בזמן שמדינות רבות בעולם מתמודדות עם גלים מחודשים של נגיף הקורונה בעיקר בשל וריאנט דלתא – מתגלה כעת וריאנט נוסף שהוגדר לאחרונה כ"מעורר עניין" על פי ארגון הבריאות העולמי. וריאנט למבדה (LAMBDA) או C.37 זוהה לראשונה באוגוסט 2020 בפרו. נכון לאמצע חודש יוני השנה וריאנט זה אותר ב-29 מדינות בעולם, בעיקר בדרום אמריקה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

בארגון הבריאות העולמי נכתב באמצע חודש יוני כי "למבדה נמצא קשור לשיעור ממשי של הדבקה בקהילה במדינות רבות, עם שיעור היארעות במגמת עלייה שתואם לעלייה גם במקרי הקורונה". נוסף על כך, צוין כי למבדה נושא מספר מוטציות שעשויות להיות להן השפעות על תכונות הנגיף, "כמו יכולת הדבקה גבוהה יותר או עמידות גבוהה יותר לנוגדנים". עם זאת, נראה כי הכול כרגע בגדר השערות בלבד. ארגון הבריאות העולמי ציין כי כרגע יש מעט מאוד מידע לגבי ההשפעה שעשויה להיות למוטציות אלו ונדרשים מחקרים נוספים כדי להבין טוב יותר כיצד לבלום את ההתפשטות שלו ועד כמה החיסונים יעילים נגדו.

וירולוג מטעם ארגון הבריאות העולמי התראיין לדויטשה ולה לאחרונה, וציין כי עד כה לא היו אינדיקציות לכך שזן למבדה מסוכן יותר או גורם לתמותה גבוהה יותר.

לפי מומחים, זה לא מפתיע שהתפתח וריאנט נוסף של נגיף הקורונה דווקא בגבולות פרו, מדינה שהתקשתה להתמודד מול מגפת הקורונה. כאמור, פרו ספגה לא מעט אבידות בזמן המגפה והיא אף נמצאת במקום הראשון בעולם בתמותה מקורונה פר קפיטה – עם קרוב ל-600 מקרי מוות על כל 100 אלף אנשים ושיעור תמותה של 9.4 אחוזים. לפי הרשויות בפרו, יותר מ-80 אחוזים מכלל המקרים החדשים בפרו מאז אפריל נמצאו קשורים לווריאנט למבדה.

_OBJ

עוד ב-mako בריאות:
>> הסופר פוד הזה באמת משפר את חיי המין?
>> זה הגיל בו רוב האנשים מרגישים זקנים
>> 5 דרכים שאתם מאמללים את עצמכם

נראה שהזן מתחיל להתפשט למדינות נוספות; כשליש מההדבקות בצ'ילה בחודשיים האחרונים נמצאו גם כן קשורים לזן למבדה ובבריטניה הוא הוגדר בסוף חודש יוני כווריאנט "תחת חקירה" לאחר שאותרו שישה מקרים ברחבי המדינה. כעת מספר המקרים שנמצאו קשורים לזן למבדה בבריטניה עומד על שמונה, עם זאת, רשויות הבריאות במדינה דיווחו כי כרגע אין ראיות לכך שהזן גורם למחלה חמורה יותר או גורמת לחיסונים להיות יעילים פחות.

מעט מאוד מחקרים נעשו עד כה על וריאנט למבדה והמעטים שנעשו טרם עברו ביקורת עמיתים כפי שנהוג בקהילה המדעית כדי לאשר את הממצאים. מחקר אחד שנעשה על ידי חוקרים מברזיל הסיק כי לזן זה "פוטנציאל להפוך ל'זן מדאיג'". מחקר נוסף ציין כי וריאנט זה מידבק יותר מווריאנטים אלפא ("הזן הבריטי") וגמא ("הזן הברזילאי"). נוסף על כך, צוין כי חיון סינובאק הסיני פחות יעיל נגדו, אם כי ידוע שהיעילות של חיסון זה נמוכה משמעותית מחיסונים אחרים כמו של פייזר, מודרנה ואסטרהזניקה, כך שמסקנה זו כנראה לא תקפה גם לחיסונים אלו.

  מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (07.07.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.