מבצע החיסונים בארץ אמנם מתקדם ביעילות, אך במקביל אנחנו גם בעיצומו של סגר שלישי מורחב והתחלואה עדיין נמצאת בשיאה. אנחנו יכולים כבר לראות את האור בקצה המנהרה, אבל במקביל עדיין לא יודעים מתי נוכל לחזור לשגרת הטרום-קורונה.
כעת מחקר חדש שפורסם בכתב העת Science מנסה לשער כיצד ייראה העולם בעתיד הקרוב, לאחר שיותר אנשים יחוסנו נגד נגיף הקורונה. לדברי החוקרים, ברגע שמרבית המבוגרים יהיו חסינים מפני הקורונה, בין שזה בשל חיסון או בשל הידבקות בנגיף והחלמה – הווירוס יהיה לא יותר מהצטננות רגילה.
המחקר מציע מודל המאפשר לחזות את השינויים הפוטנציאליים שיקרו הן מבחינת התפשטות הנגיף (כלומר ההדבקה) והן מבחינת חומרת המחלה שנגרמת בעקבות הנגיף. בעזרת פרמטרים אימונולוגיים ואפידמיולוגיים, חוקרים משערים כיצד הקורונה תהפוך להיות מחלה אנדמית (Endemic).
הדבקה בתוך אוכלוסייה תיחשב אנדמית כשהיא נשארת קבועה ברמה מסוימת באזור מסוים ללא הדבקות ממקורות חיצוניים (למשל אבעבועות רוח). כשהזיהום בנגיף מסוים לא דועך לחלוטין – אך גם מספר האנשים הנגועים לא גדל באופן אקספוננציאלי – אז הזיהום למעשה נשאר במצב אנדמי, כלומר מצב יציב שמאפשר שגרה. זיהומים שמתפרצים כמגפה, כמו נגיף הקורונה, יכולים להגיע למצב אנדמי, אך זה תלוי בגורמים שונים.
במהלך המחקר, החוקרים הסתכלו על שישה נגיפים שונים ממשפחת הקורונה – ארבעה שגורמים להצטננות רגילה ושניים שגורמים למחלה חמורה – SARS ו-MERS, במטרה להבין ולחזות את ההתפתחות העתידית של נגיף הקורונה הנוכחי.
החוקרים הסיקו, בין היתר, כי נגיף הקורונה יהיה נפוץ יותר בילדים מתחת לגיל 5 – וגם אז, במרבית המקרים המחלה תהיה דומה לצינון קל או אף תהיה א-סימפטומטית. הם ניתחו נתונים ממחקר קודם ומצאו כי ההדבקה הראשונה באחד מהנגיפים ממשפחת הקורונה הגורמים להצטננות קלה, מתרחשת בממוצע בין הגילים 3-5. לאחר מכן, אנשים יכולים להידבק בנגיפים הללו שוב ושוב, אך הם לרוב לא יחלו. בהתאם לכך, החוקרים הסיקו כי ייתכן שזה מה שיקרה בעתיד עם נגיף הקורונה הנוכחי.
עוד ב-mako בריאות:
>> הסימנים הפחות ידועים שמעידים על אינטליגנציה
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם כשתפסיקו לאכול בשר אדום
>> בעקבות מות בת ה-40: הסימנים שאסור להתעלם מהם
"החיסונים משנים את המשוואה לחלוטין"
"הזמן שייקח לנגיף להגיע למצב אנדמי תלוי במהירות שבה המחלה מתפשטת ובמהירות שבה האוכלוסייה מתחסנת", מסבירה ד"ר ג'ני לוין, פוסט-דוקטורנטית באוניברסיטת אמורי באטלנטה, שהובילה את המחקר, בראיון ל"ניו יורק טיימס". "אז שם המשחק הוא לחשוף את כולם לנגיף במהירות האפשרית".
לפי ד"ר לוין, הפיכתו של נגיף הקורונה לאנדמי באופן טבעי תלויה בגורמים שונים, בעיקר במהירות שבה הנגיף מתפשט באוכלוסייה ובחוזק, כמו גם מידת העמידות של התגובה החיסונית (כלומר משך הזמן שהנוגדנים נשארים בגוף). לדבריה, זה יכול לקחת בין כמה שנים לכמה עשורים של הידבקות טבעית בנגיף כדי שהוא יגיע למצב אנדמי. אבל כאן נכנסים לתמונה החיסונים – והתמונה נעשית אופטימית יותר. לדברי ד"ר לוין, החיסונים משנים את המשוואה לחלוטין. "ככל שאנשים יתחסנו מהר יותר, כך המצב ישתפר. התחסנות יעילה יכולה לקצר את ציר הזמן לשנה, או אפילו שישה חודשים – כדי שנגיף הקורונה יהפוך לאנדמי". ואלה הן בהחלט חדשות טובות.
עם זאת, ד"ר לוין משערת כי החיסונים לא ישמידו לחלוטין את נגיף הקורונה. לטענתה, הנגיף ככל הנראה יהיה דייר קבוע בסביבה שלנו, אם כי פחות מזיק. אמנם מדובר בהשערות מושכלות שמתבססות על נתונים מדעיים, הן עדיין השערות וקשה לדעת כמה מהן יתבררו כנכונות. רק עם הזמן נדע, אבל לפחות יש פתח לתקווה.
באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו להתחסן נגד קורונה:
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (13.01.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.