המחקרים הרבים שנעשים בימים אלה על נגיף הקורונה מסביב לעולם תורמים להבנה מעמיקה יותר של האופן שבו הנגיף פועל, כמו גם עוזרים לחקור את רמת הפגיעה הפוטנציאלית שהוא יכול לחולל בגוף.
מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי הנודע The Lancet ודווח עליו ב-South China Morning Post, חושף כי וירוס הקורונה לא רק פוגע בריאות, אלא גם תוקף את דופנות כלי הדם בגוף – מה שעשוי להוביל לכשל איברים. "הווירוס לא רק תוקף את הריאות, הוא גם תוקף את כלי הדם בכל מקום", הסביר פרנק רושיצקה, מחבר המחקר מבית החולים האוניברסיטאי בציריך.
לפי ממצאי המחקר, נראה שהפגיעה של נגיף הקורונה לא מסתכמת רק בדלקת ריאות קטלנית. "הוא חודר לאנדותל (רקמת תאים שמרפדת את דופנות כלי הדם, מ"ג) המהווה קו הגנה עבור כלי הדם. אז למעשה הנגיף מוריד את ההגנה וגורם לבעיות במיקרו-סירקולציה", הסביר רושיצקה, שמתפקד כיושב ראש המרכז לבריאות הלב וקרדיולוגיה בבית החולים האוניברסיטאי בשווייץ. מיקרו-סירקולציה הוא מחזור הדם בכלי הדם הקטנים ביותר בגוף. "לפי מה שאנחנו רואים מבחינה קלינית, מטופלים סובלים מבעיות בכל האיברים – בלב, בכליות, במעיים, בכל מקום", הוסיף.
עוד על נגיף הקורונה:
>> רופאים צרפתים: מצאנו תסמינים חדשים לנגיף
>> כך ניו זילנד הצליחה למגר את הקורונה
>> "המגפה תדעך כמעט לגמרי בתוך שבועיים"
זו אחת הסיבות שמעשנים ואנשים עם מחלות רקע הפוגעות בתפקוד שכבת האנדותל של כלי הדם, או אנשים עם בעיות בכלי הדם רגישים יותר לנגיף הקורונה, אמר רושיצקה. זה כולל אנשים הסובלים מיתר לחץ דם, סוכרת, השמנת-יתר ומחלות לב וכלי דם אחרות.
למרות שהמחקר התבסס על ניתוח של שלושה מקרים בלבד, רושיצקה מציין כי נתיחת גופות של מטופלים אחרים הראו כי דופנות כלי הדם שלהם היו "מלאות בנגיף" ונמצא נזק בתפקוד כלי הדם בכל איבריהם.
בהתאם למסקנות המחקר, החוקרים ממליצים על טיפולים נוספים לחולי קורונה עם מחלות רקע שפוגעות בכלי הדם. מטרת הטיפולים הנוספים היא לאזן את שכבת האנדותל – וזאת במקביל לטיפול למניעת המשך התפשטות הנגיף בגוף. לטענתם, חיזוק הלב וכלי הדם עשוי להיות המפתח לטיפול בחולי קורונה – בייחוד אלה שסובלים ממחלות רקע שמחלישות את כלי הדם שלהם. עם זאת, יש להדגיש כי מדובר במחקר קטן ונדרשים מחקרים נרחבים יותר על כמות גדולה יותר של אנשים כדי להגיע למסקנות חד-משמעיות.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (21.04.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.