במהלך סוף השבוע הפנתה כתבה ב"בלומברג" אצבע מאשימה כלפי ישראל, על כך שבמדינה לא נעשה שימוש בכ-100 אלף מנות חיסון שסיפקה עבורה מודרנה, בזמן שמדינות רבות אחרות פועלות מסביב לשעון בכדי להשיג אספקת חיסונים מיידית. בשל ההסכם של ישראל מול פייזר, בישראל - המובילה בשיעור מתחסנים לנפש - ישנו היצע חיסונים גדול מהביקוש, ולמרות זאת, כך לפי "בלומברג", ישראל לא מעבירה את מנות החיסון של מודנה לפלסטינים, ומעדיפה לשמור אותן במחסן.
מדוע, אם כן, לא משתמשת ישראל במנות החיסון של מודרנה המצויות במחסנים? ראשית כול, מדובר בכמות מצומצמת; 100 אלף החיסונים שנשלחו לישראל סופקו לשם בדיקה של המערכת הלוגיסטית, ו"תרגול" השימוש בחיסון בקנה מידה קטן. מאידך, בעת הזו ישראל אכן נהנית מאספקה שוטפת של חיסוני פייזר, באופן שמאפשר לה לחסן בני אדם רבים בשיטה דומה, מבלי להכביד תפעולית על המערכת. לכן, נכון לעת הזו הוקצו מנות החיסון של מודרנה בחלקן למערכת הביטחון ולצוותים רפואיים ברשות הפלסטינית.
מדובר באלפים בודדים, ומרבית המנות עדיין אינן בשימוש. מרבית מנות החיסון של מודרנה ימתינו כמלאי עתודה מיידי למקרה של צורך בלתי צפוי להתמודד עם תקלות במערך החיסון הנוכחי, או לגל חיסונים של מודרנה, שיחליף בהמשך את חיסוני פייזר. לפי ההסכם, במרץ יתחילו להגיע לארץ כמויות גדולות של מנות חיסון של חברת מודרנה, בכמה פעימות משמעותיות, עד למימוש מלוא ההסכם - 6 מיליון מנות חיסון ל-3 מיליון בני אדם.
ואמנם, בשל ההסכם שנחתם מול פייזר, גורם במשרד הבריאות מעריך כי "לישראל אין צורך דחוף במנות החיסון הללו, ולכן בשלב זה אין דחף משמעותי לממש את ההזמנה, ומדינות אחרות יוכלו ליהנות מאספקה מוקדמת יותר, בהתאם לצורך". לפי ההסכם, מי שמתזמן את הגעת מנות החיסון החל משלב מימוש העסקה - היא המדינה, ולא חברת התרופות. לכן, קצב ההגעה של מנות החיסון תלוי בצרכים המקומיים, כפי שיגדיר אותם משרד הבריאות.
תחכה שיהיה צורך בהם
בשלב זה, קיימות מספר אפשרויות - האספקה השוטפת של פייזר תיפסק, והאוכלוסייה שלא תתחסן עד מרץ תקבל את החיסון של מודרנה, שיגיע לארץ בכמויות גדולות. האפשרות האחרת היא שישראל תדחה את אספקת החיסונים עד אשר יתברר הצורך בהם, ואם לא יהיה כל צורך - תוכל למכור אותם דרך מודרנה למדינה אחרת.
גורם בכיר לשעבר במערכת הבריאות מעריך כי גם בהמשך, יהיה לישראל צורך משמעותי במנות החיסון שרכשה ממודרנה. ייתכן כי בעתיד הקרוב יתקבל אור ירוק לחיסון גילאי 12-16, והורדת רף הגיל של המחוסנים יוביל לצורך של ישראל במנות החיסון שנרכשו ממודרנה, עבור חיסון רחב של שכבות הגיל הצעירות.
הערכה נוספת נוגעת לכך שייתכן כי גם בשנה הבאה ייאלצו המדינות לחסן את אוכלוסייתן נגד קורונה בחיסון תקופתי נוסף, שכן המחלה לא תמוגר ולא ברור בשלב זה מהו פרק זמן ההגנה שמספקים החיסונים. בשלב זה, לא ידוע האם יהיה ניתן "לערבב" בין מנות החיסון של החברות השונות, ולהשתמש בחיסוני מודרנה גם למחוסני פייזר, כשם שנהוג במערך חיסוני השפעת (ייתכן כי בכל שנה יקבל מחוסן מנת חיסון של חברה שונה), והחברות עצמן בודקות את הנושא.
מדענים העריכו כי ישנו צורך לחסן 70%-90% מהאוכלוסייה נגד נגיף הקורונה כדי להגיע לחסינות עדר, במיוחד נוכח התפשטות הווריאנטים. כדי להשיג את מטרת חיסון העדר, בישראל כמו בעולם, ישנו צורך לחסן גם ילדים צעירים יותר. בימים האחרונים החלו פייזר ומודרנה, לבדוק את בטיחות החיסון בקרב ילדים. החיסון של פייזר ומודרנה נבדק בשלב זה על ילדים בני 12 ומעלה, ותוצאותיו צפויות להתפרסם עד חודשי הקיץ. ככל הידוע בשלב זה, תחלואת הקורונה נפוצה ומשפיעה פחות בקרב אוכלוסיות הגיל הצעירות, אך אם תוצאות הניסוי בשכבות הגיל הבוגרות יוכרז כהצלחה, בהמשך ייבדקו חלק מהחברות את השפעת החיסון גם על גילאי 11-5. ביום שישי הודיעה גם אסטרה זנקה שתבדוק את בטיחות החיסון בילדים, בקרב קבוצת גיל רחבה יותר - 6 עד 17.