בארה"ב עולים לאחרונה דיווחים מטרידים על צעירים, בטווח הגילים 30-50, שבקושי נפגעו מנגיף הקורונה ובכל זאת מתו משבץ שנגרם בעקבות הנגיף. עד היום נאסף מעט מאוד מידע בהקשר של מקרי שבץ כתוצאה מנגיף הקורונה - אך כעת בוושינגטון פוסט מדווחים כי לראשונה שלושה מרכזים רפואיים בארה"ב מתכוונים לפרסם מידע על תופעת השבץ בעקבות הווירוס. יש רק כ-12 מקרים בכל מרכז רפואי, אז לא ניתן להסיק שמדובר בתופעה רחבה - אך אותם מקרים מספקים מידע חדש ומעמיק על ההשפעות הנוספות שיכולות להיות לנגיף.
תומס אוקסלי, נוירולוג בבית החולים מאונט סיני במנהטן, טיפל בחולה קורונה בן 44 שסבל משבץ בעקבות קריש דם. אך בזמן ההליך הוא מספר כי הוא שם לב לדבר שהוא מעולם לא ראה לפני כן - כשהוא הסיר את קריש הדם ממוחו של המטופל הוא הבחין בקרישי דם נוספים שנוצרים בזמן אמת מסביבו. יש לציין כי השבץ שממנו סבל המטופל בן ה-44 אופייני בעיקר לאנשים בגיל ממוצע של 74.
דיווחים על מקרים של שבץ בקרב אנשים צעירים ובגיל העמידה עולים במקומות שונים בארה"ב. הם אמנם מקרים מעטים, אך הם מספקים הצצה מעמיקה יותר להבנה של אופן פעולת נגיף הקורונה. כעת נראה שמדובר בנגיף שלא "רק" פוגע בריאות ובמערכת הנשימה - אלא גם יכול לעשות נזקים משמעותיים נוספים בגוף. רק לאחרונה דווח על ראיות לכך שנגיף הקורונה יכול לפגוע בכלי דם בגוף - לא רק בריאות.
שבץ הוא אירוע חירום רפואי - הפרעה פתאומית בתפקוד המוח שנוצרת כתוצאה מבעיה בזרימת הדם למוח. הוא יכול להיגרם מסיבות שונות, מבעיות בלב, עורקים חסומים ואף כתוצאה משימוש בסמים. חוקרים רבים משערים כי מקרי השבץ בקרב חולי קורונה עשויים להיות תוצאה ישירה של בעיות בדם המובילות להיווצרות של קרישי דם בחלק מהמטופלים. קרישי דם שנוצרים בגוף יכולים "לטייל בו" ולהגיע לריאות (ואז נגרם תסחיף ריאתי, גורם מוות ידוע כתוצאה מקורונה). קרישי דם יכולים גם להגיע ללב ולמוח - ולגרום לשבץ.
"ראינו גם מקרים של מטופלים בשנות ה-30 לחייהם שסבלו משבץ בעקבות הקורונה וזה היה מפתיע במיוחד", אמר רוברט סטיוונס, רופא בטיפול נמרץ בבית החולים ג'ונס הופקינס בבולטימור.
עוד על נגיף הקורונה:
>> רופאים צרפתים: מצאנו תסמינים חדשים לנגיף
>> כך ניו זילנד הצליחה למגר את הקורונה
>> "המגפה תדעך כמעט לגמרי בתוך שבועיים"
הסיבה לכך טרם ידועה
רופאים טרם הגיעו למסקנה חד משמעית בנוגע לסיבה שמטופלי קורונה סובלים משבץ, אך יש כמה השערות. שרי צ'ו, נוירולוגית ורופאה במחלקה לטיפול נמרץ במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג, טוענת כי קשה לדעת אם היווצרות קרישי דם במטופלי קורונה היא תוצאה של פגיעה ישירה של הנגיף בכלי דם או שמדובר בתופעת לוואי בעקבות תגובת המערכת החיסונית לנגיף הקורונה. "האם בזמן שהגוף מנסה להילחם בווירוס, המערכת החיסונית לבסוף פוגעת במוח?", שואלת צ'ו. כעת היא מנסה לענות על השאלות הללו בזמן שהיא בוחנת נתונים על חולי קורונה שסבלו מסיבוכים נוירולוגיים ב-17 מדינות בעולם.
קשה לדעת מה גורם לכך, אבל מומחים מדגישים את החשיבות של זיהוי תסמיני שבץ ופנייה לעזרה רפואית בהקדם, גם אם אתם צעירים בריאים בגילי 30-40 לחייכם. אישה בת 33 שסבלה מתסמיני שבץ (פגיעה בדיבור וחוסר תחושה בחלק מהפנים) וכלל לא ידעה שהיא גם נושאת את נגיף הקורונה (היא השתעלה וסבלה מכאבי ראש אך לא פנתה לבדיקה), נמנעה מלפנות לטיפול רפואי כיוון שחששה להידבק בנגיף. כשהיא פנתה לטיפול רפואי, זה כמעט היה מאוחר מדי - הרופאים מצאו שני קרישי דם במוחה. למרבה המזל, הם הצליחו להסיר אותם והמטופלת שוחררה מבית החולים בריאה. אך מקרה זה ממחיש שאסור להתעלם מתסמינים - גם מתסמיני קורונה וגם מתסמיני שבץ.
תסמיני שבץ כוללים:
- בעיות בהליכה
- חוסר תחושה פתאומי בפנים, ברגל, ביד - או בצד אחד של הגוף
- בעיות בדיבור
- קושי בראייה בעין אחת או בשתיהן
- כאב ראש חזק ופתאומי ללא כל סיבה נראית לעין
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (26.04.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.