השבוע שעבר הסתיים בסימן העננה של הנגיף הדרום אפריקאי שמרחפת מעל החיסונים לקורונה. בתנאי מעבדה הנוגדנים שנוצרו אצל מקבלי כמה מסוגי החיסונים החדשים הראו פחות הצלחה בנטרול הווריאנט הדרום אפריקאי – כלומר נגיף שצבר סדרה של שינויים (מוטציות) שעשויים להשפיע על תפקודו – בהשוואה לנגיף המקורי. כמו כן, ניסויים קליניים בכמה סוגי חיסונים בדרום אפריקה הפגינו יעילות פחותה מהצפוי. הפצת החיסון של חברת אסטרה-זניקה אף הופסקה בעקבות זאת במדינה. אמנם נמצא שהם עדיין מורידים דרמטית את התחלואה הקשה, אבל שיעור הנדבקים בקבוצת הניסוי היה גבוה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

השבוע התפרסמו שני מחקרים שהראו שחיסוני ה-RNA שליח של חברת פייזר, שמופצים גם בישראל, עדיין מספקים את הסחורה גם נגד הנגיפים המוטנטיים. במחקר הראשון החוקרים הנדסו נגיפים שמכילים את אותן מוטציות של הווריאנטים מבריטניה ודרום אפריקה, ועימתו אותם עם נוגדנים שהופקו מדמם של מחוסנים שהשתתפו בניסוי הקליני המקורי. הנוגדנים נטרלו בהצלחה את שני הווריאנטים. למרות הממצאים המעודדים, והעובדה שהמחקר עמד בהצלחה בביקורת עמיתים מדעית כמקובל, יש להביא בחשבון שמאחוריו עומדת חברת פייזר עצמה, כך שעלולה להיות בו הטיה לטובה. ולראיה, במחקרי נטרול אחרים התוצאה היתה פחות מחמיאה.

המחקר השני, שהוא אולי יותר מעניין, הראה שהחיסון מייצר תגובה תאית טובה נגד אזורים בנגיף שלא עברו מוטציה, ומצליח בכך אף יותר טוב מההגנה הטבעית שנוצרת בעקבות החלמה מהמחלה עצמה. מהמחקר עולה שאותו דבר נכון גם לווריאנטים מבריטניה ומדרום אפריקה. מבחן הנטרול שנבדק עד כה בוחן אפקט חשוב אחד של החיסון, אך למערכת החיסון יש גם יכולות רבות אחרות שבאות לידי ביטוי בתגובה החיסונית כפי שמחקר זה מדגים. בסופו של דבר נדע בוודאות לאחר שהחיסון יעמוד למבחן האוכלוסייה מול הווריאנט הדרום אפריקאי. בדרום אפריקה אכן החלו השבוע לחסן בחיסון של פייזר במקום החיסון של אסטרה-זניקה, שעליו החליטו כאמור לוותר. התחרות בין חברות התרופות עולה מדרגה.

ירידה של כ-95 אחוז בתחלואה בקרב מחוסנים

מבצע החיסונים העולמי מתחיל להמריא, ועד כה ניתנו 187 מיליון מנות חיסון בכל רחבי העולם בקצב מעודד של שישה מיליון מנות ביממה. ארצות הברית ממשיכה להוביל במספר החיסונים הכולל, ואחריה סין, האיחוד האירופי (כולו) ובריטניה. במקום החמישי העולמי נמצאת ישראל, שבה 45 אחוז מהאוכלוסייה כבר קיבלו מנה ראשונה של החיסון ו-30 אחוז קיבלו מנה שנייה. מאחר שקרוב לרבע מתושבי המדינה הם ילדים מתחת לגיל החיסון, וכ-10 אחוזים כבר נדבקו במחלה נותר לחסן עוד כ-20 אחוז מהאוכלוסייה. זה לא בשמים.

לחברות שבודקות את יעילות החיסון ובטיחותו לילדים מצטרפת כעת גם אסטרה-זניקה, שהחלה לבדוק את יעילות החיסון שלה בגילאי 17-6. נכון להיום החיסון של חברה זו מאושר רק מגיל 18 ומעלה. אנתוני פאוצ'י (Fauci), ממובילי כוח המשימה למלחמה בקורונה בארצות הברית, אף מעריך כי ככל הנראה אפשר יהיה לחסן ילדים מכיתה א' ומעלה כבר בתחילת שנת הלימודים הבאה.

חיסון קורונה (צילום: Viacheslav Lopatin, shutterstock)
היעד לא בשמים | צילום: Viacheslav Lopatin, shutterstock

 

במקום החמישי העולמי במבצע החיסונים נמצאת ישראל, שבה 45 אחוז מהאוכלוסייה כבר קיבלו מנה ראשונה של החיסון ו-30 אחוז קיבלו מנה שנייה. מאחר שקרוב לרבע מתושבי המדינה הם ילדים, וכ-10 אחוזים כבר נדבקו, נותר לחסן עוד כ-20 אחוז מהאוכלוסייה. זה לא בשמים

 

בישראל התפרסמו השבוע שתי הודעות לעיתונות, האחת של קופת החולים כללית והשנייה של קופת החולים מכבי, שהציגו נתונים מרשימים על יעילות החיסון בהורדת תחלואה. קופת חולים כללית ערכה מחקר שבו השוותה בין 600 אלף מחוסנים ל-600 אלף לא מחוסנים מרקעים דומים ומצאה כי הייתה ירידה של 94 אחוז בתחלואה בקורונה בקרב מחוסנים. המחקר של מכבי, שנעשה אף הוא על מאות אלפי מחוסנים ולא מחוסנים, הציג רמת יעילות דומה (95 אחוז). יתר על כן, המחקר הראה שרק כאלפית מבין החולים החדשים היו מחוסנים לקורונה בזמן ההדבקה. כשאנחנו מסתכלים על שיעור המתחסנים באוכלוסייה בארץ זה בהחלט נתון מדהים.

עוד ב-mako בריאות:
>> מדענים: החיסון שיהיה יעיל נגד כל זני הנגיף
>> סובלים מריח רע מהפה? תאכלו את זה
>> חוקרים: התזונה הזו טובה במיוחד לירידה במשקל

חשש ממנות חיסון מזויפות

ולבסוף, המחסור במנות חיסון באירופה ובמקומות נוספים בעולם מעורר חשש מפני התפתחות של סחר בלתי חוקי במנות מזויפות או בגניבה של הנוסחה וייצור פיראטי של חיסונים. הסוכנות האירופית למניעת זיוף התריעה השבוע מפני ניסיונות ראשונים למכור חיסונים מזויפים. ואילו בדרום קוריאה התגלה ניסיון של פצחנים (האקרים) מצפון קוריאה לגנוב את הנוסחה לייצור החיסון של פייזר.