ליאן לסטר, אופטיקאי בן 37 מבריטניה נדבק בקורונה ונותר חיובי במשך למעלה משבעה חודשים, בהם נאלץ לשהות בבידוד בביתו, עד שחוסן בשני חיסונים של פייזר שהצליחו למגר את הנגיף. זו הפעם הראשונה שבה נעשה שימוש בחיסון כדי לטפל בנגיף ולא למנוע אותו. המקרה של לסטר תועד בכתב העת Journal of Clinical Immunology.
לסטר סובל מתסמונת ויסקוט–אולדריץ' (WAS), הפרעה תורשתית נדירה, המשפיעה על טסיות ותאי מערכת החיסון. הסובלים מהתסמונת רגישים יותר לזיהומים, יכולים לדמם בקלות רבה יותר ויש להם מערכת חיסונית מוחלשת שמקשה עליהם להישמר ממחלות זיהומיות אחרי שהם נדבקים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
במהלך הגל הראשון של המגפה, לסטר הצליח להישמר, אבל בדצמבר 2020 הוא נדבק. הוא סבל משורה של תסמינים קלאסיים, בהם אובדן קל של חוש הטעם והריח שהתפוגג תוך חודש. הרופאים ביקשו ממנו להמשיך ולהיבדק מכיוון שמערכת החיסון המוחלשת שלו פירושה שקיים סיכון שהוא יכול להמשיך להיות חיובי למשך זמן רב מהרגיל.
חודש אחרי חודש, בדיקה אחרי בדיקה חזרה חיובית. איאן נאלץ לוותר על עבודתו ולהישאר כל הזמן הזה בביתו בבידוד. "אנשים יחשבו שזו הייתה חופשה ארוכה, אבל אחרי שלושה חודשים זה כבר לא היה", סיפר איאן. "זה לאט לאט הפך לתא הכלא שלי, במיוחד כשהגיע הקיץ וההגבלות הוסרו עבור כל השאר, אפשר היה לראות משפחה וחברים מתחילים לחזור לחיים בחוץ, ועדיין קיבלתי את התוצאות החיוביות".
איאן החל לחוות שוב תסמינים אחרי שלושה חודשים שכללו עייפות, כאבי ראש, נדודי שינה וחזה תפוס. הוא גם התמודד עם קשיי ריכוז ועם הצטברות של רירית דביקה על ריאותיו. זה לא החמיר למצב של טיפול בבית חולים, אבל היה ברור שהגוף שלו לא לא מצליח להתנער בקלות מהנגיף. "חששתי שלעולם לא אצליח להיפטר מזה", סיפר.
מדענים ורופאים עקבו אחר הקרב בין הנגיף למערכת החיסון של איאן וגילו שלא מדובר רק בתסמינים של לונג קוביד אלא בזיהום ממושך. הם לא הצליחו למצוא נוגדנים שינטרלו את הנגיף, וזוהתה כמות מוגבלת בגוף של תאי T, שיכולים לתקוף את הנגיף.
בזמן שבבריטניה התחילו לחסן את האוכלוסיה, הוא לא יכול היה לקבל את החיסון כי הוא עדיין היה חיובי לקורונה. אבל מדענים מאוניברסיטת קרדיף החליטו על ניסוי יוצא דופן. הם יתנו לו שתי מנות של חיסון של פייזר בתקווה שזה יעזור למערכת החיסון שלו להתגונן מפני הנגיף.
ההבדל בגופו של איאן "היה כמו לילה ויום", אמר ד"ר מארק פונספורד מאוניברסיטת קרדיף. המנה הראשונה התחילה לבנות לו את החסינות, אבל נדרשה מנה שנייה כדי להגיע לנקודה שבה הגוף שלו יוכל להדוף את הנגיף. בדיקה שלילית באוגוסט אישרה סופית שהנגיף הוכחד, 218 ימים לאחר שזוהתה לראשונה.
איך החיסון הצליח למגר את הנגיף?
"הזיהום הזה התפרץ, אבל עם המערכת החיסונית [המוחלשת] שלו זה פשוט לא היה מספיק כדי להפעיל תגובה מספיקה כדי לנקות אותה", הסביר פרופ' סטיבן ג'ולס, מהמרכז לכשל חיסוני בבריטניה. "תהינו אם חיסונים יכולים לסייע בניקוי הנגיף על ידי עידוד תגובה חזקה של מערכת החיסון בגוף. החיסון באמת עשה הבדל עצום, בנוגדנים ובתאי T, וניצל וסחט כל טיפה אחרונה ממה שהמערכת החיסונית שלו יכלה לעשות".
לדברי הרופאים שעקבו אחרי המקרה, התוצאות מצביעות על כך שהחיסון יכול לשמש גם כדי לעזור למערכת החיסון אצל אנשים הסובלים ממערכת חיסון חלשה. ישנן תרופות אנטי-ויראליות כעת שלא היו זמינות כשאיאן לקה בקורונה, אבל יתכן שחיסונים יכולים להציע אפשרות זולה ועמידה יותר.