מגפת הקורונה לא שינתה רק את אורח החיים שלנו בכל מובן שהוא, אלא גם הכניסה לחיינו שלל תיאוריות קונספירציה שזכו לחשיפה מוגברת וטשטשו לחלוטין את הגבול בין מציאות לפייק ניוז. תיאוריות מופרכות שהיו בעבר חומר בידורי ולא מזיק, מייצרות בשנתים האחרונות אווירה רעילה ועלולות להשפיע על חיים ומוות של אנשים רבים.
מחקר חדש ממחיש את ההשלכות של אמונה בתיאוריות לא מבוססות, על חיי אדם. חוקרים שעקבו אחרי למעלה מ-5,000 אנשים בהולנד מצאו, כי אמונה בתיאוריות קונספירציה על מגפת הקורונה גרמה לשיעורים גבוהים יותר של הידבקות בנגיף ולעוד מגוון של השלכות כלכליות וחברתיות. "גם אם תיאוריית קונספירציה היא בלתי סבירה ביותר על פי היגיון או ראיות מדעיות, אם היא נראית אמיתית לתפיסה, יש לה השפעה אמיתית על עמדות, רגשות והתנהגות", סיכמו החוקרים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
יותר מסיבות, פחות תמיכה חברתית
בחלק הראשון של הניסוי שנערך בחודש אפריל 2020, המשתתפים ציינו עד כמה הם מאמינים באמירות קונספרטיביות שונות כמו, 'המקור של הנגיף בנשק ביולוגי שהונדס על ידי מדענים', 'הקורונה היא מתיחה שהומצאה על ידי אזרחים', ו'הנגיף נוצר ככיסוי על ידי קבוצות כלכליות גדולות למטרות רווחים כספיים'. מספר חודשים לאחר מכן, אותה קבוצה נסקרה שוב, והפעם ענתה על שאלות ביחס להתנהלותם במגפה כמו האם אי פעם נבדקו לנגיף, האם הבדיקה הייתה חיובית או שלילית, והאם אי פעם הפרו את תקנות COVID-19.
התוצאות הראו כי האמונה בתיאוריות קונספירציה ניבאה ירידה בסבירות להיבדק עבור הנגיף - מה שהחוקרים ציפו, בהתחשב בעובדה שאותם משתתפים היו צפויים להרגיש פחות מאוימים מהנגיף באופן כללי. אך מה שהפתיע את החוקרים הן התוצאות שהראו כי אלה שמאמינים בתיאוריית הקונספירציה היו בעלי סבירות גבוהה יותר לתוצאה חיובית לנגיף, בהשוואה למשתתפים שלא החזיקו באותן תיאוריות. נתון נוסף שיכול להוות הסבר חלקי לפער, היא העובדה שאנשים שהאמינו בקונספירציות אירחו יותר מבקרים בבית וביקרו יותר במסיבות צפופות, ברים ומסעדות.
האמונה בתיאוריות הקונספירציה הייתה קשורה גם להשלכות כלכליות וחברתיות. אנשים שהאמינו בקונספירציות בחודש אפריל היו בסבירות גבוהה יותר לדווח בדצמבר שהם איבדו את מקום עבודתם. אנשים שתמכו בקונספירציות נטו יותר לציין שאחרים הפסיקו איתם קשר בגלל דעותיהם לגבי COVID-19. לעומת זאת, אלה שדחו את הקונספירציות, נטו יותר להצביע על כך שסיימו את הקשר עם אותן אלו שהאמינו בהן.
תיאוריות מזיקות במובנים רבים
הסקר גם בדק בקרב המשתתפים האם חוו בעיות כלכליות, בעיות במערכות יחסים, בדידות, דיכאון, פחד, חוסר שינה, תסכול, התקפי זעם או התקפי פאניקה במהלך המגיפה. "התוצאות שלנו מראות שאמונות קונספירציה קשורות למגוון של תוצאות בריאות ורווחה שמונה חודשים מאוחר יותר", אמר החוקר הראשי ואן פרוג'ן. "אמונות קונספירציה חזו סבירות גבוהה יותר להפרת תקנות, הרעה בתוצאות הכלכליות, סבירות מוגברת לחוויות דחייה חברתית ורווחה נמוכה יותר באופן כללי".
"תיאוריות קונספירציה מזיקות במובנים רבים לחברה. אבל המחקר הזה מצביע על כך שבטווח הארוך, תיאוריות קונספירציה קשורות גם לתוצאות שנוגעות בבריאות וברווחה של המאמינים עצמם", הוסיף ואן פרוג'ן.
הגל הנוכחי של הקונספירטורים חידד את השאלה למה כל כך הרבה אנשים נמשכים לרעיונות מופרכים ככל שיהיו, ומה התמורה הרגשית שמתקבלת מאמונה בתיאוריות קונספירציה? במחקר קודם שנערך ע"י אותו צוות מחקר, הוצע הסבר שמצביע על אלמנטים בידוריים שגורמים לאנשים לערבב בין מציאות לדימיון. "לתיאוריות קונספירציה יש קו עלילה שלמעשה יש לו הרבה במשותף עם יצירות בדיוניות משעשעות, כמו סרט מפחיד או רומן בלשי", אמר ואן פרוג'ן. "זה גם מסביר את המשיכה. אנשים מוצאים תיאוריות קונספירציה מבדרות, כלומר נרטיבים מעניינים, מרגשים ומושכים תשומת לב. התוצאות שלנו מראות שככל שאנשים ירגישו מבדרים מתיאוריות קונספירציה, כך גדל הסיכוי שהם מאמינים להן".