עלייה חדה בשיעור ההדבקות החוזרות בקורונה מאז הופעת גל האומיקרון בחודש דצמבר 2021, ועד היום. רוב המקרים בקרב אלו שלא חוסנו 3 פעמים. כך עולה מאנליזה שביצע מכון המחקר של לאומית שירותי בריאות, בראשותו של ד"ר אריאל ישראל.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מתוך כמאה אלף חולים שנדבקו מאז דצמבר 2021 ושדיווחו על כך לקופת החולים לאומית, עת הופיע זן האומיקרון בישראל, 11% מהם נדבקו כבר בעבר – כלומר, הייתה להם תשובה חיובית בעבר, יותר מ-90 יום לפני ההדבקה הנוכחית. לשם השוואה, רק 1.2% מבין החולים שנדבקו לפני דצמבר 2021, היו עם הדבקות חוזרות.
הרוב לא מחוסנים: מבין 10,649 החולים שסבלו מהדבקה חוזרת מאז דצמבר 2021, הרוב (55%) היו ללא חיסון כלל, 30% עשו חיסון אחד, ו-11% שני חיסונים. רק 4% היו מחוסנים שלוש פעמים או יותר.
על פי הנתונים, שיא שיעור ההדבקות החוזרות היה בחודש ינואר השנה, עם 13% מההדבקות שהיו הדבקות חוזרות. מאז שיעור ההדבקות החוזרות יציב סביב 9%. מבין 10,649 החולים שהודבקו בהדבקה חוזרת, כ-1.6% נזקקו לאשפוז.
כמה זמן מהדבקה להדבקה הבאה?
הזמן הממוצע בין ההדבקה הראשונה להדבקה החוזרת הוא שנה (365 ימים), ומחצית מההדבקות החוזרות קורות בין 319 יום ל469 יום מההדבקה הקודמת (זהו "הטווח בין הרבעון הראשון לשלישי"). הגיל הממוצע של מי שסבל מהדבקה חוזרת הוא 32, והוא דומה לגיל הממוצע של הנדבקים בפעם ראשונה.
על פי ד"ר אריאל ישראל, ישנם כמה פקטורים שיכולים להסביר את העלייה בתחלואה הנצפית לאחרונה: הזיכרון החיסוני יורד עם הזמן שעובר מאז ההדבקה הקודמת, ולכן ההגנה של מי שנדבק בעבר יורדת, מאידך הזנים החדשים שונים יותר מהזנים הקודמים וגם פיתחו מנגנוני התחמקות מהמערכת החיסונית.
שני הגורמים האלו כנראה תורמים ביחד לעליה בתחלואה, לצד השפעה של גורמים אנושיים כמו התרופפות בהקפדה על הוראות הבידוד והריחוק.