אובדן חוש הטעם והריח הם חלק מהתסמינים האופייניים לנגיף הקורונה. למרות שהם נחשבים לתסמינים שחולפים אחרי ההחלמה, עבור מטופלים מסוימים, הפגיעה בחוש הטעם והריח נמשכת זמן רב לאחר שהחלימו מהנגיף. לאחרונה יותר ויותר מחלימי קורונה מדווחים כי הם סובלים מתופעה ביזארית, שגורמת לשיבוש בחוש הטעם והריח, כך שריחות מסוימים יכולים להריח אחרת מהרגיל וכך גם טעמים.
"השמפו האהוב עליי עכשיו מריח כמו הדבר הכי דוחה בעולם", מספרת קייט מק'הנרי, בראיון ל-BBC. מק'הנרי בת ה-37 מצ'שייר חלתה בקורונה בחודש מרץ ולא הייתה מסוגלת להריח בכלל במשך ארבעה שבועות. באמצע חודש יוני, אחרי שכבר החלימה, החושים שלה החלו לחזור, אך חלק מהטעמים היו מאוד מוזרים וריחות השתנו ונעשו בלתי נסבלים עבורה, "מזעזעים, כימיים", היא מציינת. מק'הנרי מספרת שגם מי ברז מעוררים אצלה ריח מאוד לא נעים, מה שהופך כעת כל מקלחת לחוויה מאוד לא נעימה.
"אני אוהבת ארוחות נחמדות, לצאת למסעדות, לצאת לשתות עם חברים, אבל עכשיו כל זה נעלם. לבשר יש טעם של דלק ולפרוסקו יש טעם של תפוחים רקובים", היא מספרת. מאז היא ירדה משמעותית במשקל, היא סובלת מחרדה ואינה מסוגלת ליהנות מאכילה, שתייה או מפגשים חברתיים. "ההשלכות שהיו לזה על חיי הן עצומות ואני מפחדת שאני אתקע כך לנצח".
מק'הנרי היא לא חולת הקורונה היחידה שמדווחת על תופעה זו לאחר ההחלמה. כמות מחלימי הקורונה שדיווחו עד כה כי הם סובלים ממנה אמנם אינה ידועה, אך משערים כי ככל הנראה שמדובר במאות אלפים.
"לא הייתי מאחלת את זה לאויביי הגדולים ביותר"
תופעה ביזארית זו נקראת פרוסמיה והיא יכולה לקרות בקרב חולי קורונה שחוו אובדן חוש טעם וריח. אובדן חוש הטעם והריח קורה בשל נזק עצבי באף, הנגרם על ידי נגיף הקורונה. כשאותם מטופלים מתאוששים מהנגיף והתאים העצביים מתחדשים – זה יכול להוביל לפרוסמיה, מצב שבו המוח לא מצליח לזהות כמו שצריך טעמים וריחות. תופעה זו לרוב מתרחשת במקרים של הצטננות, בעיות בסינוסים ופגיעות ראש. במקרים רבים אנשים שסובלים מתופעה זו מדווחים כי הם מריחים באופן תמידי ריח של שרוף, ריח של עשן סיגריות או ריח של בשר רקוב. במקרים חמורים, ריחות אלו יכולים לגרום לבחילות והקאות.
למרות שפרוסמיה נחשבת למעין תופעת לוואי שקורית בזמן שחוש הטעם והריח מתאוששים, ישנם מחלימי קורונה שנשארים במצב זה במשך זמן רב. פסקאל הסטר מלידס, מספרת שהטעם של משחת השיניים שלה השתנה והוא נעשה כימי ובלתי נסבל ברמה שהיא נאלצת כעת לצחצח שיניים עם מלח. "יש דברים שהם יותר נסבלים מאחרים", מסבירה פסקל בת ה-34 בראיון ל-BBC. "קפה, בצל ושום הם הגרועים ביותר". היא מוסיפה כי אובדן חוש הריח היה אתגר נפשי קשה, אך הפרוסמיה אף קשה יותר. "לא הייתי מאחלת את זה לאויביי הגדולים ביותר".
עוד ב-mako בריאות:
>> תופעת לוואי יוצאת דופן בקרב חולי קורונה
>> חוקרים: זה הסדר שבו מופיעים תסמיני הקורונה
>> עושים פיפי לפני שיוצאים מהבית? טעות גדולה
פרופ' קלייר הופקינס, נשיאת האגודה הבריטית לרינולוגיה (רפואת אף וסינוסים), טוענת כי הסברה שאובדן חוש הריח הוא רק זמני, היא מוטעית. "כן, יש סיכוי טוב להחלמה, אבל יש המון אנשים שיאבדו את חוש הריח שלהם למשך זמן רב". לדבריה, לחוש הריח יש תפקיד חשוב בזיכרון, במצב הריח וברגשות שלנו ולכן אלו שסובלים מבעיות בחוש הריח מתארים תחושות של בדידות. פרוסמיה לא ניתנת לטיפול, רק במקרים קיצוניים, שבהם נותנים למטופלים תרופה אנטי-אפילפטית.
כעת פרופ' הופקינס פועלת יחד עם שירותי הבריאות בבריטניה כדי להעלות את המודעות של צוותי רפואה למצב זה וכדי לעזור לספק מענה למחלימי קורונה שסובלים מזה ומרגישים לבדם במערכה.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (31.08.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.