האם ה"טווינדמייה" - השילוב הקשה בין קורונה לשפעת - תכה בחורף הקרוב בעוצמה בעולם? החורף באוסטרליה, שנמצא כעת בעונת החורף, מהווה תחזית תחלואה של מחלות חורף עבור חצי הכדור הצפוני, ולפי מה שנראה כעת עתיד לעבור עלינו חורף לא קל בכלל.
אוסטרליה פתחה את עונת החורף הנוכחית עם זינוק במקרי השפעת לצד המשך העלייה במקרי הקורונה. החשש מ"טווינדמייה" לא התממש עד כה בשנתיים האחרונות בעיקר בשל ריחוק חברתי וחיסוניות גבוהה, אך כעת בשל החזרה לשגרה המומחים חוששים כי אוסטרליה מהווה סימן מדאיג לבאות גם בשאר העולם.
אוסטרליה, שעונת השפעת שלה נמשכת בדרך כלל מיוני עד ספטמבר, ראתה שנתיים רצופות של ירידה משמעותית במקרי השפעת אך לפי נתוני משרד הבריאות האוסטרלי, כ-90 אלף מקרים של שפעת דווחו השנה עד ה-5 ביוני. בכך, מקרי השפעת מאפילים על שיעורי השפעת של טרום המגפה. בנוסף, מאז אמצע אפריל המספר השבועי של המקרים עלה על הממוצע של 5 שנים. במקביל, מקרי הקורונה ממשיכים אף הם לטפס עם עלייה של 62 אחוזים מאז פברואר.
"זה היה צפוי לאור התחלואה הנמוכה של שפעת בשנתיים האחרונות כתוצאה משמירה על המסכות וכללי ההיגיינה שהובילה לחיסוניות נמוכה של הציבור ביחס לשנים שלפני", מסביר ד"ר אמיר עלימי, מומחה לרפואת ילדים במכבי שירותי בריאות. "לפי הנתונים שאנחנו רואים באוסטרליה שיש עלייה במקרי השפעת, חלקם גם מקרים לא קלים, אנחנו בהחלט לומדים על הזנים הספציפיים שגם יכולים להגיע בהמשך אלינו".
לדבריו, "נכון לעכשיו שאין הגבלות יחד עם הקורונה שעוד נמצאת והגלים שעוד עלולים להתפתח אנחנו יכולים לצפות בחורף הקרוב לעלייה משמעותית בתחלואה ובאשפוזים גם כתוצאה משפעת. שלושת האוכלוסיות בסיכון גבוה לחלות בשפעת וקורונה הן נשים בהריון, ילדים קטנים ואנשים עם מערכת חיסון חלשה – אלו במיוחד צריכים לתת את הדעת על שמירת היגיינה לצד החיסונים שהם צריכים לקבל הן לשפעת והן לגרסאות האומיקרון הספציפיות במידה ויהיו".
אך גם צריך לשים לב שגם אם תהיה עלייה בחורף היא כנראה תתבטא בעיקר בשפעת. "נכון שלגבי השפעת, אנחנו הרבה פעמים מסתכלים על מה קורה באוסטרליה ועוד כמה מדינות בניסיון לנבא מה יקרה אצלנו בסתיו הקרוב", מסביר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן וחבר הוועדה המייעצת לניסויים קליניים בחיסוני קורונה. "אנחנו גם יודעים שבגלל שהייתה פחות חשיפה לשפעת בשנתיים האחרונות, אז 'יש לנו חוב' מבחינה חיסונית כך שגם השנה (בדומה לשנה שעברה) צריך להתכונן לעונת שפעת מאתגרת.
"לגבי הקורונה, המצב שונה כי אין התייצבות עונתית של הקורונה, כלומר הקורונה לא מתחשבת בעונות וכפי שאצלנו יש את הזן ba.5 כך גם באוסטרליה וניו-זילנד. לסיכום, זה רלוונטי מבחינת השפעת ופחות מבחינת הקורונה כי היא מפושטת בכל העולם כמעט במקביל".
ד"ר אנדי פקוש, וירולוג בבית הספר לבריאות הציבור של ג'ונס הופקינס, עוקב אחרי שיעורי השפעת והקורונה באוסטרליה במשך חודשים ולדבריו יש שלוש מגמות בולטות ומטרידות:
- עונת השפעת האוסטרלית, הנמשכת בדרך כלל מיוני עד ספטמבר, התחילה השנה מוקדם בצורה יוצאת דופן (אפריל) וכבר הגיעה לשיא.
- עלייה מסיבית של מקרים - 187,431 זיהומים ו-113 מקרי מוות עד כה - מצביעה על כך שזני השפעת של השנה מסתובבים באופן נרחב בחצי הכדור הדרומי ואנשים שאין להם חסינות טבעית או חיסונים נדבקים. כאמור, מאז אמצע אפריל, מספר המקרים השבועי עבר את הממוצע של אוסטרליה במהלך 5 השנים האחרונות.
- עלייה במקרי הקורונה בעיקר בגלל גרסאות האומיקרון עם יותר מ-47,000 מקרים חדשים שדווחו בכל יום. כאמור, עלייה של 62% מאז פברואר.
Our last couple flu seasons have been quiet thanks to covid measures. Some epis have been worried that we are due for a bad flu year bc of a buildup of the susceptible population. Now Australia is having a notable season-- early, high peak and high burden in kids. pic.twitter.com/7ZD9ef4tbn