חרף הסגר ולמרות מבצע החיסונים הנרחב, הקורונה עדיין ממשיכה להכות, והיא מתפשטת וגובה קורבנות רבים. בימים האחרונים התעורר שיח ברשתות החברתיות על אודות תרופה חדשה - "במלאניבימאב" (bamlanivimab) של חברת אלי לילי, הזמינה לשימוש בארץ, ולפי המחקר העדכני מתן הטיפול לחולים קלים עד בינוניים בתקופה של שלושת הימים הראשונים למחלה מוכיח ירידה משמעותית בסיכון לפניות לחדר מיון ואשפוז בקרב חולים עם גורמי סיכון. מבירור ראשוני שעשינו בנושא התברר כי למרות התועלת שהתרופה עשויה להביא, כיום היא משמשת קהל חולים מצומצם בלבד ואינה זמינה לשימוש במסגרת קהילתית.

מדינת ישראל רשמה את התרופה ברישום חירום בחודש ינואר, לאחר שעברה אישור חירום של מנהל המזון והתרופות האמריקאי,(FDA)   אולם אף שהוזמנו 400 מנות על ידי משרד הבריאות, כמעט כל המנות שוכבות על המדף.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הזיהומולוג ד"ר שמואל שוהם החל לחקור את השפעת הנוגדן שבתרופה זו עוד לפני שהקורונה התפרצה. הוא וחבריו למחקר אספו רקמת פלזמה מחולי שפעת, וכשהקורונה הגיעה הם ניסו את התרופה כטיפול נגדה. "הנוגדן שניתן לחולים דרך הווריד באופן חד פעמי פועל נגד חלבון הספייק של הקורונה, ומנסה להחליש או לנטרל אותו בקרב חולי קורונה עם מחלות רקע במצב קל עד בינוני בשלושת הימים הראשונים למחלה", הוא מסביר.

ד"ר מייקל אברהמי, המנהל הרפואי של אלי לילי בישראל, מציין כי Bamlanivimab מיועדת לטיפול בחולים שאובחנו כסובלים מקורונה, שאינם מאושפזים, עם מחלה קלה עד בינונית, בעלי גורמי סיכון להתפתחות מחלה קשה וסיבוכים. "על פי מחקר הBLAZE1- שהתפרסם לאחרונה בנושא, הטיפול בנוגדנים אלה מוביל להפחתה משמעותית - מעל 70% בשיעור האשפוזים של חולים אלה, עם הטבה משמעותית בתסמיני המחלה. עובדות אלו מחזקות את השערתנו כי טיפול בנוגדנים מנטרלים הוא אפשרות חשובה עבור חולים הנלחמים בנגיף זה", הוא אומר.

צוות מכון דיאליזה בית חולים מאיר (צילום: צוות מכון דיאליזה בית חולים מאיר)
נורית סגנית מנהל הסיעוד מכינה ונותנת את התרופה לחולה הראשונה | צילום: צוות מכון דיאליזה בית חולים מאיר

אף שהתרופה יכולה כאמור להציל מאות חולים מאומתים לקורונה המוגדרים בקבוצת סיכון, משרד הבריאות החליט כי התרופה תינתן בשלב הראשון לחולי דיאליזה ולמושתלי איברים שנמצאו חיוביים לנגיף בלבד. ב-12 בינואר הוציא המשרד הנחיות למתן טיפול בחולי קורונה קלים עד בינוניים באמצעות הנוגדן. הנחיות אלה מיועדות עבור מנהלי בתי החולים, מכוני דיאליזה ומנהלי בתי מרקחת בבתי החולים - אך קופות החולים לא קיבלו הנחיות בנושא.

"ארה"ב רכשה 4.5 מיליון יחידות, ועשרות מרכזי עירוי נפתחו בארצות הברית לטובת מתן התרופה. גם גרמניה הזמינה מלאי ב-400 מיליון יורו"

ברוך ליברמן, מנכל "חברים לרפואה"

ברוך ליברמן, מנכ"ל "חברים לרפואה", ארגון המסייע לחולים במצוקה, טוען כי ארה"ב רכשה 4.5 מיליון יחידות, ועשרות מרכזי עירוי נפתחו בארצות הברית לטובת מתן התרופה. לדבריו, גם גרמניה הזמינה מלאי ב-400 מיליון יורו. "אי אפשר לקנות את התרופה באופן פרטי כי היא עדיין במחקר, ולכן רק המדינה רשאית לקנות ולתת אותה לגורמים המוסמכים והם שייתנו אותה למטופלים באמצעות הרופאים", הוא אומר.

לאור התוצאות החיוביות שהראתה התרופה עד כה, נשאלת השאלה מדוע בינתיים נעשה בה שימוש מוגבל בלבד בארץ. ד"ר שוהם מודה שמדובר בעניין לוגיסטי לא פשוט, היות שמדובר בתרופה הניתנת בעירוי, אך לדעתו המאמץ שווה את התוצאה. "זה נכון שיידרש לא מעט כסף ומאמץ כדי לגרום לכך שהתרופה תהיה זמינה ליותר חולים, אך מכיוון שיעילות התרופה גדולה, אני מאמין שנוכל למנוע לא מעט אשפוזים ומקרי מוות ונראה לי שזה בהחלט ישתלם". 

"צריך להמשיך לבחון את התוצאות, לנתח את הנתונים ורק אז נוכל להיות יותר חכמים"

"מאז שהמגיפה התפרצה בארץ, אנחנו עדים לחולי דיאליזה רבים שנדבקים בקורונה", מציינת  ד"ר קרן כהן חגי, רופאה בכירה במכון הנפרולוגי. "אולם שום דבר לא הכין אותנו לגל הנוכחי, שבו רואים מקרים קשים ומורכבים, וגם יותר חולים צעירים במצב קשה. אנחנו רואים חולי דיאליזה שלא היו אמורים למות אלמלא חלו בקורונה וזה מאוד מתסכל ועצוב. לנוכח הנתונים הקשים, ולאור המחקר שנעשה בנושא השימוש במלאניבימאב, החלטנו במאיר לאפשר לחולי דיאליזה רלוונטיים לקבל אותה במקרים מסוימים בהתאם להנחיות שקיבלנו ממשרד הבריאות".

"נכון שיידרש לא מעט כסף ומאמץ כדי לגרום לכך שהתרופה תהיה זמינה ליותר חולים, אך מכיוון שיעילות התרופה גדולה, אני מאמין שנוכל למנוע לא מעט אשפוזים ומקרי מוות ונראה לי שזה בהחלט ישתלם"

הזיהומולוג ד"ר שמואל שוהם

 

ד"ר כהן חגי מציינת שבינתיים שתי חולות כבר קיבלו את הטיפול במכון הדיאליזה של בית חולים מאיר, והן אכן החלימו מהקורונה ללא סיבוכים של דלקת ריאות וללא כל תופעות לוואי. "אמנם בינתיים לא הצטברו עבודות רבות ואין הרבה ניסיון בשימוש בתרופה, אבל הרגשנו שאין לנו הרבה מה להפסיד פה". 

במלאניבימאב (צילום: באדיבות חברת אילי לילי)
התרופה במלאניבימאב | צילום: באדיבות חברת אילי לילי

ומה לגבי העובדה שכבר קיים חיסון זמין ויעיל?

"ראשית, מכיוון שמדובר בחולים שכבר נדבקו בקורונה, החיסון לא רלוונטי להם. שנית, הניסיון שלנו עם חיסונים אחרים לימד אותנו שחולי דיאליזה מחוסנים לא תמיד מצליחים לפתח נוגדנים כמו שאר האוכלוסייה, בגלל הכשל החיסוני שממנו הם סובלים. התרופה הזאת בעצם מאפשרת להם לקבל את הנוגדנים המוכנים. כלומר, במקום חיסון שמכיל אנטיגן שגורם באופן עקיף לפיתוח נוגדנים למחלה, כאן אנחנו מעניקים להם תוצר מוגמר – את הנוגדנים עצמם, שבעזרתם מערכת החיסון נקשרת לווירוס ומשמידה אותו".

עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון לקורונה: הסיבה שכואב לכם במקום ההזרקה
>> 29 מתים: המדינה שהצליחה להשתלט על הקורונה
>> הוכח: התבלין הזה עוזר לשריפת שומן בגוף

את מבינה מדוע החליטו במשרד הבריאות לאפשר רק לחולים ספציפיים לקבל את הטיפול?

"ראשית, מדובר בתרופה מאוד יקרה שעלותה כאלפי שקלים לכל מנה. במידה מסוימת אני מבינה את הבחירה לאפשר לחולים שנמצאים בסיכון גבוה להתדרדרות המחלה לקבל את התרופה, משום שהמאגר מוגבל. אני חושבת שהקורונה לימדה אותנו להיות צנועים יותר מבחינת ציפיות. לכן, למרות האופטימיות מתוצאות המחקר, צריך לזכור שעדיין מדובר בתוצאות ראשוניות ושבסך הכל מדובר בתרופה שנוסתה על מאות בני אדם בעולם בלבד.

"אני חושבת שצריך להמשיך לבחון את התוצאות, לנתח את הנתונים ורק אז נוכל להיות יותר חכמים. עם זאת, אני חושבת שכל בית חולים בארץ צריך להכיר את האופציה הזאת, ולהציע אותה כשזה מתאפשר, בייחוד לחולים שנמצאים בסיכון גבוה לתחלואה קשה ולתמותה כמו חולי דיאליזה. אני מקווה מאוד שהניסיון הטוב שחווינו עם התרופה בינתיים ימשיך ושחולים נוספים יוכלו ליהנות מיתרונותיה".

"מדובר בתרופה מאוד יקרה שעלותה כאלפי שקלים למנה. במידה מסוימת אני מבינה את הבחירה לאפשר לחולים שנמצאים בסיכון גבוה לקבל אותה, משום שהמאגר מוגבל. עם זאת, אני חושבת שכל בית חולים בארץ צריך להכיר את האופציה הזאת, ולהציע אותה כשזה מתאפשר"

ד"ר קרן כהן חגי

מנכ״ל הדסה פרופ׳ זאב רוטשטיין: "אני תומך בשימוש בתרופות מהסוג הזה, או במונקלונל אנטיבודיס, או באנטיבודיס, אך ההחלטה באשר לשימוש נתונה בידי הרופא המטפל בלבד".

נציין כי התרופה הנוספת המבוססת נוגדנים (של חברת קמהדע) מבוססת על נוגדני מחלימים, תרופה שניתנת במסגרת ניסיונית בבתי חולים, לעומת התרופה המדוברת המבוססת על נוגדני מעבדה. בהדסה, כך נמסר, טופלו בבמלאניבימאב כמה חולים, וההחלטה היתה לא להמשיך, ככל הנראה משום שהתרופה מיועדת לחולים קלים יותר מאלה שמגיעים אליהם. 

אלי ביר, מנכ"ל איחוד הצלה מוסיף: "אני מאוד מקווה שקופות החולים יירתמו מיידית למיזם של הדסה ואיחוד הצלה במתן תרופה זו, שללא ספק תציל הרבה חיים, ואנחנו באיחוד הצלה נירתם לעזור כדי למנוע התדרדרות של חולים קלים לקשים".  

* תגובת משרד הבריאות לפניכם. לשאלותינו - כמה חולים טופלו עד כה; בכמה בתי חולים; מה התוצאות; ומדוע התרופה אינה זמינה במסגרת קופות החולים - עדיין לא התקבלו תשובות. 

ממשרד הבריאות נמסר: "הטיפול בנוגדן Bamlanivimab מיועד לחולים קלים עד בינוניים עם גורמי סיכון עד ליום ה-10 למחלתם. בתקופה זו החולה הינו מדבק ביותר, ונמצא בבידוד בית. אורכו של משך מתן הטיפול כ-3 שעות והוא מצריך היערכות מוקדמת, תוך זיהוי ומיון המטופלים בהתאם לשיקול דעת רפואי.

"על פי החלטת משרד הבריאות הטיפול ניתן במלר"דים של בתי החולים עבור חולים שזוהו במיון בית החולים ועדיין אינם מאושפזים, ושניתן לתת להם טיפול ולשחררם הביתה. הטיפול זמין לכל בית חולים המעוניין לטפל בו, עד כה נשלח לכ-15 בתי חולים. בנוסף, מערך הטיפול הגריאטרי נערך בימים אלה להכנסת הטיפול גם במרג"ים לחולים בקבוצות סיכון. יש לזכור כי מדובר על טיפול חדשני, שיש לגביו ניסיון מצומצם בשלב זה. אנו צופים כי עם התרחבות ההתנסות בארץ על ידי הצוותים הרפואיים יתרחב השימוש בתכשיר".