אף שחיסוני הקורונה הם כלי יעיל שכבר נבדק על מיליוני בני אדם וזכה לאישור ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי), רבים מהמתחסנים מדווחים על תופעות לוואי, בייחוד לאחר קבלת החיסון השני. למרבה המזל, ברוב המקרים מדובר בתופעות קלות שכוללות חום, חולשה, כאבי שרירים או כאב מקומי במקום ההזרקה.
אלא שבעוד חלק מאתנו יסבלו מתופעות מטרידות שכאלה, אחרים כלל לא ירגישו את אפקט החיסון. ד"ר (PhD) לאימונולוגיה נטע סופר צור מעמותת "מדעת" מסבירה מה עשוי לגרום לשינויים בתגובה החיסונית אצל כל אחד מאיתנו.
"מערכת החיסון שלנו מורכבת ביותר. היא בנויה משתי זרועות: האחת נקראת 'המערכת המולדת' - שאיתה כל אחד בעצם נולד; והשנייה – ' הזרוע הנרכשת', שאנחנו משכללים ומפתחים לאורך השנים, ככל שהגוף שלנו נתקל ביותר גורמים מאיימים.
תופעות הלוואי המיידיות המתרחשות בעקבות החיסון נגרמות עקב פעילות המערכת המולדת, שמהווה חלק מסוים של מערכת החיסון שמגיב באופן לא ספציפי ל'איום' שמוחדר לגוף - בין שמדובר במחלה שגורמת לאיום אמיתי ובין שמדובר בחיסון שגורם לגוף רק 'לחשוב' שמדובר באיום ולפעול בהתאם. כלומר, כשאנחנו מקבלים חיסון אנחנו רק מפעילים תגובה חיסונית בלי לפגוע בגוף, בעוד שבמחלה אמיתית יש וירוסים או חיידקים שגם עושים נזק לרקמות שונות".
מה ההסבר לכך שחלק מהאנשים מגיבים יותר קשה לחיסון וחלק פחות?
"לא ברור לחלוטין מדוע הביטוי שונה בין אנשים שונים, ולמעשה הוא יכול להשתנות גם אצל אותו אדם בזמנים שונים, ממש כפי שאנחנו גם לא בדיוק יודעים מדוע מישהו מגיב בצורה מסוימת לחדירת וירוס אמיתי (כמו שפעת, קורונה או לחלופין חיידק כמו סטרפטוקוקוס). עם זאת, ישנן כמה השערות: זה יכול להיות למשל בגלל היכולת של תאי החיסון להיצמד לאנטיגן שמוחדר בחיסון. אופציה נוספת קשורה למבנה הקולטנים שנמצאים על גבי תאי החיסון בגוף, שמשתנה אצל כל אחד מאיתנו. כלומר – יש פה המון גורמים, שמושפעים מגנטיקה, ויכולים להשפיע בפועל על הביטוי הפיזיולוגי שלנו כלפי החיסון".
עוד ב-mako בריאות:
>> מדענים: החיסון שיהיה יעיל נגד כל זני הנגיף
>> סובלים מריח רע מהפה? תאכלו את זה
>> חוקרים: התזונה הזו טובה במיוחד לירידה במשקל
ויש לכך משמעות? כלומר, אם אני מגיבה בצורה קשה יותר לחיסון זה אומר שאני יותר מחוסנת נניח?
"לא. זה פשוט אומר שהמערכת מגיבה שונה. בדרך כלל כשאנחנו חשים בתופעות לוואי מסוימות כמו חום או כאבים לאחר החיסון זה אומר שמערכת החיסון שלנו פועלת, וזה טוב וצפוי; אך מנגד חשוב להבהיר שאם אנחנו לא מגיבים לחיסון באמצעות תופעות לוואי זה לא אומר שלא פיתחנו תגובה חיסונית. ידוע למשל שמבוגרים פחות סובלים מתופעות לוואי, ועדיין רואים אצלם תגובה חיסונית יפה מאוד לחיסון. העובדה שהם לא סובלים מחום או מכאבים לא מעידה על כך שהם מגיבים פחות טוב לחיסון מאשר אנשים צעירים יותר".
ד"ר סופר צור מסבירה שתגובת המערכת המולדת היא רק השלב הראשון בתהליך שבו הגוף מגיב לחיסון, והיא לא מעידה על היווצרות זיכרון חיסוני. בשלב הבא, המערכת הנרכשת נכנסת לפעולה: "בשלב זה, הזרוע השנייה של מערכת החיסון – המערכת הנרכשת - פועלת לשם יצירת זיכרון לטווח ארוך. כשזו פועלת, אין תסמינים אבל למעשה מתרחשת פעולה חשובה בגוף של 'איסוף מודיעיני', כלומר הגוף לומד לזהות את האנטיגן (החלבון) ולפעול באמצעות תגובה ממוקדת בפעם הבאה שייתקל בו, באמצעות תאים ונוגדנים ספציפיים שיודעים להיקשר אל האנטיגן שהוצג להם באמצעות החיסון. כך, מנגנוני הזיכרון החיסוני יוכלו לנטרל את הנגיף אם וכאשר יחדור לגוף".
באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו להתחסן נגד קורונה: