אחוז התמותה הנמוך בגרמניה ביחס למדינות אחרות באירופה שהקורונה הכתה בהם חזק גורמת למומחים לתהות – מה המדינה עשתה אחרת או האם ישנן נסיבות מיוחדות כלשהן שגרמו לכך? נכון לעכשיו, בגרמניה אחוז התמותה הנמוך ביותר מבין 10 המדינות שנפגעו הכי הרבה מנגיף הקורונה.
מצד אחד, יש הטוענים כי המספרים בגרמניה משקפים תמונת מצב מדויקת יותר של האיום מנגיף הקורונה, אך מנגד, ישנם מומחים הסבורים כי ייתכן שאיסוף הנתונים שם נעשה באופן שונה ולא משקף היטב את המציאות בגרמניה. אז איך זה שאחוז התמותה בגרמניה נשאר כה נמוך? הנה כל התאוריות האפשריות.
לפי הנתונים במפת הקורונה העולמית של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, עד היום (א') נרשמו 23,129 מקרי קורונה בגרמניה – ו-93 מתים בלבד. לשם ההשוואה, באיטליה ישנם כ-53,500 מקרים ו-4,825 מתים. בספרד, נרשמו 28,572 נדבקים ו-1,753 קורבנות של הנגיף ובאנגליה – 5,018 מקרים ו-243 מתים. כלומר, אחוז התמותה בגרמניה עומד על כ-0.3 אחוזים, בהשוואה ל-9 אחוזים באיטליה ו-4.6 אחוז באנגליה.
עובדה מעניינת לגבי ההשוואה בין גרמניה לבין איטליה היא ששתיהן נחשבות למדינות עם האחוז הגבוה ביותר של תושבים מעל גיל 65 באירופה. לפי אינדקס הבריאות העולמי של חברת בלומברג, האיטלקים מנהלים אורח חיים בריא יותר מהגרמנים. לותר וילר, נשיא מכון רוברט קוך, מכון מחקר ממשלתי-פדרלי לבקרת מחלות ומניעתן בגרמניה, טוען כי בטווח הרחוק ככל הנראה שלא יהיה פער משמעותי באחוז התמותה בין איטליה וגרמניה.
עוד על נגיף הקורונה:
>> אז מה הבידוד החברתי הזה יכול לעשות לנו?
>> "הקורונה היא סתם מגפה עם יחסי ציבור"
>> האם זו הסיבה שהקורונה היכתה חזק באיטליה?
יותר בדיקות נעשו בשלבים התחלתיים
"יתרון אחד שיש לגרמניה הוא שהתחלנו לבצע מעקב הדבקה מקצועי כבר במקרים הראשונים שדווחו", אומרת ד"ר מרילין אדו, ראש המחלקה לזיהומים במרכז הרפואי של אוניברסיטת המבורג. "זה קנה לנו זמן ואפשר לנו להכין את המרפאות לסערה המתקרבת". כיוון שגרמניה התחילה לבצע בדיקות גם בקרב אנשים שהראו תסמינים קלים בשלב התחלתי, ייתכן שמספר הנדבקים המדווחים שם הוא יותר מדויק ומשקף תמונת מצב מדויקת יותר להתפשטות הנגיף.
לפי דיווחים רשמיים של הרשויות בגרמניה, למדינה יש יכולת לבצע כ-12 אלף בדיקות קורונה ביום, אך וילר טוען כי גרמניה מסוגלת לבצע 160 אלף בדיקות בשבוע. הרבה אנשים שנבדקו בגרמניה בשלב ההתחלתי היו צעירים ובריאים, רבים מהם חזרו מחופשות סקי באוסטריה ובאיטליה, מה שעשוי גם כן להסביר את אחוז התמותה הנמוך. "אני מניח שהרבה צעירים איטלקים נדבקים או נדבקו בלי להראות תסמינים. מה שמסביר את אחוז התמותה הלכאורה גבוה יותר באיטליה", מסביר כריסטיאן דרוסטן, וירולוג בבית חולים בברלין שהתראיין לתקשורת המקומית. הוא מוסיף כי לדעתו בקרוב נראה יותר מקרים בגרמניה, כיוון שככל שהזמן עובר, נדרשות יותר בדיקות ונעשה קשה יותר לעקוב אחר כל הנדבקים. "זה ייראה כאילו הווירוס נעשה מסוכן יותר", כלומר זה כביכול ייראה כמו החמרה של המצב אבל זה למעשה יהיה עיוות סטטיסטי. "זה רק ישקף מה שכבר התחיל לקרות: אנחנו מפספסים יותר ויותר הידבקויות".
סיבה נוספת למספרים הנמוכים בגרמניה עשויה להיות הצורה שבה נאספים הנתונים בגרמניה. בשונה מאיטליה, לא נעשות בגרמניה בדיקות קורונה לאחר המוות. לפי הרשויות בגרמניה, יש להם יכולת לבצע בדיקת קורונה לאחר המוות, אך נכון לעכשיו, זה לא קורה, לפחות לא בסדר גודל ארצי. כתוצאה מכך, ייתכן שישנם אנשים שמתו מנגיף הקורונה בביתם לפני שהספיקו לעבור את הבדיקה – ולכן הם למעשה לא נכללים בספירת הקורבנות בגרמניה. עם זאת, ישנם מומחים הטוענים כי ככל הנראה שמספר המקרים הלא מדווחים בגרמניה הוא לא משמעותי וככל הנראה לא ישנה בהרבה את הסטטיסטיקה.