חסינות העדר היא מצב שבו מתפתחת מעין הגנה קולקטיבית מפני מחלה זיהומית, לאחר שאחוז גדול מהאוכלוסייה נעשה חסין למחלה ובכך מספק הגנה לאנשים שטרם חסינים לה. חסינות עדר אפשרית רק לאחר תקופה ממושכת שבה מחולל מחלה מסוים מצוי באוכלוסייה. ככל שיותר אנשים נעשים חסינים למחלה, כך הסיכוי לתחלואה נעשה נמוך יותר בקרב האוכלוסייה. בהתאם לכך, ניתן לשער כי במדינות שבהן מספר חולי הקורונה היה גבוה במיוחד, ישנו סיכוי טוב יותר להתפתחות של חסינות עדר, עם הזמן. אך מחקר חדש שתוצאות ראשוניות שלו פורסמו לאחרונה מוכיח שחסינות העדר עשויה להיות קשה יותר להשגה ממה שנדמה לנו.
ספרד היא אחת המדינות שנפגעו באופן המשמעותי ביותר מנגיף הקורונה. נכון לכתיבת שורות אלה, היו יותר מ-230 אלף מקרי קורונה וכ-27 אלף קורבנות. כעת חוקרים מנסים לבדוק האם כמות המקרים המשמעותית במדינה תרמה לנוכחות גבוהה של נוגדנים באוכלוסייה והאם בהתאם לכך ישנו סיכוי טוב להתפתחות של חסינות עדר ולמיגור המגפה בקרוב. תוצאות ראשוניות ממחקר זה חושפות מסקנות עגומות למדי שמראות כי ייתכן שהעולם עדיין לא קרוב להשתלטות על המגפה הקטלנית.
רק חמישה אחוזים מהאוכלוסייה חסינים מפני הנגיף
המחקר נעשה על ידי מכון "קרלוס השלישי" לבריאות ועל ידי המכון הלאומי לסטטיסטיקה בספרד. במהלכו, הצליחו החוקרים לבדוק דגימות שנלקחו מלא פחות מ-36 אלף משקי בית בספרד שנבחרו באופן אקראי. כ-70 אלף אנשים נבדקו במהלך המחקר, מספר מרשים שמאפשר בהחלט להגיע לתוצאות משמעותיות ואמינות. החוקרים בדקו נוכחות של נוגדנים לנגיף הקורונה ולפי ממצאיהם (שהם כאמור כרגע עוד ראשוניים), רק כ-10-14 אחוז מהאוכלוסייה באזור מדריד נושאים נוגדנים לנגיף. בברצלונה המספרים עמדו על 7 אחוזים בלבד ובערים גדולות אחרות המספרים היו אף קטנים יותר.
בממוצע, רק כחמישה אחוזים בלבד מאוכלוסיית ספרד נושאים נוגדנים לנגיף. ובמילים אחרות, למרות כמות מקרים גדולה במיוחד – ספרד לא קרובה לחסינות עדר. נכון לעכשיו, 95 אחוז מכלל אוכלוסיית ספרד חשופים לנגיף הקורונה. לפי אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, כדי שאוכלוסייה תוכל לפתח חסינות עדר, לפחות 70-90 אחוז מהאוכלוסייה צריכים להיות חסינים לנגיף. כלומר, כאשר המדינה תיפתח מחדש ואנשים יחזו לשגרה, צפויה להיות עלייה משמעותית בכמות חולי הקורונה. ממצאים אלה הם קריטיים במיוחד בימים אלה, שספרד רואה ירידה בכמות המקרים ומתכננת להיפתח מחדש.
עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר חדש בחן את הקשר בין הקורונה לטמפרטורה
>> שינוי מדהים: כך תעשו את הדיאטה של אדל
>> חוזרים לשופינג: אלה כללי ההיגיינה בקניון
אך התוצאות הללו לא צריכות להדאיג רק את הספרדים, אלא יש להביא אותן בחשבון גם במדינות אחרות. שכן הן מצביעות על כך שייקח עוד זמן לפני שהעולם יצליח לפתח חסינות עדר מפני הנגיף. בישראל, שהתחלואה הייתה משמעותית נמוכה יותר מספרד, החשש מפני גל שני עשוי להיות אף גבוה יותר. בהתאם לממצאים הללו, אנחנו עשויים להיות רחוקים יותר מחסינות עדר, במיוחד בהשוואה לספרד. עם זאת, ישנם גורמים נוספים שיכולים להשפיע על התפשטות המגפה, כמו הקפדה על ההנחיות לריחוק פיזי, התנהלות הרשויות במדינה מול המגפה ופיתוח חיסון או תרופה - כך שתוצאות אלה הן לא בהכרח הבטחה לכך שהמגפה תמשיך להשתולל בכל העולם במשך זמן רב.
וישנן עוד הסתייגויות מהמחקר הנוכחי. מדענים עוד לא יודעים כיצד נוגדנים של נגיף הקורונה פועלים. טרם ידוע אם הם מספקים הגנה זמנית מפני הנגיף או הגנה לאורך זמן ממושך. כלומר, אין לדעת אם כלל ישנה אופציה מוחשית להתפתחות של חסינות עדר מפני נגיף הקורונה. לכן, מחקר שמתבסס על בדיקת נוגדנים אינו יכול להיות אמין במאת האחוזים. כנראה שנצטרך להמתין לתוצאות סופיות שיתקבלו מתישהו בעתיד הקרוב. עד אז, מומלץ להמשיך לעקוב אחר ההנחיות כדי למנוע מצב של גל שני בעקבות חזרה מהירה מדי לשגרת טרום-קורונה.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (17.05.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.