מבצעי החיסונים נמצאים בעיצומם במדינות שונות בעולם, חלקן הכריזו על הנחיות שונות למתן החיסונים, אך אצל רובן סדר העדיפויות דומה. קודם כל יש לחסן את קבוצות הגיל שבסיכון גבוה, צוותים רפואיים ואנשים בעלי מחלות רקע. אך קבוצת מומחים בתחום הפסיכיאטריה קוראת כעת להוסיף לרשימה גם קבוצה נוספת - אנשים הלוקים בהפרעות נפשיות חמורות.
לדבריהם, קבוצה זו נמצאת בסיכון גבוה באופן משמעותי לא רק להידבקות בנגיף, אלא גם לפיתוח תסמינים קשים ולתמותה. מחקרים שונים שנעשו בשנה האחרונה הראו קשר בין הפרעות נפשיות שונות לסיכון גבוה יותר ללקות בנגיף הקורונה. אך זוהי לא הסיבה היחידה שהמומחים מאמינים כי יש לתת עדיפות לקבוצה זו - אלא גם מכיוון שבמרבית הפעמים, אנשים הלוקים בהפרעות נפשיות הם פגיעים גם מבחינה סוציו-אקונומית.
במאמרם, שפורסם בכתב העת הרפואי The Lancet Psychiatry, הם הסבירו כי לרוב המונח "הפרעה נפשית קשה" משמש לתיאור סכיזופרניה, הפרעה דו-קוטבית ודיכאון קליני - אך מונח זה יכול גם לשמש לתיאור כל הפרעה נפשית שגורמת ללקות חמורה בתפקוד.
לדברי המומחים, שיעור התמותה גבוה יותר פי 2-3 בקרב אנשים הלוקים בהפרעה נפשית חמורה, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. בנוסף לכך, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, אנשים הלוקים בהפרעה נפשית חמורה הם בסבירות גבוהה יותר לסבול ממחלות פיזיות שונות, כמו עודף משקל, מחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2 והפרעות בנשימה. הם מוסיפים כי אף שיעור המעשנים בקרב קבוצה זו גבוה פי 2-3 בהשוואה לאנשים שאינם סובלים מהפרעות נפשיות, מה שכמובן גורם לנזק בריאותי וגם מציב אותם בסיכון גבוה יותר ללקות בקורונה.
עוד במאקו בריאות:
>> חושבים לוותר על החיסון השני? כדאי שתדעו את זה
>> האם החיסון לקורונה יכול לגרום לדלקת בשריר הלב?
>> תפסיקו עם המנהג הזה – ומערכת העיכול תודה לכם
מחקרים שונים הראו קשר בין הפרעות נפשיות שונות לנזקים בתפקוד המערכת החיסונית. ואם כל הנתונים הללו לא היו מספקים, אז אנשים הלוקים בהפרעות נפשיות נוטים לסבול גם מבעיות שינה, שאלה יכולות להוביל גם כן לתפקוד לקוי של המערכת החיסונית. למרות כל הממצאים הללו, נראה שאנשים הלוקים בהפרעות נפשיות לא נחשבים בשלב זה מבחינת גורמים רשמיים לקבוצת סיכון, ובטח שלא לכזו שראויה לקבל עדיפות במבצעי החיסונים. "אנשים עם הפרעות נפשיות חמורות צריכים להיות בעדיפות גבוהה בכל הנוגע להקצאת חיסונים", כתבו המומחים במאמרם.
בנוסף לכך, הם מציעים תוכנית שתאפשר לחסן את האוכלוסיות הללו ביעילות. הם בין היתר מדגישים את הצורך בהסברה על החיסונים באוכלוסיות הללו, כמו גם בשליחת הזמנות להגיע להתחסן. הם סבורים כי יש לוודא שאנשים שמטפלים באוכלוסיות הללו, כמו פסיכיאטרים ומטפלים - מעבירים הלאה למטופלים מידע עדכני על החיסונים. נראה כי יש דרכים רבות להוציא לפועל מבצע חיסונים שמתמקד באוכלוסיות הללו, השאלה היא האם יש מי שירים את הכפפה עבורם ויגרום לזה לקרות.
באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו להתחסן נגד קורונה:
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (11.02.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.