נגיף הקורונה חודר לרקמות שקשורות לאיבר המין הגברי מה שעלול לגרום להפרעות זקפה (ED). כך עולה ממחקר חדש שבוצע על קופי מקוק רזוס. הממצא מצביע על כך שתסמינים שקשורים לתפקוד לקוי של זקפה, המדווחים על ידי גברים שנדבקו בקורונה, עשויים להיגרם ישירות על ידי הנגיף, ולא רק על ידי דלקת או חום שמלווים לעתים קרובות את המחלה.
על פי המחקר, נגיף הקורונה חדר לאברים זכריים, בהם הערמונית, הפין, האשכים וכלי הדם שמסביב. החוקרים השתמשו בטכנולוגיית טומוגרפיה של פליטת פוזיטרונים במטרה לזהות את כל החלקים בגוף שנדבקו מקורונה בבעל חיים חי. הטכנולוגיה מאפשרת לבצע סריקה חוזרת ורציפה של בעל חיים, לעקוב אחר האופן שבו הנגיף מתקדם בגוף וכיצד הוא מתנקה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
"המאמר התבסס על ממצאים בשלושה קופים בלבד, אך הממצאים היו עקביים", אמר ד"ר תומס הופ, מחברו הבכיר של המאמר ופרופסור לביולוגיה של תאים והתפתחות בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת נורת'ווסטרן פיינברג בשיקגו. המחקר טרם זכה לביקורת עמיתים, והוא פורסם ביום שני באתר bioRxiv.
ד"ר הופ סיפר כי צוות המחקר סקר תמונה סרוקה מהחיה הראשונה, כאשר אחד המדענים שאל, 'איזה מין הייתה החיה?'. "אמרתי, 'אני חושב נקבה'. הוא אמר לי, 'אני לא חושב שזו נקבה'. ירדתי לתחתית התמונה, שכמעט נחתכה, והאשכים היו מוארים בבהירות. ראינו שהאות בפין היה מחוץ לרדאר, מה שאומר שהנגיף הגיע גם לשם. לא היה לנו מושג שנמצא את זה שם".
ידוע כי וירוסים אחרים משפיעים על הפוריות, ציין ד"ר הופ. "נגיף החזרת, כך גם נגיף הזיקה שמדביק את האשכים, וגם אבולה עלול להדביק". ד"ר הופ מתכנן בשלב הבא לבדוק האם הנגיף גם מדביק רקמות במערכת הרבייה הנשית.
"COVID יכול להפחית את כמות הטסטוסטרון"
כ-10 עד 20 אחוז מהגברים שנדבקו בנגיף הקורונה מדווחים כי הם סובלים מתסמינים הקשורים לתפקוד לקוי של מערכת איברי המין הגברית. מטופלים דיווחו בין השאר על תסמינים כמו כאבי אשכים, ספירת זרע נמוכה וירידה באיכות הזרע, דחף מיני נמוך, הפרעות בתפקוד המיני וירידה בפוריות.
מחקר איטלקי שפורסם לפני כשנה מצא כי הידבקות בקורונה מגבירה את הסיכון להפרעות זקפה כמעט פי שישה. בנובמבר האחרון, מחקר של אוניברסיטת פלורידה דיווח כי גברים שנדבקו בקורונה נמצאים בסיכון גבוה פי שלושה לאבחון עם הפרעות זקפה. "הקולטן שאליו נקשר נגיף הקורונה נמצא בשפע על הפין והאשכים", אמר פרופ' ג'וזף כץ, מחבר המחקר. "הנגיף יכול להיקשר לאזורים האלה. ומחקר הראה ש-COVID יכול להפחית את כמות הטסטוסטרון המיוצרת".
בעקבות המחקרים והדיווחים של גברים רבים על פגיעה בתפקוד המיני, קבוצה גדולה של אורולוגים פרסמה באוקטובר האחרון קריאת עידוד לגברים ללכת ולהתחסן כדי שמור על תפקוד הפין הגברי. "מחקרים הראו ש-COVID יכול להשפיע על כלי הדם של הפין באופן דומה לזה שהוא משפיע על כלי הדם של הריאות, מונע מהם לספק מספיק דם לפין כדי לגרום לזקפה, ומוביל לאימפוטנציה קבועה", טענו בדברי ההסבר.
בעבר נטען על מספר גורמים אפשריים, שלא קשורים בהכרח ישירות לנגיף עצמו, שעלולים להשפיע על פעילות איבר המין בקרב חולי קורונה. כך למשל נטען כי בעיות נפשיות. מתח, חרדה ודיכאון כתוצאה מהמחלה יכולים גם להשפיע על הבריאות המינית.