משרד הבריאות הודיע הבוקר (רביעי) כי מספר הנדבקים בנגיף הקורונה עלה ל-76, ולפי ההערכות מניין החולים צפוי לעלות במהלך היום. במשרד החמירו את ההנחיות לציבור וביקשו להימנע ככל האפשר מהגעה לאירועים שאינם בגדר חובה. כמו כן, מספר המשתתפים המותר באירוע הוגבל ל-2000 איש.
משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, התריע על העלייה הצפויה במספר הנדבקים: "אנחנו בטוחים שקצב הגידול יעלה בימים הקרובים, אבל זה לא אומר שאנחנו מאבדים שליטה", הסביר בר סימן טוב, "כל עוד נהיה במצב שבו נדע את מקור ההדבקה של החולים, אנחנו עדיין בשליטה. נקטנו צעדים קשים כדי להגיע לכך, אבל ייקח זמן עד שנצליח לבלום את הנגיף לחלוטין. הציבור לא צריך להיות בחרדה, אבל כן עירני ודרוך".
בר סימן טוב התייחס לביקורת שנשמעת כנגד המשרד, על כך שההנחיות לציבור אולי מחמירות מדי: "אולי אנחנו מקשים מדי, אבל מחיר הטעות הוא מאוד גדול. איטליה היא דוגמה למדינה שלא נקטה באמצעים וחוותה התפרצות אדירה. דרום קוריאה היא דוגמה למדינה שכן נקטה באמצעים מאוד קשים, יעילים וטובים, ואנחנו בהחלט מסתכלים ולומדים ממנה וגם ממדינות כמו סינגפור וטייוואן שעשו עבודה טובה בבלימת התחלואה".
מהו תרחיש האימה מבחינתכם?
"התרחיש המאוד קשה מבחינתנו הוא שמספר החולים יעלה במאות חולים חדשים מדי יום. אנחנו נוקטים בצעדים כל כך קשים לא כלאחר יד, אנחנו חושבים עליהם הרבה מאוד כדי להבטיח שאנחנו נוקטים במדיניות הנכונה. יש את האמירה המפורסמת שאומרת, שלפני שיש מגפה כל דבר שאתה עושה נראה היסטריה, אבל אחרי שהמגפה מתפרצת כל דבר שעשית נראה כמו פחות מדי. אני מעדיף להיות בהיערכות יתר ולעשות צעדים שהם אולי טיפה קשים מדי, כי מחיר הטעות של התפשטות נרחבת ותחלואה בהיקפים שמערכת הבריאות הישראלית לא תדע לתת להם מענה, הוא בעיניי חמור מאוד".
פורסם כי רכשתם 1000 מכשירי הנשמה חדשים.
"נכון, זה חלק מההיערכות. אנחנו לא רוצים להגיע למצב שבו נאמר לחולה שאין לנו מכונת הנשמה למרות שזה הסיוע שהוא צריך. לכן, אנחנו מצטיידים בהרבה מאוד דברים כדי להיות כמה שיותר מוכנים לאירוע הזה. המטרה שלנו היא, לא יודע בעוד כמה זמן, להסתכל אחורה ולהגיד שישראל התמודדה עם האירוע טוב יותר מהמדינות האחרות בעולם".
אם יהיו אלפי או עשרות אלפי חולים, אתה לא חושש שלא יהיו מספיק מכונות הנשמה ומיטות בטיפול נמרץ?
"בוודאי שכן, זה החשש הכי גדול שלנו. לכן אנחנו פועלים גם כדי לצמצם את מספר החולים, אבל גם כדי לפזר אותם על ציר הזמן. כלומר, שלא תהיה לנו מאסה של חולים בנקודת זמן מעבר ליכולת של המערכת לטפל בהם. אנחנו רוצים שכל חולה יוכל לקבל את הטיפול שהמערכת שלנו מסוגלת לתת לו. בשביל זה אנחנו צריכים את שיתוף הפעולה של הציבור, כדי שההתפשטות של המחלה תהיה כמה שיותר איטית".