על רקע הירידה העקבית בכל מדדי התחלואה בארה"ב, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) פרסם ביום שישי האחרון המלצות חדשות להתמודדות עם המגפה, כאשר השורה התחתונה היא ש-70% מהאמריקאים יכולים להפסיק לעטות מסכות גם בחללים סגורים. המלצות ה-CDC מגיעות לאחר שמדינות רבות כבר הכריזו על ביטול גורף של חובת המסכות בחללים סגורים, חלקן גם ביטלו את החובה בבתי הספר.
גם באירופה מדינות רבות ביטלו את חובת המסכות. בריטניה הסירה בסוף השבוע את כל ההגבלות, כך גם דנמרק, שוודיה, איסלנד ומדינות נוספות כמו איטליה שהודיעו על הסרת ההגבלות בשבועות הקרובים. "בריטניה עוברת מהגבלות משפטיות לאחריות אישית", הודיע בוריס ג'ונסון ראש ממשלת בריטניה.
השינוי הדרמטי בהמלצות החדשות טמון בכך שהן כבר לא מסתמכות רק על מספר המקרים כדי לקבוע את הצורך בהגבלות, במקום זאת, ה-CDC ממליץ על 3 מדדים להערכת הסיכון לנגיף: אשפוזים חדשים, קיבולת של בתי החולים וממוצע של מקרים חדשים בשבוע האחרון.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
בהתבסס על שלושת הגורמים הללו, ה-CDC הציג מודל רמזור חדש עם שלושה רמות סיכון. אנשים שחיים במחוזות ירוקים שבהם יש רמות נמוכות של קורונה אינם צריכים לעטות מסכות. אנשים שנמצאים בסיכון גבוה וגרים במחוזות צהובים צריכים להתייעץ עם הרופא שלהם לגבי חבישת מסכה. אנשים שחיים במחוזות אדומים צריכים לעטות מסכות במקומות ציבוריים מקורים ובבתי ספר.
- ירוק. פחות מ-200 מקרים לכל 100,000 תושבים, פחות מ-10 אשפוזים בבית חולים לכל 100,000 איש, פחות מ-10% של חולי קורונה מהתפוסה בבתי החולים.
- צהוב. 10 עד 20 אשפוזים חדשים לכל 100,000 או בין 10% ל-14.9% ממיטות האשפוז המאויישות.
- אדום.יותר מ-200 לכל 100,000 איש, יותר מ-10 אשפוזים לכל 100,000 איש, ו-10% או יותר תפוסה של מיטות האשפוז, בהתבסס על ממוצע של שבעה ימים.
"אנחנו במקום טוב יותר היום ממה שהיינו לפני שישה חודשים, לפני שישה שבועות, לפני שישה ימים", אמר שר הבריאות קסבייר בסרה. "עכשיו הגיע הזמן להתמקד בחומרה, לא רק במקרים, של נגיף הקורונה. בגלל כל העבודה הקשה שנעשתה והכלים הרבים שפיתחנו כדי להתמודד עם הקורונה, אנחנו יכולים להקל על ההדרכה לגבי שימוש במסכה - לא כולם בכל מקום צריכים לעטות מסכה".
המספר היומי הממוצע של המקרים בארה"ב ירד ב-63%, ומספר האשפוזים הממוצע ירד ב-44% במהלך השבועיים האחרונים. המספר היומי הממוצע של מקרי מוות עומד על בערך 1,900, ירידה של 23% בשבועות האחרונים.
Hospital capacity is one important metric. But making it the sole metric means allowing a high burden of disease & having a delayed response that is slow to have impact on hospitalizations and death.
Will we ever learn to value upstream interventions > downstream bandaids? https://t.co/ktqK7fQSRC
לא מעט מומחים הביעו דאגה וטענו שההמלצות לא מותאמות למצב בלתי ידוע של מגפה שיכול להשתנות כל רגע. ד"ר ג'רלד א. הרמון, נשיא האיגוד הרפואי האמריקאי, אמר בתגובה כי הוא ימשיך לעטות מסכה ברוב החללים הציבוריים, והוא קרא לכולםלעשות את אותו הדבר. "עלינו להישאר סתגלניים וערניים בהתמודדות עם הנגיף הבלתי צפוי הזה".
ד"ר אסתר צ'ו, רופאה לרפואת חירום באוניברסיטת אורגון לבריאות ומדעים, צייצה כי הפיכת האשפוזים למדד היחיד "פירושה לאפשר עומס גבוה של מחלות ולתגובה מאוחרת שלאחר מכן תהיה השפעה איטית על אשפוזים ומוות.
ומה צפוי בישראל?
באופן רשמי אין כרגע צפי בישראל לעיתוי שבו תוסר חובת המסכות בחללים סגורים. על פי מודל הרמזור החדש בארה"ב, אנחנו נמצאים בסיכון נמוך מול הקורונה. ממוצע המאומתים בשבוע האחרון בישראל עומד על כ-10,000 מקרים ליום - 108 מקרים ל-100,000 איש. מקרי האשפוזים נכון להיום עומד על 580 מאושפזים, יחס של מעט יותר מ-6 מקרים ל-100,000 איש.