כבר בחורף שעבר, כשנגיף הקורונה פרץ בסין, חוקרים ניסו לשער כיצד יתנהג נגיף הקורונה בקיץ. חוקרים רבים שיערו שהנגיף, בדומה לווירוסים אחרים שתוקפים את מערכת הנשימה, ישגשג יותר בסביבות קרות ויבשות. עם זאת, לא מעט מומחים ציינו כי ייקח זמן עד שנגיף הקורונה יהפוך לעונתי. עד כה, נראה שהם צדקו; בישראל ראינו עלייה משמעותית במקרים דווקא בחודשים החמים והלחים, אולי כי הנגיף הגיע אלינו כבר בסוף החורף. עם זאת, גם במדינות אחרות בחצי הכדור הצפוני החלה מגמה של עלייה במקרים, למרות שהסתיו יתחיל רשמית רק מחר (ג').
אולי זאת הסיבה שחוקרים המשיכו לחקור את הנושא ולבדוק עד כמה מזג האוויר משפיע על התפשטות הנגיף. כעת סקירה חדשה שבחנה 17 מחקרים שנעשו עד כה בנושא חושף כי אכן לנגיף הקורונה יש נטייה לשגשג יותר בסביבות קרות ויבשות, לעומת סביבות חמות ולחות.
המחקרים התמקדו בעיקר בהשפעה של טמפרטורה ולחות על שיעור ההדבקה בנגיף. החוקרים מצאו כי סביבות לחות וחמות מפחיתות את התפשטות הנגיף – למרות שהם מסייגים בכך שהתוצאות עשויות להיות מושפעות מגורמים אחרים שגם הם משפיעים על שיעור ההדבקה.
"מדיניות לגבי בידוד, חסינות עדר, דפוסי הגירה, צפיפות האוכלוסייה ואספקטים תרבותיים עשויים להשפיע ישירות על אופן התפשטות הנגיף. לפיכך, תנאי מזג אוויר הקשורים למדיניות בתחום הבריאות, מספקים מידע רב ערך שיתרום לאנושות בתקופה קריטית זו", כתבו החוקרים בסקירתם. עם זאת, הם מוסיפים כי מזג האוויר לבדו לא יכול לספק הסבר לסיבה שמדינות שונות, הן בחצי הכדור הצפוני והן בחצי הכדור הדרומי נפגעו באופנים שונים מהנגיף. לכן הם ממליצים למדינות שנפגעו באופן משמעותי מהנגיף להתמקד בהנחיות שמותאמות לגורמים אחרים שרלוונטיים למדינות הללו ופחות במזג האוויר.
עוד ב-mako בריאות:
>> רופאים חושפים: זה המקרה הכי מדהים שנתקלתי בו השנה
>> מודל קנדי מגלה: מה עדיף - סגר כללי או סגרים מקומיים?
>> בעקבות מירית הררי: אלה התסמינים של סרטן הלבלב
למרות שלמזג האוויר עדיין אין השפעה משמעותית בהתנהגות הנגיף, אין להתעלם מכך שהתוצאות הצביעו על נטייה שלו לשגשג יותר בסביבות קרות ויבשות. גם נגיפים אחרים ממשפחת הקורונה, כמו סארס ומ-MERS הראו מגמה דומה. דבר שכדאי להביא בחשבון כעת כשאנחנו נכנסים לסתיו ובמיוחד כשאנחנו נמצאים בעיצומו של גל משמעותי בישראל.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (22.09.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.