תופעת ה"קורונה הממושכת" (Long COVID) מעסיקה את הקהילה הרפואית מאז שיותר אנשים התחילו לדווח על תסמינים שנמשכים גם חודשים לאחר שהחלימו מנגיף הקורונה כבר בשנה שעברה. עם הזמן, התופעה הלכה ונעשתה נפוצה יותר וכעת יודעים כי היא יכולה לקרות לאנשים רבים שמחלימים ממחלת הקורונה. התסמינים של קורונה ממושכת כוללים, בין היתר: תשישות, קשיי ריכוז, ערפול מוחי, כאבי ראש, דופק מהיר, חרדה, אינסומניה ובעיות במערכת העיכול.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
חוקרים רבים ניסו להבין מה מוביל לתופעה זו, שפחות נפוצה במחלות נשימתיות אחרות, הדומות לזו הנגרמת על ידי נגיף הקורונה. אך כעת גילוי חדש חושף תגלית שעשויה להסביר מדוע זה קורה אצל חולי קורונה. מחקר שפורסם בכתב העת Biophysical Journal מצא שינויים ביו-מכניים בתאי דם אדומים ולבנים של אנשים שלקו בקורונה, במקרים רבים אצל חולי קורונה שהחלימו וסבלו מתסמינים ממושכים. החוקרים סבורים כי זו עשויה להיות אחת הסיבות ל"קורונה ממושכת".
ידוע כי אנשים הלוקים בקורונה לרוב סובלים מבעיות בזרימת הדם, מחסימות בכלי דם ומבעיה באספקת החמצן בגוף – כולן בעיות הקשורות לתאי הדם בגוף. החוקרים ניסו לבחון סוגיה זו לעומק ובהתאם לכך חקרו תאי דם לבנים ואדומים של חולי קורונה כדי לנסות ולאתר שינויים בתאי הדם. "הצלחנו לאתר שינויים ברורים וארוכי טווח בתאים – גם בזמן זיהום חריף וגם אחריו", דיווחו החוקרים.
כדי למצוא שינויים בתאי הדם, החוקרים השתמשו בשיטה ייחודית שאף זכתה לאחרונה בפרס יוקרתי. שיטה זו כוללת החדרת תאי דם לתוך מעין תעלה צרה במהירות גבוהה. בזמן זה, תאי דם לבנים ואדומים נמתחים ומצלמה מיוחדת מתעדת כל אחד מהם במיקרוסקופ. לאחר מכן תוכנות ייעודיות קובעות אילו תאים נוכחים ועד כמה הם גדולים או מעוותים מהרגיל. שיטה זו מסוגלת לנתח עד אלף תאי דם בשנייה.
עוד ב-mako בריאות:
>> מדענים חוששים מהתפשטות של תולעת טפילית
>> רבים טוענים שזו השיטה הכי יעילה לרדת במשקל
>> דיאטנית: מה כדאי לאכול כדי לשפר את חיי המין
החוקרים בחנו יותר מארבעה מיליון תאי דם מ-17 מטופלים שלקו בקורונה חמורה, מ-14 אנשים שהחלימו ו-24 אנשים בריאים כקבוצת ביקורת. הם מצאו שינויים בגודל ובצורה של תאי דם אדומים בקרב חולי קורונה ובהשוואה לאנשים בריאים. מה שעשוי להעיד על נזקים לתאי הדם ויכול להסביר את הסיכון הגבוה בקרב חולי קורונה לחסימות בכלי הדם ולתסחיף ריאתי. נוסף על כך, הם מצאו שינויים דרסטיים בתאי דם לבנים אצל מחלימי קורונה גם שבעה חודשים לאחר שלקו בקורונה חריפה. החוקרים מאמינים כי יש להשתמש בשיטה זו לאבחון שינויים בתאי דם לבנים ואדומים באופן קבוע בזמן אבחון קורונה.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (30.06.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.