שיחה שאורכת יותר מ-30 דקות עם אדם שנדבק בקורונה היא אחת הפעילויות שהכי מגבירות סיכון להידבקות בנגיף, כך לפי מחקר חדש שבדק אילו פעילויות שמות אותנו בסיכון גבוה יותר להדבקה בבית או במקום העבודה (או סיטואציה חברתית אחרת).
בזמן שהעולם עוד נלחם בנגיף הקורונה ומדינות רבות מכריזות על סגרים נוספים, בישראל אנחנו עוד מנסים לצאת מהסגר השני לאט ובזהירות. בהתחשב בכך שנגיף הקורונה איתנו כבר קרוב לשנה, אנחנו נאלצים להתרגל לכך שהוא ככל הנראה יישאר איתנו עוד זמן מה. בהתאם לכך, חשוב שנדע כיצד לחיות לצד הנגיף. אחת הדרכים היא להבין אילו פעילויות נחשבות מסוכנות יותר מבחינת הדבקה ואילו פחות. וזה מה שחוקרים מסינגפור ניסו לבדוק לאחרונה במחקר שפורסם בכתב העת הנודע The Lancet Infectious Diseases.
בסינגפור נעשה מעקב קפדני אחר הנדבקים בקורונה, במטרה לבלום את שרשרת ההדבקה. זה למעשה אפשר לחוקרים לבצע סקרים מפורטים בקרב אנשים שהיו קרובים לנדבקים בקורונה. במהלך המחקר, עקבו אחר כל אדם שהיה במגע עם חולה קורונה, מינואר ועד לחודש אפריל. כלומר, נעשו סקרים בקרב יותר מ-7,000 אנשים שגרו עם חולי קורונה, עבדו או נפגשו איתם. הם שאלו אותם לאן הם הלכו ומה הם עשו כשהם נפגשו עם חולי קורונה – וכך הגיעו למסקנות בנוגע לפעילויות השונות שגורמות להדבקה בנגיף.
באופן לא מפתיע, הם הגיעו למסקנה כי מגורים עם חולה קורונה הרבה יותר מידבקים מכל פעילות אחרת. אך נראה שפעילויות שונות בתוך הבית יכולות להיות מסוכנות יותר ופחות. הפעילות הכי מידבקת בבית היא ניהול שיחה של יותר מ-30 דקות עם חולה קורונה (יחס סיכויי הדבקה של 14.19). אחריה הפעילויות הללו נחשבו למסוכנות ביותר: לחלוק חדר שינה ושירותים עם חולה (10.62), להיות נשוי או בן זוג של חולה (9.2), לחלוק חדר שינה עם חולה (7.23). פעילויות שנחשבו מידבקות באופן מתון כללו: לחלוק צלחת אוכל (ושימוש באותו סכו"ם) עם חולה (4.9) וקבלת חפץ מידיו של חולה או מגע במשטח שנגע בו חולה (4.34). הפעילות הכי פחות מידבקת לפי החוקרים היא שימוש באותה אסלה (1.79).
עוד ב-mako בריאות:
>> האם זו הסיבה לתחלואה העודפת של ערבים וחרדים?
>> 8 מאכלים שיגרמו לכם להיראות זקנים יותר
>> נמאס לכם להתעורר עייפים? זה הפתרון בשבילכם
מבחינת מגע עם חולה קורונה שאתם לא גרים איתו, הממצאים מצביעים על כך שהסיכוי להידבק הוא משמעותית נמוך יותר בהשוואה למגורים עם חולה, כצפוי. בין הפעילויות היותר מידבקות בסיטואציה זו: מגע עם יותר מחולה קורונה אחד (יחס סיכויי הדבקה של 4.5), נסיעה משותפת ברכב (3.94), שיחה שנמשכת יותר מ-30 דקות עם חולה (3.39) ולחלוק ארוחה, כולל לחלוק צלחת, או סכו"ם עם חולה (2.86).
מחקרים קודמים הצביעו על כך שדיבור נחשב לפעילות מידבקת, בייחוד אם מדברים בקול רם, מצב שגורם לפליטת רוק משמעותית יותר ובכך יכול להגביר את הסיכון להידבקות בנגיף. בהתחשב בכך שאנחנו עלולים להיות במגע עם חולה קורונה א-סימפטומטי שאינו יודע כי הוא נושא את הנגיף, ממצאים אלו יכולים לעזור לנו לדעת מאילו פעילויות כדאי לנו להימנע, כך שגם אם אתם נפגשים עם חבר שלא נראה חולה, עדיין תוכלו להיזהר. אם למשל אתם מתכננים פיקניק באוויר הפתוח, כדאי לא לחלוק סכו"ם וצלחות עם אף אחד מהמשתתפים, גם אם הם נראים לכם בריאים. לצערנו כל עוד מגפת הקורונה בסביבה, כל שנותר לנו זה להתאקלם למציאות חדשה ולאמץ הרגלים חדשים שיגנו עלינו מפני הידבקות בנגיף.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (08.11.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.