מעבר לכל ההתארגנות וההכנות לבידוד, החששות והמתח מהמחלה עצמה - אחד הדברים שחשוב לשים עליו את הדעת בתקופת ימי הבידוד, זה נושא התזונה. מצב הרוח ירוד, הגוף במלחמה ולתזונה יש יכולת להשפיע על הכשירות של הגוף והנפש כאחד. מדריך לתזונה נבונה עם COVID 19:
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מה לאכול כדי לתמוך בגוף?
- להעדיף אוכל ביתי וטרי, להימנע מאוכל מעובד, שתייה מתוקה, ממתקים וחטיפים. גם אם יש קושי לבשל, להעדיף כריך איכותי מלחם מלא מורכב מכל טוב או דייסת קוואקר בתוספת אגוזים ופירות העונה, על פני אוכל תעשייתי מוכן מראש.
- לשלב מזון עשיר בחלבון בכל ארוחה. מקורות איכותיים לחלבון: בשר רזה, דגים, ביצים, גבינות ומוצרי חלב דלים שומן, קטניות, טופו/ סויה ומוצריו, אדממה ואגוזים מסוגים שונים.
- להעדיף פחמימות מורכבות על פני פחמימות פשוטות, לדוגמה: קינואה, לחם מלא, פסטה מלאה, קוואקר, גריסי פנינה וקטניות.
- לשלב במהלך היום מגוון ירקות ופירות העשירים בנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים.
- לשלב "שומן טוב" שתורם לחיזוק הגוף: אבוקדו, טחינה, שמן זית, זרעי צ'יה ואגוזים שונים.
- לאכול גביע יוגורט פרוביוטי לשיפור המערך החיסוני של הגוף.
- לשתות במשך היום מים ותה ירוק המכיל נוגדי חמצון.
איך להתמודד עם הפרעות במערכת העיכול?
אחד התסמינים שרואים בזמן המחלה, ולעיתים גם בתסמונת פוסט קורונה - מגוון הפרעות במערכת העיכול, הפרעות כמו כאבי בטן, שלשולים, עצירות, תחושת מלאות בטנית, צרבות ועוד. במקרים אלה כדאי להתייעץ עם דיאטנית לקבלת הנחיות ספציפיות במטרה להקל על התסמינים אותם אתם חווים (כיום ניתן לבצע ייעוציים מקוונים בקהילה). עם הדיאטנית תיבדק האפשרות להיעזר בתוספים היכולים לסייע לעיכול כגון אנזימי עיכול ופרוביוטיקה ייעודית למערכת העיכול. בכל מקרה, במידה וההפרעות ממשיכות גם עם חלוף המחלה, מומלץ בהמשך להתייעץ עם רופא גסטרו.
המאכלים שהכי מומלץ לאכול כשחולים
לשמור על סדר יום תזונתי
איבוד חוש הטעם וחוש הריח עלול להוביל לאיבוד התאבון ואף למצבים של תת תזונה קשה. חשוב להקפיד להזין את הגוף בארוחות מלאות ומסודרות, לרכיבי תזונה שונים יש השפעה מיטיבה על בריאות הגוף, על כן חשוב לדאוג לאכול לפחות 3 ארוחות מגוונות במהלך היום.
מצד השני, אלה שחווים את המחלה ללא תסמינים כלל, עלולים למצוא את עצמם אוכלים מעבר לצורכי הגוף מתוך מצבים רגשיים של שעמום, תסכול, אי שקט או כל סיבה אחרת. גם במקרה זה חשוב לדאוג על סדר יום של ארוחות מאורגנות, ולמלא את הזמן בתחביבים מרגיעים אחרים שאינם קשורים לאכילה.
לשלב תוספי תזונה לחיזוק מערכת החיסון
העשרה בקומפלקס ויטמינים של ויטמין C ,D ואבץ יכולה לתרום לחיזוק מערכת החיסון להתמודדות מול המחלה, חשוב להתייעץ עם דיאטנית לגבי אפשרות זו.
מומלץ לשלב בתפריט מזונות שמכילים את התוספים החשובים:
- תוכלו למצוא ויטמין C בכמות גבוהה בפירות וירקות בכלל, בפירות הדר, קיווי, פלפל צבעוני, תות שדה, ברוקולי וכרובית. ויטמין C פגיע מאוד, על כן מומלץ לאכול את המזונות עם כמה שפחות התערבות כמו חיתוך או חימום.
- גם ויטמין D נמצא במזון, בעיקר מזון שומני – מצוי במוצרי חלב, דגים וביצים.
- אבץ, מינרל חשוב לחיזוק מערכת החיסון, נוכל למצוא בדגנים מלאים וקטניות, ובמזונות מן החי (בשר, דגים, ביצים, חלב).
אורלי וייסיד, מזרחי דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות