מחקר שפורסם לאחרונה חושף צד נוסף של הנזקים הנגרמים בעקבות נגיף הקורונה. המחקר נעשה על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד ותוצאותיו פורסמו אונליין באתר medrxiv.org, לפני שעברו ביקורת עמיתים כפי שנהוג בקהילה המדעית. מדובר באחד המחקרים הגדולים שנעשו בנושא והתבססו על סריקות מוח של חולי קורונה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
החוקרים השתמשו במידע מתוך UK Biobank - מאגר מידע רפואי-גנטי רחב-היקף המשמש למחקרים, שנאסף מיותר מחצי מיליון בריטים. הם השוו בין סריקות מוח שנעשו לפני המגפה ובין סריקות שנעשו לאחר מכן בקרב 394 חולי קורונה ו-388 אנשים נוספים שהיוו קבוצת ביקורת. לפי החוקרים, ממצאי המחקר מצביעים על אובדן של חומר אפור באזורים מסוימים בקליפת המוח שקשורים לחוש הריח וחוש הטעם, או אזורים במוח הקשורים לתפיסה של ריחות וטעמים.
חומר אפור הוא מרכיב עיקרי במערכת העצבים המרכזית, המצוי בחלקים שונים של המוח, ביניהם בקליפת המוח, בשכבה החיצונית והפנימית של המוח הקטן, בגזע המוח ובשכבה הפנימית של חוט השדרה. תפקידו העיקרי הוא ניתוב מידע על גירויים (תנועתיים או חושיים) במטרה לייצר תגובה כימית לגירויים הללו. האזורים במוח שבהם מצוי חומר אפור אחראיים לעיבוד מידע שמקורו באיברי החישה, כמו האף, הפה והעיניים.
לדברי החוקרים, האזורים במוח שבהם נצפתה ירידה משמעותית בעובי ובנפח החומר האפור בקרב מטופלי קורונה, מרוכזים רובם באונה השמאלית. באופן מדאיג, נזקים אלו נצפו לא רק בחולים שלו בצורה קשה של מחלת הקורונה, אלא גם בלא מעט מטופלים שחלו בקורונה קלה. "יש צורך פונדמנטלי במידע נוסף לגבי ההשפעות שיש למחלת הקורונה על המוח, אפילו בצורה קלה של המחלה", ציינו החוקרים במאמרם.
עוד ב-mako בריאות:
>> בבריטניה התגלו מקרים חדשים של מחלה נדירה
>> יש דבר אחד שמומלץ לא לאכול לפני השינה
>> 5 דרכים שבהן אתם הורסים לעצמכם את הכבד
בשל אופי המחקר, שהיה בעיקר תצפיתי, קשה לקבוע לפי הממצאים הללו מדוע נצפו נזקים אילו בחולי קורונה ומהו המנגנון של הנגיף שעומד מאחורי זה. למרות זאת, אין ספק שמדובר בממצאים שיש לבחון אותם לעומק במחקרים עתידיים. החוקרים קוראים לביצוע מחקרים נוספים שיבדקו עד כמה ההפחתה בחומר האפור משפיעה על המערכת הלימבית, שקשורה למערכות רבות בגוף, ביניהן לזיכרון, רגשות, הורמונים ועוד.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (21.06.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.