשר קריאת שפתיים, תוך שמירה על הבריאות של כולם. אך עד כה, לא ניתן היה להשיג מסכות שקופות בארץ ורבים נאלצו למצוא דרכים יצירתיות לייצר אותן בעצמם. בחודשים האחרונים שמענו על כיתות בבתי ספר, שתלמידיהם יזמו יצירת מסכות שקופות באזור הפה, כדי לעזור לחבריהם כבדי השמיעה. אך כעת סוף סוף החלו לשווק בארץ מסכות שקופות ואוכלוסיית החרשים וכבדי השמיעה יוכלו להמשיך לתקשר עם סביבתם בחיי היומיום, ללא הקושי של מסכות שמסתירות את השפתיים, בזכות מסכת ClearMask, המשווקת על ידי חברת "טרדיס גת", המשווקת בישראל ציוד רפואי מתקדם ושתלי שמיעה.
בסוף השבוע האחרון מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר לשימוש את המסכה של ClearMask, חברה שהוקמה על ידי אלייזה דיטמר, בזמן שהייתה סטודנטית באוניברסיטת ג’ונס הופקינס.
אלייזה נולדה חרשת ובעקבות החוויות הקשות שחוותה במהלך ניתוח שעברה לפני שלוש שנים, ללא נוכחות של מתורגמן, היא יזמה והקימה את ClearMask .המטרה שלה הייתה לפתח מסכות שקופות לשימוש הצוותים הרפואיים בבתי החולים. אל אלייזה חברו סטודנטים נוספים ובוגרים מאוניברסיטת ג’ונס הופקינס ובמשך שלוש שנים הם עבדו על פיתוח וייצור מסכה שלא תתמלא באדים ושתהיה בטוחה לשימוש הצוותים בבתי החולים.
אלייזה היא היום נשיאת החברה והיא מספרת שנכון לחודש מאי 2020 הדרישה למסכה שלהם עלתה פי 660 יחסית לאותה התקופה בשנה הקודמת.
עוד ב-mako בריאות:
>> תופעת לוואי יוצאת דופן בקרב חולי קורונה
>> חוקרים: זה הסדר שבו מופיעים תסמיני הקורונה
>> עושים פיפי לפני שיוצאים מהבית? טעות גדולה
אך כבדי שמיעה הם כמובן לא היחידים שיכולים להיעזר במסכות אלה. מסכות שקופות, המאפשרות לראות את אזור השפתיים (ללא הצטברות אדים) וגם מאפשרות לראות הבעות פנים – מתאימות גם למבוגרים, למתקשים בשפה ולילדים. אנשי צוות רבים שעובדים מול אוכלוסיות אלו יוכלו כעת להיעזר במסכות לטובת תקשורת תקינה איתם.
"לאנשים כבדי שמיעה וחרשים ואפילו לאנשים עם ליקוי קל יחסית בשמיעה שנעזרים בחיי היום יום בקריאת דיבור, המשמעות של עטיית המסכה היא תסכול וקושי משמעותי בתקשורת", מסבירה מירה ברלין, קלינאית תקשורת ומנהלת תחום שתלי שמיעה בחברת "טרדיס גת". "בין אם זה השומר בכניסה, המוכר/ת בחנות, הרופא/ה או האח/ות בקופת החולים, בן הזוג או כל אדם אחר, התקשורת פשוט לא אפשרית, מתסכלת ומבודדת. על פי חוזר משרד הבריאות (הנחיה של פרופ' גרוטו) במקרים אלו על נותן השירות או האדם שמתקשר עם אדם כבד שמיעה או חירש, להתרחק שני מטרים ולהוריד את המסכה, כדי לאפשר קריאת דיבור. בפועל לא כל נותני השירות מוכנים לעשות זאת ולא תמיד הדבר אפשרי. מסכה שקופה המאפשרת קריאת דיבור יכולה לפתור או לפחות לשפר בצורה משמעותית את התקשורת עם אוכלוסייה זו".