אם החלמת לחלוטין מווירוס הקורונה יכול להיות שאתה יכול לעזור בהצלת חולי קורונה אחרים על ידי תרומת הפלזמה שלך. מכיוון שגופך הצליח להילחם בווירוס הקורונה בהצלחה, הוא ייצר נוגדנים כנגדו העוזרים בהגנה מפני הווירוס, הנוגדנים הללו נמצאים במרכיב הפלזמה שבדמך והשימוש בהם יכול אולי להציל חולה קורונה אחר המתקשה להילחם בווירוס בעצמו.
שימוש בפלזמה של מטופלים אינו תהליך חדש לגמרי והוא אף נעשה בעבר כחלק מניסיון טיפול במחלות כמו שפעת החזירים ווירוס האבולה.
מהי פלזמה מחולים מחלימים?
פלזמה היא המרכיב הנוזלי שבדמנו הנאסף מחולי קורונה אשר החלימו. חולים אשר חלו בווירוס הקורונה מפתחים נוגדנים שהם סוג של חלבונים הספציפיים למלחמה כנגד נגיף הקורונה החדש. לאחרונה דיווחים שהגיעו ממחקרים קטנים יחסית הראו כי ייתכן שמתן נוגדנים אלה לחולים יכול לשפר את מצבם. לאור זאת אישר ה-FDA האמריקאי את השימוש בפלזמה מחולים שהבריאו עבור חולים העונים לקריטריונים מסוימים.
הבראתי מהקורונה, האם אני מתאים לתרומת פלזמה?
מחלימים מוגדרים כמתאימים ראשונית לתרומת פלזמה כאשר הם ללא סימפטומים, עברו שתי בדיקות לשלילת המצאות הווירוס וחלפו 14 ימים ממועד הבדיקה השלילית השנייה. התרומה יכולה להציל את חייהם של חולים אחרים. למעשה מי שמתאים לתרום דם מתאים לתרומה של פלזמה גם כן.
כיצד נעשה תהליך התרומה?
התרומה שונה מתרומת דם רגילה כי במהלכה לוקחים דם מווריד המטופל שהחלים מהנגיף, הדם נכנס למכשיר שמפריד את הפלזמה משאר מרכיבי הדם, וכל מרכיבי הדם האחרים למעשה מוחזרים לתורם. המטרה במהלך הפעולה היא לאסוף נפח של 600 מ"ל והתהליך לוקח כ-40 דקות. חשוב לציין כי תהליך זה נעשה בעבר גם למטרות אחרות ויש לשירותי הדם של מד"א ניסיון רב עם תרומות פלזמה בשיטה זו.
האם לתהליך תרומת הפלזמה יש תופעות לוואי?
מכיוון שבתהליך מוחזרים בסך הכל רוב מרכיבי הדם לגופך, נמנעות רבות מתופעות הלוואי שאנשים חשים בעת שהם תורמים תרומת דם רגילה. לעומת זאת חלק מהתורמים עלולים לחוש תחושת נימול סביב השפתיים והאף בזמן התרומה וזוהי בעיקר תגובה לחומר המונע את קרישת הדם שבו משתמשים במהלך התרומה והיא חולפת מיד עם לקיחת כדור קלציום. נוסף לכך, לעיתים ניתן לחוש בתחושת קור ובמקרה זה אנא יידע את המתרים ונשמח לספק לך שמיכה ושתייה חמה.
האם תהליך תרומת הפלזמה בטוח?
בהחלט! המערכת האוטומטית תוכננה בדגש על בטיחות המטופל, הסטים הם כמובן חד פעמיים ובטוחים ומתרימי הדם הנם אנשים מנוסים בתהליך. כל שלבי התהליך מבוקרים על ידי חיישנים ממוחשבים ומתוחכמים וכל מערכת הצינורות בתהליך ההתרמה מוחלפת גם כן בכל תרומה ותרומה.
עוד על נגיף הקורונה:
>> רופאים צרפתים: מצאנו תסמינים חדשים לנגיף
>> כך ניו זילנד הצליחה למגר את הקורונה
>> "המגפה תדעך כמעט לגמרי בתוך שבועיים"
טוב עכשיו בתכל'ס, אני רוצה לתרום, לאן אני פונה?
עמותת "רחשי לב", העוסקת במתן סיוע ותמיכה בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם, התנדבה לסייע לשירותי הדם של מגן דוד אדום, אשר פועלים בימים אלה להתרמת פלסמה (מרכיב הדם שבו נמצאים הנוגדנים לנגיף הקורונה) מאנשים שהחלימו מהנגיף.
במסגרת שיתוף הפעולה, יפעל מוקד העמותה בשירות מד"א. בנוסף, יסייעו אנשי העמותה בהסעת תורמי פלסמה אל מרכזי שירותי הדם של מד"א והחזרתם לבתיהם.
חולי קורונה אשר חלפו לפחות 14 יום מהחלמתם המלאה, מוזמנים לתרום פלסמה, בהליך פשוט ביותר. לשם כך, ניתן לפנות לשירותי הדם של מד"א בטלפון 03-9101101, ולמוקד תרומות הפלסמה בעמותת "רחשי לב" בטלפון 03-7150010.
המידע באדיבות: פרופ' איילת שנער, מנהלת שירותי הדם של מד"א.
ד"ר רועי צוקר, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל רפואי, מוקדי הקורונה של מד"א.