עד היום ניתנו בכל רחבי העולם כ-4.5 מיליארד מנות חיסון נגד נגיף הקורונה. המדינות המובילות במספר המחוסנים הן סין (שליש ממנות החיסון בעולם), הודו, האיחוד האירופי וארצות הברית עם יותר מ-350 מיליון מנות. קצב חלוקת החיסונים עומד על כ-40 מיליון מנות חיסון ביום, כך שאם הוא לא יעלה באופן משמעותי תידרש עוד קרוב לשנה לחסן את כל העולם. החישוב הזה לא כולל ילדים מתחת לגיל 12, שאינם מורשים עדיין להתחסן, מההבדלים בין החיסונים השונים ומתעלם מהאפשרות שחלק מהחיסונים ישמשו למתן מנה שלישית למחוסנים במדינות מערביות. כמו כן הוא מבוסס על ההנחה הבלתי סבירה שלא ניתקל באתגרים נוספים בדרך, כגון הופעת וריאנטים חדשים בעלי תכונות לא מוכרות. נותרה עוד עבודה רבה לעשות.
בשבוע שעבר הייתה ישראל המדינה הראשונה בעולם שאישרה למבוגרים מעל גיל 60 לקבל מנת חיסון שלישית, בתקווה לצמצם את היקף ההדבקות בקבוצת הגיל הזאת. אחרי שבוע מורט עצבים יש רמזים ראשונים ליעילות המהלך. רמז ראשון לכך הוא ירידה שנרשמה בשיעור הנדבקים המאומתים שחוסנו במנה שלישית לעומת מחוסנים בשתי מנות או לא מחוסנים, זו אינדיקציה מאוד ראשונית וייתכן גם שהיא מוטה עקב גורמים התנהגותיים, למשל האפשרות שאנשים שמיהרו לקבל מנה שלישית גם נוטים להיות זהירים יותר מאחרים.
הרמז השני הופיע בדמות עלייה משמעותית וצפויה בכמות הנוגדנים לקורונה בדמם של מאה אנשי צוות רפואי מעל גיל 60 בבית החולים שיבא שקיבלו את המנה השלישית. זה כמובן לא מפתיע כלל שמנת דחף גורמת לעלייה בנוגדנים,, ועדיין טוב שמראים שהיא אכן מתרחשת. בשבוע הבא יתווספו עוד נתונים על רמות הנוגדנים והתקווה היא שבקרוב נראה ירידה ניכרת בשיעור המחוסנים במנה שלישית שנדבקו בנגיף הקורונה. קבוצת הגיל הבאה בתור המועמדת לקבל חיסון שלישי היא של בני 40 ומעלה, ובקרוב יצטרך משרד הבריאות להכריע אם לאפשר גם להם לקבל מנה נוספת - זו החלטה לא פשוטה, בעיקר בשל מיעוט הראיות לפרוטוקול זה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
בינתיים נראה שישראל החליטה לעבוד לפי "המודל הבריטי", שכולל מינימום הגבלות ומקסימום חיסונים. בינתיים מספרי הנדבקים היומיים עולים בהתמדה, אך בהשוואה לגל הקודם בחורף נראה ששיעור החולים קשה והמתים נמוך בהרבה. נראה שבממשלה מקווים שהמצב אצלנו יתייצב, בדומה למה שנדמה שקרה בבריטניה (אם כי כבר יש שם חשש מהיפוך מגמה וצמיחה בתחלואה), ומוכנים להכיל אובדן חיי אדם כדי למנוע את הנזקים הכלכליים הנלווים להטלת הגבלות על הציבור. כמובן שאיש לא אומר כמה חיי אדם שווים משק מתפקד. נקווה שהתחלואה אכן תיבלם, אף על פי שנכון לעכשיו אין סימנים שמעידים על שינוי במגמה, ושללא צעדים למניעת הדבקות לא נגיע למצב שבו נזדקק בסופו של דבר לסגר נוסף.
ובינתיים בעולם
בארצות הברית קיבלו השבוע, באיחור ניכר, החלטה להמליץ לנשים בהיריון להתחסן נגד קורונה, מתוך הבנה שהחיסון בטוח לאימהות ולעוּבָּרים גם יחד ושהדבקה במחלה עלולה לסכן אותן ואת ההיריון. בישראל ההמלצה הזאת התקבלה כבר בפברואר, וכך גם בבריטניה ובמדינות נוספות.
השבוע התפרסמה טיוטת מחקר שבחן את יעילות החיסון של חברת מודרנה על משתתפי השלב השלישי של הניסויים הקליניים – שהמעקב אחריהם נמשך גם כעת. מדובר בחיסון כמעט זהה לחיסון של חברת פייזר, המופץ בישראל, ובאופן מעניין רמות הנוגדנים שנמדדו היו גבוהות יותר מאלה שהציגה פייזר ושיעור ההדבקות של מחוסנים היה נמוך יותר. אם הממצא יתברר כנכון, יתכן שזוהי שבירה ראשונה של השוויון בנתונים על תפקוד החיסונים של שתי החברות. נדע יותר כשיצטברו בחודשים הקרובים נתונים מהשטח, שיתקבלו ממדינות כמו ארצות הברית, שמחסנות את אזרחיהן בחיסונים של שתי החברות.
ולסיום, מקבץ חדשות רעות. אם תהיתם איך היה נראה מצבנו אלמלא החיסונים, תמונות שמגיעות מחדרי המתים באיראן על רקע גל התחלואה החמישי שחווים שם, ממחישות שיכול להיות הרבה יותר גרוע. בשבועות הקודמים כבר הראינו שמדינות שמתמודדות עם וריאנט דלתא בלי מעטפת ההגנה של החיסון חוות גלי תחלואה חמורים הרבה יותר ותמותה גבוהה מאוד לעומת מדינות מחוסנות.
דוגמה לכך היא אינדונזיה, שחווה גל תחלואה משמעותי, שמאופיין בכך שכשמינית מכלל הנדבקים הם ילדים – לא מפתיע בהתחשב בגיל הממוצע הצעיר של אוכלוסיית המדינה. מה שמטריד במיוחד הוא מספרם הגבוה של ילדים חולים שסובלים מסיבוכים, חלקם קטלניים. במהלך חודש יולי עלה קצב התמותה מהמחלה למספר מחריד של כמאה ילדים בשבוע. לא ברור אם הסיבה לזה היא רק השילוב בין כמות הנדבקים העצומה לאיכות הירודה של מערכת הבריאות האינדונזית, ובמקרה כזה עדיין מדובר בשיעור מתים נמוך מתוך כלל הנדבקים, או שמא כללי המשחק השתנו ויש לנו פה עסק עם וריאנט חדש שמסוכן יותר לילדים.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (12.08.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.