על פי החברה הישראלית לכאב ראש של האיגוד הנוירולוגי בישראל, למעלה ממיליון ישראלים סובלים מהמחלה שעדיין מתקשה לפרוץ לתודעה הציבורית. לא מדובר בכאב ראש "רגיל" אלא בכאב ראש כרוני בדרגה בינונית-קשה, אשר עשוי להימשך במשך ימים. רגישות לרעש ולאור, בחילות והקאות הן רק חלק מהסימפטומים למיגרנה. הסובלים מהמחלה אף מתקשים בתפקוד בחיי היום-יום, בניהול קריירה ואף בפיתוח מערכת יחסים והורות.
במחקר שנערך במהלך משבר הקורונה, נמצא כי למגפה ישנה השפעה קשה על חולי המיגרנה. המחקר נערך בקרב 300 אלף מטופלים מעשר מדינות שונות ומצא עלייה של עד כ-50% בהתקפי המיגרנות בחלק מהמדינות. סקר נוסף שבדק 400 מטופלים, מצא עלייה של 60% בתדירות התקפי המיגרנה ו-40% דיווחי על עלייה משמעותית בעוצמת ההתקפים.
ארגון הבריאות העולמי דירג את המיגרנה כמחלה השנייה ברשימת המחלות המגבילות ביותר ובמקום הראשון מבין המחלות הנוירולוגית אשר גורמות לאובדן שנות עבודה בשל מוגבלות. רק לאחרונה, בצעד תקדימי, קיבלה המחלה את ההכרה לה היא ראויה בישראל, כאשר המוסד לביטוח לאומי פרסם קובץ תקנות בנושא לפיו הסובלים ממיגרנה יהיו זכאים ל-5 עד 40 אחוזי נכות, על פי 4 דרגות שונות שנקבעו בשיתוף החברה הישראלית לכאב ראש של האיגוד הנוירולוגי בישראל.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
בנוסף לבשורה לרבים הסובלים מהמחלה, החלטה תקדימית זו היא החלטה כלכלית משמעותית במיוחד עבור המשק הישראלי. פרופ' גבי בן נון, מומחה כלכלת בריאות וחבר במחלקה לניהול מערכות בריאות באוניברסיטת בן-גוריון, ריכז נתונים המציגים כי אומדן העלויות לכלל המשק בעקבות תחלואת מיגרנות, שאינן רפואיות, עומד על כ-1.5 מיליארד שקל בשנה. מתוכם – 1.2 מיליארד מאובדן ימי עבודה בשל המיגרנה וכ-500 מיליון שקל מאובדן ימי עבודה בשל מיגרנה כרונית.
סטטיסטית, נשים סובלות ממיגרנות פי 3 יותר מאשר גברים. הן נבדקות בשלב מוקדם יותר בחיפוש אחר טיפול מתאים כדי להקל על הכאב. מרבית התקפי המיגרנה תוקפים נשים בשנות העשרים לחייהן כאשר למעלה מ-90% מהנשים הסובלות ממיגרנה צעירות מגיל 40. נשים אלו לרוב סובלות מאיכות חיים ירודה והפרעה תפקודית ניכרת.
בישראל אושרו מספר טיפולים שונים למיגרנה, בהם טיפולים ביולוגיים של נוגדנים מעכבי חלבון CGRP כטיפול למניעת מיגרנה. כמו כן, איגודים מקצועיים למיגרנה באירופה, כמו גם המרכז האמריקני לבקרת מחלות – המליצו על מספר דרכים להתמודדות עם הלחץ והחרדה שגורמות להתקפים, ובהם - צמצום השימוש ברשתות החברתיות, שמירה על תזונה בריאה והקפדה על שעות שינה סדורות. כמו כן, הקפדה על פעילות גופנית סדירה וקיום שיחות עם הקרובים אליכם הומלצו גם הם כדרכי התמודדות יעילות.
היחס והמודעות למיגרנה השתפר בשנים האחרונות וזו בהחלט מגמה חיובית שחשוב שתימשך. מומלץ להיוועץ עם רופא לצורך התאמת טיפול תרופתי מתאים אשר יסייע באופן משמעותי להקל על עוצמת ותדירות ההתקפים.
*ד"ר דניאל עובד הוא יו"ר החברה הישראלית לכאב ראש של האיגוד הנוירולוגי בישראל