מטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה הודיע הבוקר (רביעי) שבבדיקת ריצוף שהתקיימה בימים האחרונים, התגלו במדינת ישראל 2 מקרים של מאומתים מזן משולב של אומיקרון ושל הזן החדש BA.2. במשרד הבריאות אמרו שווריאנט זה לא התגלה עדיין בעולם. במקביל, ראש הממשלה נפתלי בנט יערוך היום (רביעי) דיון עם שר הבריאות ניצן הורוביץ ובכירי משרדו לנוכח העלייה בשיעורי ההדבקה במדינות שונות בעולם.
מאז החל לדעוך הגל החמישי, מקדם ההדבקה בישראל הספיק לרדת עד כ-0.6, אך מאז, בימים האחרונים, הוא עולה במתינות. כיום הוא כבר עומד על שיעור של 0.91, השיעור הכי גבוה מאז סוף ינואר. למה זה קורה ואיך זה קשור לזן BA.2 שמתפשט יותר ויותר בעולם?
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
כמעט מחצית ממדינות אירופה רשמו עליות במקרי הקורונה במהלך השבוע האחרון. בין המדינות עם העליות הגדולות ביותר נמצאות פינלנד, עם זינוק של 84%, שוויץ עם עלייה של 42% ובריטניה עם עלייה של 31%. גם אוסטריה, בלגיה, צרפת, גרמניה ואיטליה רשמו עלייה דו-ספרתית במקרי ההדבקה בשבוע האחרון.
המספרים שעולים ברחבי אירופה מנוגדים למגמות בארה"ב, שבה אחוזי המקרים היומיים, האשפוזים ומקרי המוות ממשיכים לרדת. מניין המתים היומי בארה"ב ירד ב-29% בשבועיים האחרונים. "בהחלט קיים סיכון שארה"ב עלולה להתמודד עם עלייה נוספת במקרים, כפי שאנחנו רואים באירופה", אמר ד"ר גאווין יאמי, פרופסור לבריאות גלובלית ומדיניות ציבורית באוניברסיטת דיוק. "יש לנו שיעורים נמוכים יותר של חיסונים בהשוואה למדינות רבות באירופה, כך שעלייה כאן יכולה להיות מתורגמת גם לעלייה באשפוזים".
מה עומד מאחורי שינוי המגמה? המומחים מעריכים כי התפשטות הגרסה BA.2 שככל הנראה מדבקת יותר, אחראית בין היתר למספרים הגבוהים. בגרמניה גורמים רשמיים דיווחו כי כמחצית מהמקרים החדשים הם של הגרסה החדשה. בבריטניה, BA.2 היוותה 57% מהמקרים באנגליה בשבוע האחרון של פברואר, לעומת רבע רק שבועיים קודם לכן. סקוטלנד רושמת ככל הנראה את השיעור הגבוה ביותר של התפשטות הגרסה החדשה עם שיעור של 85% מהמקרים. נתונים שפורסמו ביום רביעי שעבר הראו שמספר האנשים בבתי חולים במדינה עם קורונה הגיע לרמה הגבוהה ביותר מזה 13 חודשים. כמו כן דווח על השיעור הגבוה ביותר של מקרים חדשים מאז החלה הדגימה בסתיו 2020.
גם בארה"ב אפשר לראות את שיעורי ההתפשטות של הגרסה החדשה, גם אם היא עדיין לא מתורגמת לעלייה של כלל המקרים. הגרסה החדשה הוערכה בשיעור של כ-23.1% מגרסאות הקורונה המופצות בארה"ב, כך בהודעה של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) ביום שלישי. זאת לעומת כ-1 מתוך 10 מקרים חדשים רק שבוע לפני כן.
כל מה שאנחנו יודעים עד כה על BA.2:
מתי BA.2 התחיל להתפשט בעולם?
מדענים גילו לראשונה את האומיקרון בנובמבר, ומהר מאוד מצאו שלגרסה הזו יש 3 זנים שונים מבחינה גנטית עם מוטציות ייחודיות לכל זן. באותה תקופה, הנפוץ ביותר היה BA.1, שהתפשט במהירות ברחבי העולם. BA.1 היה אחראי כמעט במלואו לעלייה הגדולה של הגל החמישי בכל העולם. בתחילת 2022, גרסת BA.2 התחילה להימצא יותר ויותר וכאמור בימים האחרונים היא אף מתחילה לדחוק את הגרסה הראשונה במדינות רבות.
האם BA.2 מדבק יותר?
כל הגרסאות של אומיקרון מדבקות מאוד, אבל מספר מחקרים מצאו ש-BA.2 מועבר אפילו יותר מ-BA.1. בדנמרק, למשל, מדענים בחנו את קצב ההתפשטות של שתי הגרסאות במשקי בית. הם גילו שאנשים שנדבקו ב-BA.2 היו בסבירות גבוהה יותר להדביק אנשים שאיתם חלקו בית מאשר אלה עם BA.1. בבריטניה, חוקרים גילו שלקח פחות זמן בממוצע למישהו עם BA.2 להדביק אדם אחר, מה שעלול להאיץ עוד יותר את קצב ההתפשטות.
פרופסור אדריאן אסטרמן, אפידמיולוג לשעבר של ארגון הבריאות העולמי, הזהיר בטוויטר כי: "Omicron BA.2 מדבק בערך פי 1.4 מאשר BA.1. מהירות ההדבקה מציבה אותו די קרוב לחצבת, המחלה הכי מדבקת שאנחנו יודעים עליה".
Omicron BA.2 is about 1.4 times more infectious than BA.1. The basic reproduction number (R0) for BA.1 is about 8.2, making R0 for BA.2 about 12. This makes it pretty close to measles, the most contagious disease we know about.
האם החיסונים מגנים מפני BA.2?
אחד המאפיינים הבולטים ביותר של האומיקרון היה יכולתו להתחמק חלקית מהגנה על חיסונים. למרות זאת, החיסונים המשיכו להגן על אנשים מפני מחלות קשות, במיוחד אלה שקיבלו חיסוני בוסטר. אומיקרון גם הוכיח את עצמו כפחות חמור מאשר גרסאות אחרות, ועד כה נראה כי BA.2 אינו חמור יותר מהגרסה הקודמת.
חוקרים יפנים שהדביקו אוגרים בשתי הגרסאות מצאו ש-BA.2 גורם למחלה חמורה יותר. אבל לא ברור עד כמה זה רלוונטי ביחס לבני אדם. מנגד, חוקרים בריטיים מצאו כי זיהום BA.2 אינו נושא סיכון גבוה יותר לאשפוז מאשר BA.1.
האם מי שנדבק באומיקרון יכול להידבק שוב ב-BA.2?
ארגון הבריאות העולמי הודיע השבוע כי מחקרים ראשוניים מצביעים על כך שלכל מי שנדבק בוריאנט האומיקרון המקורי יש הגנה חזקה מפני הדבקה חוזרת בתת-הגרסה שלו BA.2. לעומת זאת, בדנמרק כבר הצליחו להוכיח בבדיקות של ריצוף גנטי שאנשים שנדבקו בעבר באומיקרון והחלימו, נדבקו שוב בווריאנט החדש BA2. בבדיקה הזו אובחנו כמה עשרות, וההערכה היא שהמספר האמיתי במדינה הוא גבוה הרבה יותר.
גם בישראל דווח על מקרים של הדבקה חוזרת. ד"ר טל ברוש, מרכז הצוות לטיפול במגפות של משרד הבריאות, אמר כי בישראל נצפתה הדבקה חוזרת – אנשים שנדבקו באומיקרון והחלימו, נדבקו גם בווריאנט BA2.